Πώς δείχνεις στους ανθρώπους σου ότι τους αγαπάς, τώρα που είμαστε όλοι μακριά ο ένας από τον άλλο; Άφησε μας να βοηθήσουμε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Αν έπρεπε να φτιάξουμε μια λίστα με τα χειρότερα πράγματα που μας συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, το ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αγκαλιά τους ανθρώπους μας θα βρισκόταν μια-δυο θέσεις ψηλότερα από τον γενικευμένο φόβο του θανάτου που έχει προκαλέσει αυτή η πανδημία. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι σωτήρια, ναι, καμία αντίρρηση σε αυτό. Είναι όμως και βάναυση για όλα τα αγαπησιάρικα πλάσματα του πλανήτη που νιώθουν ξαφνικά πως απαγορεύεται να εκφράσουν τα αισθήματά τους.
Αν ανήκεις σε αυτή την ευπαθή από ψυχολογικής απόψεως ομάδα, θέλουμε να σου πούμε πρώτον ότι σε νιώθουμε, και δεύτερον πως κάνεις λάθος. Πάντα υπάρχει τρόπος να δείξεις έμπρακτα την αγάπη σου. Ναι, ακόμα και όταν οι άνθρωποί σου είναι χιλιόμετρα μακριά, ακόμα και όταν θεωρείται επικίνδυνο να τους αγκαλιάσεις. Σου μαζέψαμε μερικές ιδέες.
Γράψε: Δέκα (ή πενήντα, ή εκατό) λόγους που κάνουν τον παραλήπτη της λίστας σου μοναδικό, ή μια χαζή ιστορία με τους δυο σας πρωταγωνιστές, ή όλα αυτά τα πράγματα που θέλεις να κάνετε όταν ξαναβρεθείτε, ή τις αγαπημένες σου στιγμές απ’ όλα τα χρόνια που γνωρίζεστε. Στείλ’ του/της τη λίστα, και ελπίζουμε να μην κλάψει πολύ –ή τέλος πάντων να κλάψει λιγότερο απ’ όσο θα χαρεί.
Μίλα: Αν θεωρείς πως δεν το ‘χεις με το γράψιμο (είναι που δεν έχεις εξασκηθεί, αλλά δεν θα επιμείνουμε, αν δεν θέλεις, δεν θέλεις) πες όλα αυτά τα γλυκούλικα της από πάνω παραγράφου προφορικά, στο τηλέφωνο ή σε βιντεοκλήση ακόμα καλύτερα. Θα του/της φτιάξεις σίγουρα το κέφι, και θα έχετε και κάτι άλλο να λέτε από το πόσο τρελό είναι όλο αυτό που ζούμε –επαναλαμβανόμενος αυτές τις μέρες ανά την υφήλιο διάλογος που, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν κάνει καλό σε κανέναν από τους δυο σας.
Να είσαι εκεί: Θα το πούμε εκ πείρας προσωπικής, ακόμα κι εμείς που μέχρι πριν από ένα μήνα απεχθανόμασταν να μιλάμε στα τηλέφωνα σε σημείο εννιά φορές στις δέκα να μην τα σηκώνουμε καν, τώρα λαχταράμε να ακούσουμε την φωνή των ανθρώπων μας. Πάρε τηλέφωνο εκείνους τους στριμμένους φίλους που έλεγαν βλακείες τύπου «αν δεν βλέπω τη φάτσα σου, δεν είναι αληθινή επικοινωνία», θα το εκτιμήσουν –κυρίως γιατί ντρέπονται να πάρουν αυτοί, μετά από τόσα χρόνια που σε έπρηζαν με τις θεωρίες του Μάρσαλ του Μακλούαν.
Φτιάξε playlists: Θυμάσαι στο Γυμνάσιο, που γράφαμε κασέτες για το «πρόσωπο», με όλα εκείνα τα τραγούδια που «μίλαγαν για μας»; Ε αυτό, αλλά τώρα μπορείς να το κάνεις στο YouTube ή στο Spotify, και να στείλεις απλώς ένα λινκ. Φρόντισε να διαλέξεις τραγούδια που με κάποιον τρόπο σου τον/την θυμίζουν, ή «μιλάνε για σας» που λέγαμε μικροί. Αν θέλεις να το πας και σε άλλο επίπεδο, βαλ’ τον/την να μαντέψει γιατί διάλεξες το καθένα από αυτά.
Στείλε δωράκι: Μπορείς να παραγγείλεις κάτι online και να ζητήσεις να του/της το στείλουν στη διεύθυνσή του. Μια αστεία κούπα από το Think Pig ας πούμε, ή αυτό εδώ το ξεκαρδιστικό βιβλίο που θα τον/την κάνει εγγυημένα να γελάσει. Και οι δύο προτάσεις μας βρίσκονται στην Αθήνα, για την περίπτωση που φοβάσαι να μπλέξεις με παραγγελίες από το εξωτερικό που ποιος ξέρει πότε θα παραδοθούν. Εναλλακτικά, αν το ταμείο είναι μείον, στείλε καφεδάκι, κοκτεϊλάκι ή μπουγάτσα με κιμά (αναλόγως πόσο κοιλιόδουλος/η είναι, και τι θα εκτιμήσει περισσότερο) στο σπίτι του/της, χρησιμοποιώντας μια από τις εφαρμογές online παραγγελιών.
Κλείσε ένα ηλεκτρονικό ραντεβού: Το ήξερες ότι μπορείς να πάρεις τους πιο αγαπημένους σου ανθρώπους και να πάτε για βίρτουαλ καφεδάκι στην Κιμωλία; Κάνεις κλικ εδώ, κλείνεις τραπεζάκι για τη μέρα που θέλετε να βρεθείτε, τα παιδιά της Κιμωλίας σου στέλνουν ένα λινκ που ισχύει για τη μέρα που επέλεξες, και το χρησιμοποιείτε όλοι (μάξιμουμ 5 άτομα ανά τραπέζι) για να μπείτε και να τα πείτε σαν να είστε στο αγαπημένο σας café στην Πλάκα. Και το καλύτερο; Όλο αυτό είναι εντελώς δωρεάν, δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα.
Βοήθα όπου χρειάζεται: Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένας από τους καλύτερους τρόπους να δείξεις έμπρακτα την αγάπη σου είναι να προσφερθείς να βοηθήσεις όποιον το χρειάζεται: Να καθοδηγήσεις βήμα-βήμα από το τηλέφωνο τη μαμά σου να συνδεθεί στο Skype, να αφήσεις μια τσάντα με ψώνια έξω από την πόρτα των δικών σου που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα γυρνώντας από το σούπερ μάρκετ, να βγάλεις άκρη με το Teams και να το εξηγήσεις σε φίλους με πιτσιρίκια, τέτοια μικρά και καθημερινά που όμως μπορεί να σημαίνουν πολλά για όποιον δεν ξέρει ή δεν μπορεί να τα κάνει.