Επειδή είναι πανεύκολο να το λες, αλλά πανδύσκολο να το κάνεις, σου μαζέψαμε μερικές πρακτικές συμβουλές που δε λένε «είσαι υπέροχος/η, πίστεψέ μας».
Παλαιότερο των 360 ημερών
Όσο δύσκολο και αν φαίνεται να το πιστέψεις, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν θέματα με το σώμα τους. Αν έχεις μια φίλη με αναλογίες μοντέλου που κλαίγεται για «ψωμάκια» που υπάρχουν μόνο στη φαντασία της, το ξέρεις. Αν όχι, σου το λέμε εμείς, ζουν ανάμεσά μας.
Και είναι πολύ εύκολο, και πολύ μάταιο, να σου λέμε κι εμείς και ένα τρισεκατομμύριο άλλοι «αγάπησε το σώμα σου, είναι μοναδικό μες στην ατέλειά του, είσαι υπέροχος/η κι ας μην το πιστεύεις», πώς όμως θα γίνει αυτό; Πώς θα αγαπήσεις το σώμα σου χωρίς κάποιο μαγικό ξόρκι που θα σε κάνει να πιστεύεις ένα μάτσο αγνώστους στο ίντερνετ που σου λένε «είσαι υπέροχος/η, πίστεψέ μας»; Ίσως έχουμε μερικές ιδέες.
Γράψε σε μια λίστα όλα τα υπέροχα πράγματα που κάνεις με το σώμα σου. Τις καλύτερες σου βόλτες, ας πούμε. Το περπάτημα, γενικώς. Το να χορεύεις. Το κολύμπι τα καλοκαίρια στη θάλασσα. Ένα είδος γυμναστικής που σ’ αρέσει. Βάλε κι εκείνη την φορά που έκανες φανταστικό σεξ παρά την κακιά φωνή στο κεφάλι σου που έλεγε ότι είσαι χοντρός/η κι απαίσιος/α και δεν θα σε θέλει ποτέ κανείς.
Βγάλε σέξι φωτογραφίες. Μερικές θα σου φανούν απαίσιες και θα τις σβήσεις κατευθείαν, άλλες θα σε κάνουν να σκεφτείς «έλα ρε, δεν είμαι τόσο χάλια από αυτή την οπτική γωνία». Δοκίμασέ το και θα εκπλαγείς από την αναπάντεχη ένεση αυτοπεποίθησης.
Στήριξε το κινητό σε ένα μεγάλο ποτήρι ή μια στοίβα με βιβλία και άφησέ το να τραβάει βίντεο εκεί που χορεύεις. Ναι, μόνος/η σου στο σαλόνι σου, με ένα τραγούδι που σ’ αρέσει πολύ. Λειτουργεί περίπου σαν τις σέξι φωτογραφίες, παρ’ όλο που θα είσαι ντυμένος/η. Μάλλον, δηλαδή, δεν θα σου πούμε εμείς τι θα κάνεις.
Δες το μέσα από τα μάτια κάποιου άλλου. Στείλε τις σέξι φωτογραφίες –ή και το βίντεο– στο έτερό σου ήμισυ, και άκου τα επαινετικά σχόλια με την ίδια προσοχή που ακούς κάθε είδους κριτικής που σου κάνουν.
Μην προσπαθείς να κρυφτείς. Φόρα ρούχα που σου αρέσουν, ακόμα και αν θεωρητικά δεν «κολακεύουν» τον «σωματότυπό σου». Σε κολακεύει ό,τι σε κάνει να νιώθεις όμορφα, απλώς τα περιοδικά μόδας δεν θα είχαν τι να γράψουν αν σου το έλεγαν αυτό.
Δοκίμασε μερικές μορφές άσκησης, και δες αν θα βρεις μία να σου αρέσει. Σε πολύ κόσμο που βαριέται θανάσιμα το γυμναστήριο κάνει «κλικ» η γιόγκα, αν μη τι άλλο επειδή κάνει θαύματα στην πονεμένη από τον υπολογιστή πλατούλα σου. Ή μπορεί να διαπιστώσεις ότι περνάς ωραία περπατώντας, ειδικά αυτές τις μέρες που δεν έχουμε και πολλούς διαφορετικούς τρόπους μη σπιτικής διασκέδασης. Οι ενδορφίνες που παράγει ο εγκέφαλός σου όταν κινείσαι είναι οι ορμόνες που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Και ξέρεις τι καλό κάνει η ανεβασμένη διάθεση στην αυτοεικόνα σου, δεν ξέρεις;
Διάβασε για αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον πείραμα, που εκ πρώτης θα σου φανεί άσχετο με την εμφάνιση, εξηγεί όμως πολύ γλαφυρά γιατί πολλά από τα πράγματα που νομίζουμε πως πιστεύουμε είναι πράγματα που μας έχουν μάθει να πιστεύουμε. Και μετά δες εδώ, πώς αλλάζουν τα πρότυπα ομορφιάς ανά τους αιώνες, και ρώτα τον εαυτό σου: Γιατί θα ήταν ομορφότερο το σώμα σου αν ήταν πιο αδύνατο; (Σπόιλερ αλέρτ: Δεν θα βρεις πειστική απάντηση, γιατί δεν είναι δικιά σου η πεποίθηση πως τα αδύνατα σώματα είναι ομορφότερα. Είναι μια αντίληψη που σου έχουνε «φορέσει»).