Παίρνουμε τα βουνά και απολαμβάνουμε εξαιρετικά μαγειρευτά, γνήσιες τοπικές γεύσεις και δημιουργική κουζίνα σε επτά κορυφαίες ταβέρνες και εστιατόρια στην Ελλάδα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Το ότι το βουνό μας ανοίγει την όρεξη είναι ευρέως γνωστό και κάποια στιγμή θα αποδειχθεί επιστημονικά. Το ότι στους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά από τα καλύτερα πιάτα της ντόπιας κουζίνας είναι επίσης γνωστό τοις πάσι.
Παρακάτω λοιπόν συγκεντρώσαμε μερικές από εκείνες τις ταβέρνες και εστιατόρια που μας έκαναν να ευχόμαστε κάποια στιγμή να εφευρεθεί εκείνη η ριμάδα η μηχανή τηλεμεταφοράς για να έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε πιο συχνά την συγκλονιστική τους κουζίνα.
Αλλά ακόμα και αν αυτή δε βρεθεί, πάντα θα ψάχνουμε αφορμή για να βρεθούμε στις σάλες τους και να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά τους εδέσματα.
Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το Λεβίδι, το οικογενειακό οινομαγειρείο των αδερφών Ξηρογιάννη περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο στην άκρη του κάμπου της Κάνδυλας σερβίρει παϊδάκια από… άλλον πλανήτη. Πιάστε λοιπόν θέση σε ένα τραπεζάκι από εκείνα δίπλα στο τζάκι και απολαύστε πλην των εξαιρετικών παϊδακίων, ντόπια κρέατα ψημένα άψογα (εξαιρετικές οι μοσχαρίσιες μπριζόλες), αλλά και μαγειρευτά όπως καγιανάς με χωριάτικο λουκάνικο, κοτόπουλο λεμονάτο, χοιρινό κρασάτο και μοσχαράκι κοκκινιστό. Συνοδεύετε με χύμα κρασί και σούπερ φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€ ανά άτομο.
Λίγο έξω από το Λαμπερό, ανατολικά της Λίμνης Πλαστήρα ο Βασίλης Κορομπίλιας, ιδιοκτήτης αυτού του μικρού ταβερνείου βάζει γούστο και μεράκι και σερβίρει λαχταριστές γεύσεις βασισμένες σε ντόπια – φυσικά – προϊόντα. Με φόντο λοιπόν την εκπληκτική θέα της λίμνης, θα απολαύσετε ονειρεμένα παϊδάκια, λουκάνικο με πράσο, χοιρινό με πιπεριές και φέτα, σπιτική μελιτζανοσαλάτα, γαλοτύρι και τηγανιτές συκωταριές – σκέτα λουκουμάκια. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε το τοπικό γλυκό σεκλέτι, αλλά και το δικό τους διπλοκαζανιστό τσίπουρο: είναι εξαιρετικό. Ο λογαριασμός ανέρχεται στα 20€ ανά άτομο.
Κορυφαία –κυριολεκτικά και μεταφορικά– επιλογή στον Ταΰγετο, το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, με πανοραμική θέα στην κορυφή του Ταΰγετου, σερβίρει λαχταριστά σπιτικά εδέσματα, και εξαιρετικά ψητά στη σχάρα, με βάση προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Μη χάσετε σε καμία περίπτωση τον κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες, τις μπουκιές από μοσχαράκι με πορτοκάλι, το σύγκλινο Μάνης και τα χορτοπιτάκια με σπιτική ζύμη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20 ευρώ κατ’ άτομο, μαζί με το –επίσης βιολογικό– σπιτικό κρασί.
