Σούπερ μονοήμερες για φαγητό στον νοεμβριάτικο ήλιο

του Νικόλα Γεωργιακώδη
Ο καιρός δεν μας αφήνει να σταματήσουμε τις βλέψεις για εκδρομούλες. Ο ήλιος ακόμα καλά κρατεί και μας ανοίγει την όρεξη για να ξεμυτίσουμε σε κοντινούς προορισμούς που κρύβουν νοστιμότατα «μυστικά» με θέα θάλασσα ή βουνό.
Πείνασες; Φύγαμε!
Στη Νέα Λάμψακο για ψαρομεζέδες
Ναι, είναι κλισέ, δεν υπάρχει λίστα μονοήμερων χωρίς το Ναύπλιο. Και ευτυχώς, πέρα από πανέμορφη πόλη είναι και αρκούντως νόστιμη.
Αγαπημένος γευστικός προορισμός για εκείνους που ξέρουν, το Πηδάλιο είναι ένα όμορφο ταβερνάκι κρυμμένο στα στενά της πόλης, το οποίο αξίζει να ανακαλύψεις. Το μενού του βασίζεται σε παραδοσιακές γεύσεις, με αρκετές μοντέρνες πινελιές που θα σε ενθουσιάσουν, και περιλαμβάνει πιάτα όπως λουκουμάδες αλμυρούς με μαρμελάδα σύκο, χταπόδι με πουρέ μελιτζάνας, κριθαρότο με γαρίδες, μοσχαρίσια τηγανιά με μανιτάρια και αγγουράκι τουρσί, συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, μελιτζάνα με χοιρινό κοκκινιστό και κασέρι, σκαλοπίνια με σάλτσα μανιταριών και ψαρονέφρι με σάλτσα μελάσας και πουρέ κάστανο. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 15-20€/ άτομο.
Πριν γυρίσεις, θα πάρεις καφεδάκι στο χέρι, θα σκαρφαλώσεις στο φαντασμαγορικό Παλαμήδι –το καλύτερα διατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο στην Ελλάδα– και θα περπατήσεις τον παραθαλάσσιο Γύρο της Αρβανιτιάς, για να κάτσεις στην ομώνυμη παραλία και να θυμηθείς στιγμές καλοκαιριού.
Στα Βίλλια για κοψίδια
Στην πλαγιά του Κιθαιρώνα, του λιγότερο δημοφιλούς από τα βουνά της Αττικής, τα Βίλια είναι ένα χωριουδάκι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων, το οποίο φημίζεται μεταξύ άλλων και για τις χασαποταβέρνες του
Ξέχνα οτιδήποτε έχει να κάνει με διατροφή και πιάσε τραπέζι στον βετεράνο της περιοχής Έλατο, ο οποίος ψήνει καθημερινά στις σούβλες και στη σχάρα του κρεατοφαγικές νοστιμιές που θα σε κάνουν να μη θες να σταματήσεις. Η γουρουνοπούλα εδώ είναι το απόλυτο χιτ, όπως και το αρνάκι σούβλας, καθώς και το νοστιμότατο και βελούδινο κοκορέτσι. Κατά τα λοιπά, ξεκίνα το τσιμπούσι με σαγανάκι και σαλάτες, κολοκυθάκια τηγανιτά, τζατζίκι και ολόφρεσκες πατάτες τηγανιτές. Στα της ώρας παίζουν προφανώς και μοσχαρίσιες ή χοιρινές μπριζόλες και ωραίο παϊδάκι. Συνοδεία κρασιού, ο λογαριασμός στα 15€/ άτομο.
Αν αντέξεις να κουνηθείς μετά, αξίζει να τσεκάρεις το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών, που θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της αρχαιότητας, και την εκκλησία της Μεταμόρφωσης που σχεδίασε ο ίδιος ο Ερνέστος Τσίλλερ.
Στον Πόρο για μπριζολάρες