Πώς θα γνωρίσετε καλύτερα τα μέρη που επισκέπτεστε
Οι καλύτεροι τρόποι να αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες και να ζήσετε τα μέρη που επισκέπτεστε σαν ντόπιος, για να κάνετε (ακόμα πιο) καλά ταξίδια.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ταξιδεύουμε. Διαφορετικοί για κάθε άνθρωπο, και διαφορετικοί κάθε φορά: Κάποιες φορές ας πούμε «πάμε διακοπές», για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε, να αράξουμε σε μια παραλία και να μην κάνουμε τίποτα όλη μέρα, και κάποιες φορές «πάμε ταξίδι» για να δούμε, να γνωρίσουμε και τελικά να ζήσουμε ένα μέρος –και κατ’ επέκταση μια κουλτούρα και ένα τρόπο ζωής διαφορετικά από τα καθ’ ημάς.
Αυτό το τελευταίο, βέβαια, είναι ευκολότερο να το λες απ’ ό,τι να το κάνεις. Ειδικά στα περισσότερα μέρη του δυτικού κόσμου, όπου οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει τόσο την παρουσία τουριστών που κανείς –πέρα από τους υπαλλήλους στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία– δεν ασχολείται μαζί σου. Αν, βέβαια, θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις έναν τόπο, υπάρχουν τρόποι. Χρειάζεται λίγη παραπάνω δουλειά και λίγο περισσότερο από τον χρόνο σου απ’ όσο θα απαιτούσε η απλή προετοιμασία κλείνω εισιτήρια-βρίσκω ξενοδοχεία-φτιάχνω βαλίτσα, αλλά αξίζει τον κόπο. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις καλύτερες ιδέες μας, για να μη γυρίσετε ποτέ ξανά από το Παρίσι έχοντας δει μόνο τον Πύργο του Άιφελ, τις όχθες του Σηκουάνα και τους τουρίστες του.
Διαβάστε λίγη Ιστορία: Ναι, το ξέρουμε, είναι βαρετή, στο σχολείο ήταν το χειρότερό σας μάθημα και άσε που είστε πια πολύ μεγάλοι για να θυμάστε ημερομηνίες. Θα εκπλαγείτε, όμως, από το πόσο καλύτερα αντιλαμβάνεστε και κατανοείτε έναν τόπο, τους ανθρώπους του και τις συνήθειές τους αφότου έχετε μάθει έστω τα βασικά για την Ιστορία του. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, να προμηθευτείτε εφτακοσιοσέλιδα συγγράμματα πανεπιστημίων: Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί όπως ο Lonely Planet έχουν στην αρχή κάθε βιβλίου ένα ιδιαίτερα σπιρτόζικο, όσο και περιεκτικό, κεφάλαιο 5-10 σελίδων, για την Ιστορία του τόπου.
Κάντε σύμμαχο τη λογοτεχνία: Ξεκοκαλίσατε τον ταξιδιωτικό σας οδηγό; Ωραία, τώρα μπορείτε να αναζητήσετε βιβλία που θα σας συστήσουν την πόλη πολύ καλύτερα από αυτόν, τοποθετώντας μια ιστορία στα σοκάκια και τις πλατείες της και βάζοντάς σας στο κλίμα της. Πού θα βρείτε ποιο βιβλίο αντιστοιχεί σε ποια πόλη αναρωτιέστε; Απ’ όσο ψάξαμε, δεν υπάρχει κάποιο σχετικό site (ωραία επιχειρηματική ιδέα, κανείς;) αλλά μια απλή αναζήτηση στο Google με τις λέξεις «βιβλίο εκτυλίσσεται» και όνομα πόλης επιστρέφει πολλά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Το ίδιο, υποθέτουμε, κάνουν και οι βιβλιοφάγοι φίλοι σας, οι οποίοι θυμούνται τα μέρη στα οποία εκτυλίσσονται τα αγαπημένα τους μυθιστορήματα.
Αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες: Πώς θα το κάνετε αυτό; Ένας χρυσός κανόνας λέει, για παράδειγμα, ότι εστιατόριο με φωτογραφίες των πιάτων στο μενού του, ή σε οποιοδήποτε εμφανές μέρος έξω από την πόρτα του, δεν απευθύνεται σε ντόπιους. Ένας άλλος χρυσός κανόνας λέει ότι εστιατόριο με κράχτη απέξω δεν είναι καλό εστιατόριο. Κι ένας τρίτος κανόνας λέει ότι εστιατόριο με γεμάτα τραπέζια αλλά χωρίς αγγλικό μενού αξίζει το ρίσκο του να παραγγείλετε στην τύχη –εκτός αν έχετε υπερβολικά πολλές τροφικές αλλεργίες, ή φοβάστε να δοκιμάσετε μανιτάρια με βατραχοπόδαρα, που είναι πάντα ένα πιθανό ρίσκο.
Αναζητήστε τους ντόπιους: Όσοι έχουν έστω και έναν φίλο στο εξωτερικό ξέρουν πολύ καλά ότι είναι περίπου εκατό φορές καλύτερο να κάνεις βόλτα στην πόλη με έναν ντόπιο, από το να προσπαθείς να την ανακαλύψεις μόνος σου ή με τη βοήθεια ενός ταξιδιωτικού οδηγού. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι, το να μην έχουμε έναν ντόπιο φίλο σε κάθε πόλη που επισκεπτόμαστε, έρχονται να λύσουν διαδικτυακές κοινότητες όπως το Dopios.com ή το CouchSurfing, τα οποία αναλαμβάνουν να σας φέρουν σε επαφή με τους ντόπιους στην πόλη που επισκέπτεστε. Στο μεν πρώτο θα βρείτε κόσμο που προτίθεται να σας ξεναγήσει στην πόλη του, στο δεύτερο μπορείτε να βρείτε ακόμα και… καναπέ για να φιλοξενηθείτε, έχοντας την ευκαιρία να δείτε εκ των έσω την καθημερινότητα στο μέρος που πηγαίνετε. Ακόμα, όμως, και αν προτιμάτε την παραδοσιακή λύση του ξενοδοχείου, στο forum του CouchSurfing μπορείτε να ζητήσετε από τους ντόπιους συμβουλές για τις βόλτες σας στην πόλη ή να μάθετε πού γίνεται το επόμενο πάρτι τους για να γνωρίσετε κάποιους από αυτούς.
Πάρτε ένα τραμ στην τύχη: Πόσο αντιπροσωπευτικό κομμάτι της Αθήνας θεωρείτε την Πλάκα; Προφανώς, καθόλου. Κι όμως, πολλοί επισκέπτες της δεν βλέπουν καμία άλλη αθηναϊκή γειτονιά. Και πριν βιαστείτε να χαμογελάσετε ειρωνικά, να σας ενημερώσουμε ότι κι εσείς κάνετε ακριβώς το ίδιο στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις που επισκέπτεστε –βλέπετε το κέντρο και τις γειτονιές γύρω του, και τίποτα άλλο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, μπείτε σε ένα τυχαίο τραμ ή λεωφορείο και απομακρυνθείτε από την τουριστική ζώνη της πόλης στην οποία βρίσκεστε. Εκτός του ότι θα καταλάβετε πολύ καλύτερα την καθημερινότητά της, ίσως ανακαλύψετε και κρυμμένα διαμαντάκια στο προάστιο-έκπληξη που θα καταλήξετε. Συν το ότι οι ντόπιοι εκεί, που δεν είναι συνηθισμένοι να βλέπουν τουρίστες, είναι πολύ πιθανότερο να μοιραστούν μαζί σας εκείνο το μυστικό κουτούκι με το καταπληκτικό φαγητό για το οποίο θα μιλάτε σε όλους όταν γυρίσετε.