Πώς να διαχειριστώ την οικονομική ανασφάλεια;

Ανησυχείς και είναι λογικό, όλοι ανησυχούμε. Δεν θα σου πούμε «σκέψου θετικά». Εδώ μόνο πρακτικές λύσεις.
Πώς να διαχειριστώ την οικονομική ανασφάλεια;
της Ηρώς Κουνάδη

Προφανώς, μαγική συνταγή δεν υπάρχει και όσα «μην αγχώνεσαι» και αν ακούσεις από φίλους και γνωστούς, οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι και η ατμόσφαιρα –τόσο στα social media όσο και στον έξω κόσμο– αρχίζει να θυμίζει ξανά 2011. Όλος ο κόσμος ανησυχεί, κι όσο το συζητάει τόσο η ανησυχία αυξάνεται, γιατί κανείς δεν έχει έστω ένα επιχείρημα που να μπορεί να στηρίξει ότι «όλα καλά θα πάνε». Τι κάνουμε, λοιπόν, σε περιπτώσεις σαν αυτή; «Κολυμπάμε» όπως σοφά μας δίδαξε η Ντόρι.

Κλείσε τα social media

Δεν εννοούμε απαραίτητα δραστικές λύσεις, τύπου να διαγράψεις τους λογαριασμούς σου, αλλά όσο λιγότερο σκρολάρεις τόσο λιγότερο θα αγχώνεσαι. Γιατί είναι άλλο να ανησυχείς πόσο θα ‘ρθει τον άλλο μήνα η ΔΕΗ, και άλλο να διαβάζεις τρεις ιστορίες την ημέρα από ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τη ΔΕΗ. Δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πόνος που μοιράζεται δεν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται.

Θυμήσου ότι τα ‘χεις ξαναπεράσει

Τα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης (χοντρικά η περίοδος 2010-2013, ας πούμε) ήταν το ίδιο, αν όχι και περισσότερο στρεσογόνα από αυτά που διανύουμε τώρα. Στις ειδήσεις υπήρχε μόνο όλεθρος, στις συζητήσεις οι πάντες ήταν πανικόβλητοι, και στους δρόμους έβλεπες τον απόλυτο εφιάλτη. Δεν θέλουμε να σου πούμε κλισεδιές τύπου «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» αλλά έχουμε περάσει τα ίδια, ίσως και χειρότερα, και επιβιώσαμε. Κάπως θα επιβιώσουμε και τώρα.

Εξέτασε τις εναλλακτικές σου

Κάποιες φορές υπάρχουν εναλλακτικές, τις οποίες κάνουμε πως δεν βλέπουμε επειδή είναι εντελώς έξω από τα νερά ή τα δεδομένα μας. Το να αναζητήσεις δουλειά σε άλλη χώρα είναι μία από αυτές. Το να μοιραστείς το ενοίκιό σου με δύο συγκατοίκους είναι μία άλλη. Το να κάνεις ένα δωμάτιο του σπιτιού σου Airbnb μια τρίτη. Ναι, είναι όλες τραβηγμένες και ζόρικες. Αλλά αν η κατάσταση είναι δραματική, μερικές φορές χρειάζονται ζόρικες λύσεις.

Μην το πολυσυζητάς

Εύκολο να το λες, γιατί όταν κάτι σου τριβελίζει το μυαλό όλη μέρα είναι δύσκολο να μην το μοιραστείς με τους ανθρώπους σου. Κι αυτό δεν ισχύει, προφανώς, μόνο για σένα, αλλά για όλους τους φίλους, γνωστούς και συναδέλφους τους οποίους συναναστρέφεσαι. Όταν όμως ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση το συζητάς κάθε ώρα και στιγμή, δεν ηρεμείς επειδή «το έβγαλες από μέσα σου», αλλά αντιθέτως του δίνεις ακόμα περισσότερο χώρο στο μυαλό σου. Άλλαξε συζήτηση έστω για αρχή τις μισές από τις φορές που η κουβέντα έρχεται εκεί. Αν δεν ξέρεις τι να πεις, μίλα για ταινίες. Και τώρα που το είπαμε αυτό…

Ριξ’ το στην τέχνη

Η τέχνη μας φύλαξε από το να μην παρανοήσουμε τελείως και ομαδικώς στην πανδημία, κατά πάσα πιθανότητα και στην οικονομική κρίση –απλά τότε δεν είχαμε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να το προσέξουμε. Εκμεταλλεύσου την δωρεάν ή έστω πολύ οικονομική πρόσβαση στην τέχνη που απολαμβάνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, και ξεκίνα να εντρυφείς σε ταινίες/ μουσικές/ εικαστικά/ βιβλία, ό,τι σε κάνει χαρούμενο/η και απομακρύνει την σκέψη σου από τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα που μοιάζει αυτή τη στιγμή η ζωή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v