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω Αγίου Νικολάου 36, Λιτόχωρο, 2352021300
Σταθερός… αποδέκτης βραβείων ελληνικής κουζίνας, το εστιατόριο του αυτοδίδακτου σεφ-ιδιοκτήτη Ανδρέα Γάβρη σερβίρει γεύσεις επηρεασμένες από την ελληνική παράδοση, με αρκετές δημιουργικές πινελιές. Πιάτο – σήμα κατατεθέν του Γαστροδρομίου δεν είναι άλλο από το Μπουρανί (το οποίο ο ίδιος μας περιγράφει εδώ): ένα εξαιρετικό ριζότο με μανιτάρια, τσουκνίδα και παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης. Το μενού ανανεώνεται συχνά –πυκνά, με προσθήκες όπως μοσχάρι γάστρας με λαχανικά και ζυμαρικά με σπιρουλίνα, φιλέτο παλαμίδας σβησμένο με κρασί και κρόκο και φρικασέ θαλασσινών με μάραθα. Παράλληλα, το Γαστροδρόμιο προσφέρει και σετ μενού, όπως αυτό με σούπα, σαλάτα, κεφτέδες λεμονάτους με σάλτσα με τσάι Ολύμπου και πουρέ από ριγανάτες πατάτες και σάμαλι με μόλις 9€. Για ένα πλήρες γεύμα με επιλογή από τον κατάλογο, χωρίς κρασί, υπολογίστε περί τα 15-25€.
Λίγο έξω από τον Παρνασσό, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Ρούμελης, τον Μπράλο, η παραδοσιακή αυτή ταβέρνα σερβίρει ντόπιες γεύσεις με αρκετή διάθεση για «πείραγμα» και δημιουργία δια χειρός του σεφ Κωσταντίνου Κοπελιά. Ενώ χαζεύετε τις πλαγιές του Παρνασσού, στο τραπέζι σας έρχονται εκλεκτά εδέσματα όπως μοσχαρίσιο συκώτι με φρέσκο θυμάρι, καυτερό κεμπάπ, πατατούλες με μανιτάρια στον φούρνο, αρνάκι με δυόσμο και μυρωδικά, κουνέλι με μανιτάρια και μουστάρδα και φρέσκιες σαλάτες με λαχανικά μαριναρισμένα σε σάλτσα από μέλι, βαλσάμικο και πετιμέζι. Συνοδεύετε με ωραιότατο δικό τους κρασί κόκκινο, ροζέ ή λευκό και δεν πληρώνετε παραπάνω από 20€ ανά άτομο.
Ταβέρνα – περηφάνια για ένα ολόκληρο χωριό, και μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα, ο Κοντοσώρος σερβίρει πιάτα επιπέδου στην κομψή του σάλα πλάι στο τζάκι, δια χειρός Νίκου Κοντοσώρου. Και εδώ ο ιδιοκτήτης-σεφ εμπνέεται από την ντόπια γαστρονομία και φέρνει στο τραπέζι μας γεύσεις «διαμάντια», όπως το εξαιρετικό Σουτ Μακαλό, μια παραδοσιακή συνταγή με μοσχαρίσιους κεφτέδες, λουζμένους από βελούδινη σάλτσα από αλεύρι, σαφράν και ζωμό κότας. Επίσης εξαιρετική η ταλτσενές, μια πιπεροσαλάτα με πιπεριές – τι άλλο;- Φλωρίνης και σκόρδο και το κριθαρότο με ντομάτα, κανθαρέλες και λάδι τρούφας. Υπολογίστε περί τα 20€ ανά άτομο, με κρασί.
Η Ταβέρνα του Παναγιώτη Περτούλι, τηλ: 24340 91000
Με πανοραμική θέα τα περτουλιώτικα λιβάδια και την Πίνδο, η ταβέρνα του Παναγιώτη μας υποδέχεται στη μεγάλη σάλα της και μας προσκαλεί να δοκιμάσουμε τους εκλεκτούς μεζέδες του ιδιοκτήτη της. Ο Παναγιώτης Καραμπούλας δίνει έμφαση στην ευρύτερη ελληνική κουζίνα ψήνοντας εξαιρετικά κρεατικά στη σχάρα και μαγειρεύοντας κυνήγι με περίσσια μαεστρία. Εδώ δοκιμάζουμε κοκκινιστό ζαρκάδι με σταφίδες, κρασάτο αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, το μοσχαράκι «του Παναγιώτη» με ντομάτα, πιπεριές και ποικιλία τυριών. Must εδώ και το επιδόρπιο με το καταΐφι και το εκμέκ να κονταροχτυπιούνται για το ποιο θα επικρατήσει στο… στομάχι μας. Για ένα πλήρες γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 15€. .