Απίθανα μέρη υπό εξαφάνιση που πρέπει να επισκεφθείτε
Οι Μαλδίβες, η Βενετία, η Νεκρά Θάλασσα, οι Άλπεις (ναι, κι όμως) και μερικά ακόμα υπέροχα μέρη που πρέπει να δείτε πριν... πάψουν να υπάρχουν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πόσο γρήγορα είναι το γρήγορα; Όλοι έχουμε ακούσει για κάποια μέρη του πλανήτη που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης –οι Μαλδίβες, για παράδειγμα, λένε ότι σύντομα θα εξαφανιστούν από τον χάρτη. Πόσο σύντομα είναι αυτό το «σύντομα» όμως; Βάζουμε τα απειλούμενα μέρη του πλανήτη στο μικροσκόπιο και ξαναφτιάχνουμε τη λίστα με τις προτεραιότητές μας από την αρχή: πρώτον να προσέχουμε περισσότερο το περιβάλλον, δεύτερον να κανονίσουμε ένα ταξιδάκι προς τα εκεί με το που κερδίσουμε το Τζόκερ, για την περίπτωση που τα υπόλοιπα επτά δισεκατομμύρια του πλανήτη συνεχίσουν να του φέρονται άσχημα.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας
Μερικά δισεκατομμύρια κοράλλια σχηματίζουν στις ακτές της Αυστραλίας 2.900 ξεχωριστούς υφάλους και 940 νησιά τα οποία καλύπτουν συνολικά περισσότερα από 344.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος του κόσμου είναι ένα υπερθέαμα (και ο δημοφιλέστερος ίσως προορισμός στον κόσμο για καταδύσεις) το οποίο όμως κινδυνεύει να αφανιστεί μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του ωκεανού, της υπερεκμετάλλευσης από τον άνθρωπο και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Η Βενετία
Η ιταλική πόλη που έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της ρομαντικότερης του κόσμου, χάρη στα κανάλια της και τη μοναδική αρχιτεκτονική της, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης. Οι σοβαρές πλημμύρες που αυξάνονται ανησυχητικά χρόνο με τον χρόνο σε συνδυασμό με την αύξηση της στάθμης των ωκεανών παγκοσμίως έχουν οδηγήσει τους πιο απαισιόδοξους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η Γαληνοτάτη δεν θα δει το τέλος του αιώνα μας.
Η Νεκρά Θάλασσα
Η αρχαία θάλασσα (η οποία είναι στην πραγματικότητα λίμνη με θαλασσινό νερό) που χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία, γνωστή για την τεράστια περιεκτικότητά σε αλάτι η οποία δημιουργεί εξαιρετικά διασκεδαστική άνωση –σε σημείο που είναι δύσκολο να πατήσεις το πόδι στον πυθμένα της– απειλείται και αυτή με εξαφάνιση. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι αν οι γειτονικές χώρες συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό να τραβούν νερό από τον Ιορδάνη, τη μοναδική πηγή νερού της, η Νεκρά Θάλασσα θα εξαφανιστεί το πολύ σε πενήντα χρόνια. Ήδη, η στάθμη της έχει πέσει 25 μέτρα, και ο όγκος του νερού της έχει μειωθεί στο ένα τρίτο.
Το Εθνικό Πάρκο των Παγετώνων της Μοντάνα
Το μεγαλειώδες πάρκο της Μοντάνα στα όρια του οποίου κάποτε περικλείονταν περισσότεροι από 150 παγετώνες, σήμερα φιλοξενεί λιγότερους από 25. Η κλιματική αλλαγή πιθανότατα θα ρίξει τον αριθμό τους στο μηδέν μέχρι το 2030, πράγμα που συνεπάγεται –εκτός από την έλλειψη παγετώνων– και σοβαρή διαταραχή του οικοσυστήματος του εθνικού δρυμού.
Οι Μαλδίβες
Είναι η χώρα με το μικρότερο υψόμετρο παγκοσμίως: Το μέσο υψόμετρό της δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο από το επίπεδο της θάλασσας. Αν σκεφτεί κανείς την ταχύτητα με την οποία ανεβαίνει η στάθμη των ωκεανών, η πανέμορφη νησιώτικη χώρα πιθανότατα θα καλυφθεί από νερό μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια. Ο κίνδυνος, μάλιστα, είναι τόσο υπαρκτός που η κυβέρνηση των Μαλδίβων έχει ήδη αγοράσει γη σε άλλες χώρες, για να μεταφέρει εκεί τους κατοίκους της χώρας όταν χρειαστεί.
Οι Σεϋχέλλες
Η επιτομή του όρου «τροπικός παράδεισος», οι Σεϋχέλλες είναι μια… συλλογή 115 νησιών στον ινδικό ωκεανό. Περίπου 90.000 κάτοικοι και μερικές εκατοντάδες πολυτελή resorts για τους νιόπαντρους του κόσμου ετούτου αποκαλούν τα νησάκια αυτά πατρίδα τους. Η χώρα, όμως, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους και της ανόδου της στάθμης των ωκεανών –δύο παράγοντες που έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να της δίνουν μόνο άλλα πενήντα με εκατό χρόνια ζωής.
Οι Άλπεις
«Τι οι Άλπεις;» θα αναρωτηθείτε, συνηθισμένοι όπως κι εμείς να διαβάζετε ότι απειλούνται με εξαφάνιση τα μέρη με χαμηλό υψόμετρο, και όχι οι υψηλότερες κορυφές της Ευρώπης. Κι όμως. Τα βουνά ως τέτοια θα συνεχίσουν, προφανώς, να υπάρχουν, θα χάσουν όμως μέχρι το 2050 τους παγετώνες τους (σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ειδικών) πράγμα που σημαίνει ότι τότε θα είναι πιθανότερο να ανεβαίνουμε στις Άλπεις για πικνίκ και όχι για σκι. Ο ανησυχητικός ρυθμός εξαφάνισης του αλπικού πάγου έχει ήδη αγγίξει το 3% ανά χρόνο.
Τα Νησιά της Μαγδαληνής στο Κεμπέκ του Καναδά
Με τις αμμουδερές τους παραλίες και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς από ψαμμίτη, τα νησάκια στις ακτές του Καναδά είναι ένας υπέροχος προορισμός διακοπών, εξαιρετικά δημοφιλής στους κατοίκους της Βορείου Αμερικής. Οι δυνατοί άνεμοι που χτυπούν το αρχιπέλαγος, όμως, προκαλούν διάβρωση των ακτών του η οποία ήδη αγγίζει το ένα μέτρο τον χρόνο, καθώς ο προστατευτικός πάγος γύρω τους λιώνει με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν τα χειρότερα σενάρια αποδειχθούν σωστά και ο πάγος λιώσει εντελώς μέσα στα επόμενα 75 χρόνια, οι ακτές των νησιών θα είναι ευάλωτες στις καταστροφικές ανεμοθύελλες της περιοχής.
Η Αλάσκα
Η τούνδρα της Αλάσκας είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα της βορειότερης πολιτείας των ΗΠΑ. Όμως, η κλιματική αλλαγή έχει… βάλει το χεράκι της κι εδώ, με το λιώσιμο των πάγων να καταστρέφει τις υποδομές και να επηρεάζει δραματικά το ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα.