Σας φαίνεται το πακετάρισμα βουνό; Έχουμε μια πληρέστατη λίστα για να γεμίσετε τη βαλίτσα σας πανεύκολα… και χωρίς να σκάσει.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να φτιάξουμε βαλίτσα; Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι απλή: Γιατί αγχωνόμαστε ότι θα ξεχάσουμε κάτι –κι αυτό το κάτι, με βάση τον νόμο του Μέρφι, θα είναι σίγουρα κάτι απαραίτητο για το ταξίδι. Υπάρχει, λοιπόν, ένας πολύ βασικός κανόνας που θα σας βοηθήσει να ξε-αγχωθείτε και να φτιάξετε την βαλίτσα σας εύκολα: Με εξαίρεση το διαβατήριο, το κινητό και τα χρήματά σας, δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά απαραίτητο που να μην μπορείτε να το αγοράσετε εκεί που πάτε –είτε ταξιδεύετε στη Νέα Υόρκη, είτε στο τελευταίο χωριό της Μέσης Ανατολής.
Τώρα που ηρεμήσατε, μπορούμε να περάσουμε στη γενική λίστα – μπούσουλα πακεταρίσματος που φτιάξαμε για εσάς, και η οποία θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε χρόνο και χρήμα από ψώνια που περιλαμβάνουν την εκατοστή σας οδοντόβουρτσα και έναν ακόμα φορτιστή για το κινητό. Η πείρα έχει δείξει ότι αυτά είναι τα δύο αντικείμενα που αγοράζουν συχνότερα στο εξωτερικό οι περισσότεροι ξεχασιάρηδες ταξιδιώτες.
Τα είδη πρώτης ανάγκης Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα Φορτιστής για το κινητό Αποσμητικό Αντάπτορες για τις ηλεκτρικές σας συσκευές (αν ταξιδεύετε σε χώρα με διαφορετική τάση ρεύματος) Μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και της βίζας της χώρας στην οποία ταξιδεύετε. Θα σας γλιτώσει από ολόκληρα 24ωρα γραφειοκρατίας αν ο μη γένοιτο κλαπεί ή το χάσετε.
Τα ρούχα T-shirts και φούτερ, ανάλογα με τον καιρό του μέρους στο οποίο ταξιδεύετε. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι τέσσερα T-shirts και δύο φούτερ είναι αρκετά για μια εβδομάδα ταξιδιού. Παντελόνια. Ομοίως, δύο είναι αρκετά για μία εβδομάδα ταξιδιού (για περισσότερες, προσθέτετε άλλο ένα ή αναζητάτε το τοπικό laundry στο μέρος όπου ταξιδεύετε). Φόρεμα (οι κυρίες) και/ή παντελόνι και πουκάμισο που μπορούν να φορεθούν στην περίπτωση που μπείτε στον πειρασμό να επισκεφθείτε εκείνο το Michelin-άτο εστιατόριο της πόλης. Όχι, όμως, υπερβολικά επίσημα, ώστε να μη φοριούνται πουθενά αλλού και τα κουβαλάτε άδικα αν τελικά δεν κάνετε grande εξόδους. Εσώρουχα (μία αλλαξιά για κάθε μέρα ταξιδιού) Κάλτσες (το ίδιο) Ζακετάκι (για τον αναποφάσιστο καιρό), μπουφάν ή παλτό (για τα κρύα της Ευρώπης), μαγιό (για τη ζέστη των τροπικών). Σαγιονάρες. Είναι πάντα χρήσιμες στα ξενοδοχεία, στα spa, στα κοινόχρηστα μπάνια, στις πισίνες και στις παραλίες. Κοινώς, παντού. Αδιάβροχο. Χρειάζεται κι αυτό παντού –από τους τροπικούς μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη.
Και τα… λοιπά Φωτογραφική μηχανή, τον φορτιστή της και ίσως μια έξτρα κάρτα μνήμης. Φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, ή που χρειάζονται στο μέρος που ταξιδεύετε (π.χ. ταμπλέτες και χάπια κατά της ελονοσίας). Tip που σώζει ζωές: Αν τύχει και τα ξεχάσετε, κάνετε απλώς ένα search στο Google με το όνομα του φαρμάκου σας και “generic name” (π.χ. panadol generic name) και λέτε στον πλησιέστερο φαρμακοποιό τη μαγική λεξούλα που σας εμφάνισε το Google. Γυαλιά ηλίου. MP3 player για εκείνες τις βαρετές ώρες σε τραίνα, αεροπλάνα και λεωφορεία. Ή απλώς ακουστικά για το κινητό σας. Βιβλία. Για τον ίδιο λόγο. Φακό. Ποτέ δεν ξέρετε πού μπορεί να χρειαστεί. Χτένα ή βούρτσα για τα μαλλιά. Τσιμπιδάκι φρυδιών. Πριν προλάβετε να σχολιάσετε «ματαιοδοξία», να θυμίσουμε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο στο να απομακρύνει αγκάθια και κεντριά από τσιμπήματα εντόμων. Ξυραφάκι.
(*) Ένα πολύ χρήσιμο site που σας βοηθά να πακετάρετε είναι το Budget Direct. Επιλέγετε αν είστε άνδρας ή γυναίκα, αν πηγαίνετε σε κρύο ή σε ζέστη, και για πόσες μέρες, κι εκείνο κάνει τη δουλειά για εσάς.