Πρακτικά tips για... καλά (φθηνά) ταξίδια

Ταξίδι δε σημαίνει απαραίτητα παίρνω αεροπλάνο - μένω σε ξενοδοχείο. Αναζητάμε όλους τους εναλλακτικούς τρόπους απόδρασης, που θα μας κάνουν πλουσιότερους –σε χρήμα και εμπειρίες.
Πρακτικά tips για... καλά (φθηνά) ταξίδια
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως ταξιδιωτικά blogs από καταβολής κόσμου, το Traveller’s Notebook, δημοσίευσε πρόσφατα ένα εξαιρετικό κείμενο με τίτλο «Πώς να ταξιδεύετε ανά τον κόσμο δωρεάν». Κι εμείς εδώ, που κάθε φορά που τολμάμε να αναφέρουμε πως βρήκαμε 100 ευρώ αεροπορικά μετ’ επιστροφής και φόρων λαμβάνουμε e-mail που υπονοούν πως έχουμε συγγενείς σε θέσεις κλειδιά low cost αεροπορικών και μας τα δίνουν κάτω από το τραπέζι –ή, ακόμα χειρότερα, ότι μας πληρώνουν για να γράφουμε ψεύτικες τιμές– εν μέρει ζηλέψαμε. Κι εν μέρει εμπνευστήκαμε.

Εμπνευστήκαμε να αναζητήσουμε όλους εκείνους τους τρόπους ταξιδιού που, αν όχι δωρεάν, κάνουν την εμπειρία τουλάχιστον πολύ οικονομική. Γιατί ταξίδι δεν είναι μόνο το παίρνω μια εβδομάδα άδεια – μπαίνω στο αεροπλάνο – πάω στο ξενοδοχείο. Υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι, που, σύμφωνοι, απαιτούν λίγο ή αρκετό παραπάνω χρόνο και ταλαιπωρία που θα στοίχειωνε τους εφιάλτες του μέσου θαμώνα πεντάστερων resort, είναι όμως πολύ πιο ανταποδοτικοί και βέβαια πολύ μα πολύ πιο low budget. Το θέμα «δωρεάν», το αφήνουμε προς το παρόν στους ειδικούς του Traveller’s Notebook. Εμείς έχουμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι οι low cost αεροπορικές δεν είναι αστικός θρύλος.

Έξοδο προς μείωση #1: Διαμονή
Couchsurfing.com: Τα έχουμε ξαναπεί –και δεν είμαστε οι μόνοι. Το site που κατάφερε να ενώσει σχεδόν 800 χιλιάδες ταξιδιώτες σε ένα κοινωνικό δίκτυο με σημείο αναφοράς τους… καναπέδες τους, να κάνει τον κόσμο μικρότερο, να αποδείξει ότι η εμπιστοσύνη στην «καλοσύνη των ξένων» δεν έχει ακόμη χαθεί και να χτίσει φιλίες ζωής μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς: 5.000 νέες εγγραφές την εβδομάδα, κατά μέσο όρο. Ως couchsurfer, θα γνωρίσετε την κουλτούρα της χώρας που επισκέπτεστε από κοντά, δε θα αισθανθείτε ποτέ μόνοι σε κανένα ταξίδι, θα βγαίνετε για φαγητό και ποτό πολύ μακριά από τις τουριστοπαγίδες και τις τιμές τους, θα φιλοξενηθείτε και θα φιλοξενήσετε, θα έρθετε αντιμέτωποι με πολιτισμικά σοκ, θα κάνετε φιλίες ζωής. Μίλησε κανείς για ξενοδοχείο;

WWOOF.org: World Wide Opportunities on Organic Farms. Ή αλλιώς, προσφέρετε εθελοντική εργασία – βοήθεια σε βιολογικές φάρμες και αγροκτήματα, και σε αντάλλαγμα κερδίζετε στέγη, φαγητό, πολύτιμες γνώσεις επί του αντικειμένου –που είναι και πολύ hot τα τελευταία χρόνια– και… μια δεύτερη οικογένεια στο εξωτερικό. Ιδανική επιλογή για όσους βαρέθηκαν τα city breaks σε flashy ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η οργάνωση προσφέρει, εκτός όλων των παραπάνω, και την ευκαιρία να ζήσετε για λίγο καιρό σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στα δάση της Βοημίας ή στις γαλλικές Άλπεις, σε χωριά μακριά από την τουριστική ανάπτυξη, που δύσκολα θα επισκεπτόσασταν αλλιώς. Όπου, φυσικά, η ζωή- ταξιδιωτική εμπειρία είναι πολύ πιο γαλήνια, και πολύ πιο οικονομική.

