Είστε σε φάση που θέλετε να κάνετε οικονομία για τον οποιονδήποτε λόγο; Έχουμε ορισμένα tips να σας δώσουμε –όχι λεφτά, συμβουλές.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το τελευταίο διάστημα με τις αυξήσεις στο ρεύμα και στη βενζίνη, βλέπουμε τον τραπεζικό λογαριασμό να αδειάζει αρκετές μέρες πριν τελειώσει ο μήνας. Σαν το ρητό που λέει «έχω αρκετό μήνα πριν το τέλος του μισθού μου». Με τις αυξήσεις και στα τρόφιμα είναι πλέον απαραίτητο να επανεξετάσεις τον τρόπο που καταναλώνεις τα χρήματά σου.
Πώς οδηγείς; Μήπως ξεχνάς να αλλάζεις ταχύτητα; Κακώς. Έχε το νου σου ότι η οικονομική οδήγηση σημαίνει να παίζεις στις 2000 περίπου στροφές. Να σου προτείνουμε να παίρνεις τα ΜΜΜ εν μέσω πανδημίας δεν μπορούμε -εκτός κι αν έχεις το ελεύθερο να κινείσαι τις πιο «νεκρές» ώρες, αλλά μπορούμε να σου πούμε πώς να οδηγείς.
Ένα μαρκετίστικο ρητό λέει: «Δεν είμαι τόσο πλούσιος για να αγοράζω φθηνά πράγματα» κι εν μέρη έχει δίκιο. Είσαι από εκείνα τα άτομα που «τσιμπάνε» μόλις δουν ότι κάτι είναι πολύ φθηνό; Ξανασκέψου το. Πριν αγοράσεις εκείνα τα παπούτσια στην «προνομιακή τιμή των 20 ευρώ» εξέτασε την ποιότητά τους. Έχουν τα φόντα να βγάλουν τη σεζόν; Ποια προϊόντα έχεις παρατηρήσει ότι «λιώνουν» αν είναι «φθηνιάρικα»; Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να δώσεις 60 ευρώ για ένα περσινό μοντέλο παπουτσιού καλής ποιότητας που θα σου κρατήσει, παρά να δίνεις ανά διαστήματα 20άρικα. Εκτός κι αν δεν αντέχεις στην ιδέα ότι δε θα είσαι συνέχεια στη μόδα.
Προτίμησε αντί να επισκεφθείς γνωστή αλυσίδα πρώην παιχνιδάδικου για να αγοράσεις εκείνα τα δύο-τρία πραγματάκια που θέλεις, να τα πάρεις online. Ξέρεις ότι, επειδή τα προϊόντα τους είναι φθηνά, θα παραφερθείς και θα γεμίσεις το καλάθι σου, νομίζοντας ότι δεν έχεις πάρει πολλά. Στο τέλος κι ενώ είχες πάει για πράγματα που κόστιζαν 10-15 ευρώ, καταλήγεις να σπαταλάς 40 και 50 -χωρίς να το καταλάβεις κιόλας.
Ή θα βάζεις όσο απορρυπαντικό προτείνει η εταιρεία στις οδηγίες χρήσης ή θα ψωνίζεις κάψουλες.
Όταν πλένεις τα πιάτα, έχε πάντα ένα λεκανάκι στον νεροχύτη το οποίο στην αρχή της λάντζας θα γεμίζεις με νερό και σαπούνι και θα κάνεις αφρό. Όποτε χρειάζεσαι αφρό, θα βουτάς το σφουγγάρι στο λεκανάκι αντί να του ξαναβάζεις απορρυπαντικό.
Άλλαξε τη χρεωστική σου σε bonus κάρτα. 1. Είναι τσάμπα, 2. Μπορεί παλαιότερα να μη σε ενδιέφερε και τόσο, αλλά πλέον σε ενδιαφέρει (και στο λέμε εμείς) γιατί με τόσες αγορές μέσω κάρτας θα εκπλαγείς με το πόσα χρήματα μπορείς να γλιτώσεις.
Το ξέρεις, αλλά σε περίπτωση που το έχεις σταματήσει το υπενθυμίζουμε: Βάζε λίγο νερό στο στη συσκευασία του αφρόλουτρου/σαμπουάν/μαλακτικού, θα σου κρατήσει για πολύ περισσότερο.
Αν δεν μπορείς να κόψεις το κάπνισμα, ελάττωσέ το. Ή ξεκίνα ηλεκτρονικό. Οτιδήποτε μπορείς να κάνεις για να γλιτώνεις 4 ευρώ τη μέρα.
Χαμήλωσε τη φωτεινότητα στο λάπτοπ και στην τηλεόρασής σου. Επίλεξε τα μαύρα themes στον browser σου και στο κινητό σου. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, γλιτώνεις πολύ ρεύμα με αυτόν τον τρόπο.
Μην ψαρώνεις με τη λέξη ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Πολλές φορές μία προσφορά λέει «1+1 δώρο» και μόνο δώρο δεν είναι το δεύτερο προϊόν. Εξέτασε αν πρόκειται πραγματικά για προσφορά κι αν όντως σε συμφέρει.
Επισκέψου την λαϊκή. Αγόρασε από εκεί τα αυγά σου, τα μπαχαρικά σου και τα λαχανικά σου. Από λαχανικά θα σε συμβουλεύαμε να αγοράζεις αυτά που κρατάνε, για τον λόγο ότι δεν μπορείς να αγοράσεις τρία κολοκύθια ας πούμε.
Ελάττωσε το κρέας. Το σπανακόρυζο, τα φασολάκια, τα όσπρια είναι υπερτροφές και κοστίζουν σημαντικά λιγότερο από το κρέας.
Φρόντισε να μονώσεις το σπίτι σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Δε σου προτείνουμε να βάλεις καινούρια αλουμίνια, αλλά στο κενό μεταξύ πόρτα και πατώματος, μπορείς να βάλεις ένα μονωτικό υλικό από τα άπειρα που υπάρχουν στην αγορά και δε χρειάζονται επαγγελματικό χέρι.
Τσεκάρεις την εφαρμογή της τράπεζας σου συχνά; Πριν τις κάρτες και την πανδημία, έκανες ανάληψη του μισθού σου και ήξερες τι έχεις και τι χαλάς. Τώρα, αν δε θες να τελειώσει ο μισθός πριν βγάλεις τον μήνα, καλό είναι να τσεκάρεις τουλάχιστον μία φορά την ημέρα την εφαρμογή σου.
Σύγκρινε τις τιμές των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος με τον πάροχο που έχεις τώρα. Πάρε προσφορές. Και πριν πάρεις την απόφαση να αλλάξεις εταιρεία, αναζήτησε σχόλια πελατών.
Τώρα με τον κορωνοϊό που χρησιμοποιείς πολλά αντισηπτικά, θα σου προτείναμε να βάλεις το οινόπνευμα σε σπρέι. Αν απολυμαίνεις ψώνια, κλειδιά, κινητά κτλ όταν μπαίνεις σπίτι, το σπρέι είναι και πιο εύχρηστο, και πιο οικονομικό. Για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία, αν θες απλά να απολυμαίνεις αντικείμενα, πάρε το οινόπνευμα μεθανίου.
Ό,τι μπορείς να πάρεις χύμα, παρ’ το. Όσπρια, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς. Ό,τι δεν έχει συσκευασία και brand κοστίζει σημαντικά λιγότερο.
Αν έχεις ζωάκια, αγόραζε την τροφή τους σε μεγάλες ποσότητες, θα σου βγει αρκετά φθηνότερα. Κι αν έχεις γάτα, προτίμησε το πέλετ, αντί της άμμου.