Πρόωρες εκλογές θέλει το 52,5% των Ελλήνων σε πρόσφατη δημοσκόπηση

Σε μεγάλη δημοσκόπηση του Star και της GPO, το 52,5% απαντά πως πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών.

Πρόωρες εκλογές θέλει το 52,5% των Ελλήνων σε πρόσφατη δημοσκόπηση

Ευρήματα φωτιά για την κυβέρνηση είναι αυτά που αποκαλύπτει νέα μεγάλη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του Star, στην οποία το 52,5% δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ ένα συντριπτικό 67,7% πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών και τις αθρόες συγκεντρώσεις που ακολούθησαν σε όλη την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ο πολιτικός αναλυτής του Star Γιώργος Ευγενίδης έκανε λόγο για «εύρημα-φωτιά που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε» καθώς, όπως εξήγησε «στα 6 χρόνια διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ποτέ δεν υπήρχε πλειοψηφικό αίτημα για εκλογές, με δεδομένο ότι η "σταθερότητα" ήταν το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης. Και σε αυτό το εύρημα προστίθεται το εύρημα περί "απονομιμοποιημένης" κυβέρνησης που επιτείνει το πολιτικό πρόβλημα».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ίδια δημοσκόπηση η ΝΔ προηγείται μόλις κατά 8,3% στην πρόθεση ψήφου, με τα ποσοστά να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 23,1% από 26,7% τον Ιανουάριο, ενώ το ΠΑΣΟΚ στο 14,8% από 16,6%. Μεγάλη άνοδο στο 6,9% (από 3,8% τον Ιανουάριο) καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ η Ελληνική Λύση ανεβαίνει από το 7,9% τον Ιανουάριο στο 9,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ (7,9%), ο ΣΥΡΙΖΑ (6%), η Φωνή Λογικής (4,2%), η Νίκη (2,2%), το Κίνημα Δημοκρατίας (2,1%), το ΜέΡΑ25 (1,8%) και η Νέα Αριστερά (1,7%).

Ωστόσο, στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού κερδίζει σταθερά η απάντηση «Κανένας» με ποσοστό 36,7%. Ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 24,9%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8,8%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 5,7%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 5,3%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,8%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 3,7% και ο Στέφανος Κασσελάκης με 2,7%.

Το 71,9% των ερωτηθέντων είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών, έναντι του 21,7% που πιστεύει ότι προσπαθεί να φωτίσει την υπόθεση, ενώ ένα συντριπτικό 85% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για το δυστύχημα.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ο κόσμος απάντησε πως πήγε για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών κατά 64,1%, για να ζητήσει δικαιοσύνη κατά 56,1%, για να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση κατά 47,4%, και για να απαιτήσει καλές και ασφαλείς συγκοινωνίες κατά 15,6%.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v