Αν οι οργανωτικές σου δεξιότητες δεν είναι και το πιο δυνατό σου σημείο, αυτό το κείμενο είναι γραμμένο για εσένα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σούπερ οργανωτικοί. Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα, βέβαια. Επειδή υπάρχουν δύο είδη ανοργάνωτων ανθρώπων. Εκείνοι που καταφέρνουν και λάμπουν μέσα σε ένα υπέροχο χάος – είναι εκείνοι οι τύποι που το σπίτι τους είναι ένα αχούρι τις περισσότερες φορές, αλλά περιέργως δεν μυρίζει ποτέ, και αν τους ζητήσεις κάτι θα σου το έχουν πιάσει σε ένα νανοδευτερόλεπτο. Και εκείνοι που απλώς δεν έμαθαν ποτέ να οργανώνουν την ζωή τους και τώρα υποφέρουν.
Αν ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, ελπίζουμε αυτό το κείμενο να σε βοηθήσει να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα. Επειδή, αλήθεια, δεν σου αξίζει τόσο στρες.
1. Όσον αφορά τον χώρο σου Φρόντιζε να συμμαζεύεις τακτικά, και να καθαρίζεις. Αν παρατηρήσεις ότι ακόμα και χωρίς απόλυτη οργάνωση (αυτό το τέλειο χάος που λέγαμε) μπορείς να είσαι κάπως εντάξει, μην ασχοληθείς προς το παρόν περισσότερο. Αλλά φρόντιζε να τον κρατάς όσο πιο καθαρό γίνεται, που σημαίνει πετάμε σκουπίδια, πλένουμε πιάτα, μαζεύουμε άπλυτα ρούχα από το πάτωμα. Επειδή η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, και επίσης η έλλειψη καθαριότητας προκαλεί κατάθλιψη και ραγδαία πτώση κινήτρου.
2. Όσον αφορά τον χώρο που δουλεύεις Μινιμαλισμός και πάλι μινιμαλισμός. Αν έχεις πρόβλημα στην συγκέντρωση, το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι περισσότερα πράγματα γύρω σου που θα σου αποσπάσουν την προσοχή. Το ίδιο ισχύει και για τον υπολογιστή σου. Δοκίμασε να ψάξεις εφαρμογές που μπλοκάρουν για λίγη ώρα την πρόσβαση στα social media, αν τσεκάρεις συνέχεια το feed σου και ξεχνιέσαι.
3. Όσον αφορά το πρόγραμμα της ημέρας Φτιάχνε to-do lists. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι έχεις να κάνεις. Για κάποιους είναι προτιμότερο να το κάνουν αυτό μέσω ηλεκτρονικού ημερολογίου στο κινητό, ενώ για άλλους είναι πιο βολικό να τα γράφουν στο χέρι, για να τα εμπεδώνουν κιόλας. Όποια κι αν είναι η μέθοδος για εσένα, φτιάχνε αυτές τις λίστες που θα σου σώσουν την ζωή το πρωί μαζί με τον καφέ σου, για να κάνεις δυνατό ξεκίνημα.
4. Οργάνωσε έξυπνα τις δουλειές Ο χρυσός κανόνας λέει αυτό: Πρώτα-πρώτα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, καθημερινές δουλίτσες και τα σχετικά. Έπειτα, κάνε την πιο δύσκολη δουλειά της ημέρας νωρίς, όσο έχεις ακόμα ενέργεια. Εφόσον καταφέρεις να βγάλεις αυτό από την μέση, η υπόλοιπη ημέρα σου θα μπορεί να κυλήσει πιο χαλαρά, να μοιράσεις τις δουλειές που σου έμειναν βάσει προτεραιότητας, και να κάνεις και μερικά αναγκαία διαλείμματα.
5. Μην προσπαθείς (ποτέ) να τα κάνεις όλα μαζί Όσο καλός κι αν πιστεύεις ότι είσαι στο multitasking, ποτέ δεν θα είσαι αρκετά καλός. Το multitasking δεν είναι κάτι που μπορεί να πετύχει ρεαλιστικά κανένας μας. Επειδή έχουμε έναν εγκέφαλο, και οι εγκέφαλοι προτιμούν να συγκεντρώνονται σε ένα πράγμα την φορά για να είναι πιο παραγωγικοί. Το να προσπαθείς να τα καταφέρεις όλα μαζί είτε θα σε σκοτώσει από την κούραση, είτε θα καταλήξεις να τα κάνεις όλα μέτρια.