Δε βρίσκεις αντισηπτικό χεριών και αγχώνεσαι; Ο ΠΟΥ έχει οδηγίες για να φτιάξεις μόνος σου –τονίζει όμως ότι το νερό και σαπούνι είναι καλύτερο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Θα ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει πως το να πλένεις τα χέρια σου με νερό και σαπούνι είναι πολύ προτιμότερο από το να χρησιμοποιείς αντισηπτικό.
Τις στιγμές, όμως, που δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό διαθέσιμο (επειδή πχ είσαι στο δρόμο, ή δουλεύεις σε εξωτερικές δουλειές, ή οτιδήποτε άλλο) ένα αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ μπορεί να σε προστατεύσει επαρκώς από μικρόβια και βακτήρια –και από το να τα μεταφέρεις σε άλλους.
Αν δεν βρίσκεις πια αντισηπτικό τζελ στα φαρμακεία της πόλης σου, ο ΠΟΥ έχει δημοσιεύσει οδηγίες για το πώς να το φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι (εδώ το επίσημο PDF στα αγγλικά).
Θα χρειαστείς κατ’ αρχάς ένα δοχείο/ μπιτόνι δέκα λίτρων, για να αναμίξεις τα υλικά –στη συνέχεια μπορείς να μοιράσεις το διάλυμα σε μικρότερες συσκευασίες.
Υλικά: 8333 ml οινόπνευμα 96% (εναλλακτικά 7515 ml ισοπροπυλική αλκοόλη 99,8%) 417 ml οξυζενέ 3% 145 ml γλυκερίνη
Εκτέλεση: Ρίχνουμε πρώτα στο δοχείο μας το οινόπνευμα.
Προσθέτουμε στο δεύτερο βήμα το οξυζενέ.
Τέλος, ρίχνουμε τη γλυκερίνη, η οποία (προσοχή) έχει την τάση να κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου της, οπότε αφού το αδειάσουμε, το γεμίζουμε με αποσταγμένο νερό, ή νερό που το έχουμε βράσει και το έχουμε αφήσει να κρυώσει, ανακινούμε ελαφρώς, και ρίχνουμε στο μπιτόνι.
Γεμίζουμε το υπόλοιπο μπιτόνι με νερό αποσταγμένο, ή βρασμένο που έχει κρυώσει, μέχρι την ένδειξη των 10 λίτρων. Βιδώνουμε το καπάκι του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να εμποδίσουμε το οινόπνευμα να εξατμιστεί.
Ανακατεύουμε το μείγμα, κουνώντας ελαφρώς το μπιτόνι, μοιράζουμε το περιεχόμενο στις μικρότερες συσκευασίες που θέλουμε να χρησιμοποιούμε, και τις αφήνουμε 72 ώρες πριν τις χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να σκοτωθούν τυχόν σωματίδια από το αλκοόλ ή από το πλαστικό της συσκευασίας.