Εθελοντική εργασία: Ταξιδεύετε και ταυτόχρονα συμβάλλετε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Παραδίδοντας μαθήματα ξένων γλωσσών σε παιδιά, βοηθώντας στο έργο περιβαλλοντικών ή κοινωνικών οργανώσεων, συμμετέχοντας σε έργα αναστήλωσης και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε αρχαιολογικούς χώρους για παράδειγμα, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε ομάδες μειονοτήτων… Υπάρχουν χίλιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε, κερδίζοντας, στις περισσότερες περιπτώσεις, πέρα από πολύτιμες εμπειρίες, δωρεάν φαγητό και διαμονή. Οργανώσεις όπως οι Έλιξ, The 7 Interchange και Volunteer Adventures έχουν μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα προγράμματα.
 
Ανταλλαγές σπιτιών: Το σενάριο είναι γνωστό από παλιά. Ανταλλάσσετε το σπίτι σας –ή το εξοχικό σας, η πιο συνήθης πρακτική– με ένα άλλο, σε κάποια εξωτική παραλία, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ή αμερικανική μεγαλούπολη, γλιτώνοντας το κόστος διαμονής και κερδίζοντας την αίσθηση ότι ζείτε κάπου σαν ντόπιος. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι μια μικρή ανακαίνιση στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό, που νομίζατε ότι ποτέ δε θα σας χρησιμεύσει σε τίποτα, μπορεί να σας χαρίσει μία δωρεάν εβδομάδα σε ένα γραφικό χωριουδάκι των Άλπεων. Με μια απλή αναζήτηση στο Google θα βρείτε άπειρα sites ανταλλαγής σπιτιών –μερικά από τα καλύτερα είναι τα 1st Home Exchange, που είναι και εντελώς δωρεάν, Singles Home Exchange, στο οποίο η δια βίου συνδρομή κοστίζει 100 δολάρια, και Home Exchange Europe, στο οποίο εγγράφεστε επίσης δωρεάν.

Έξοδο προς μείωση #2: Αεροπλάνα και βαπόρια
Interrail: Η κάρτα πολλαπλών διαδρομών που έκανε τάση τα ταξίδια με τραίνο κυκλοφορεί πλέον σε άπειρες παραλλαγές. Υπάρχει το Balkan Flexipass για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τη βαλκανική χερσόνησο –ισχύει για Ελλάδα, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία και Μαυροβούνιο και ξεκινά από 166 ευρώ– το Euro Domino για ταξίδια έως και τριών ημερών στην Ελβετία, τη Γερμανία ή τη Μεγάλη Βρετανία –που ξεκινά από 110 ευρώ– και, βέβαια, η παγκοσμίου πλέον φήμης Interrail που χωρίζει τη Γηραιά Ήπειρο σε επτά ζώνες, και παρέχει τη δυνατότητα απεριόριστων διαδρομών σε μία ή περισσότερες από αυτές για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα –από 16 μέρες έως ένα μήνα.

Οι τιμές κυμαίνονται από 195 έως 546 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των ζωνών, την ηλικία των ταξιδιωτών και το χρονικό διάστημα που θα επιλέξετε. Στο πρόγραμμα InterRail η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη G, μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία, και την Τουρκία. Στην τιμή της κάρτας για τη συγκεκριμένη ζώνη περιλαμβάνονται οι θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ Ανκόνα, Μπάρι – Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και αντίστροφα με τα πλοία των εταιρειών Superfast Ferries και Bluestar Ferries.

Αν επιμένετε στη λύση του αεροπλάνου, μπορείτε να μειώσετε το κόστος αναζητώντας low cost εταιρείες που πετούν στον προορισμό σας –ή αντίστροφα, επιλέγοντας να επισκεφθείτε προορισμούς που εξυπηρετούνται από low cost αεροπορικές–, εγγραφόμενοι και εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα συγκέντρωσης μιλίων, ή κάνοντας λίγη οικονομία σε χρήματα και μέρες άδειας και αγοράζοντας ένα εισιτήριο για το γύρο του κόσμου.

Γενικότερα, ο χρυσός κανόνας του low budget ταξιδεύειν λέει ότι ο χρόνος είναι χρήμα: αν έχετε δύο εβδομάδες άδεια από τη δουλειά και αποφασίσετε να τις περάσετε στην Αργεντινή θα ξοδέψετε πολύ περισσότερα απ’ ότι αν είχατε δύο μήνες στη διάθεσή σας και αποφασίζατε να κάνετε το γύρο της Ευρώπης –με low cost αεροπορικές, με αυτοκίνητο, με τραίνο, με ποδήλατο ή με τα πόδια. Οπότε, κάνετε τους υπολογισμούς σας και αποφασίζετε αν σας «παίρνει» να θυσιάσετε χρόνο ή χρήμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v