Τα 10 (+1) σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου

Για να επισκεφθεί κανείς ένα μουσείο κάπου στον κόσμο δεν προαπαιτείται να είναι λάτρης της τέχνης. Αρκεί να έχει ανοιχτά τα μάτια της ψυχής και να επιλέξει ένα από τα καλύτερα, που σας προτείνει το In2life. Μετά θα έρθει η "λατρεία"...
Τα 10 (+1) σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου
της Έλενας Μπούλια

Δεν είχα συνειδητοποιήσει την συγκίνηση που μπορεί να προκαλέσει η επίσκεψη σε ένα μουσείο μέχρι την πρώτη φορά που επισκέφθηκα το Λούβρο. Σχετικά αδαής από τέχνη, ικανή να αναγνωρίσω μόνο κάποια πολύ γνωστά έργα, είχα άποψη βασιζόμενη αποκλειστικά στο πρωτόγνωρο αίσθημα που μπορεί να σου δημιουργήσει η εικόνα της τέχνης, και σε καμία περίπτωση από φυτευτές γνώσεις και θεωρίες. Στο Λούβρο έμεινα συνολικά τέσσερις ώρες, αλλά θα μπορούσα να μείνω και τις τέσσερις ημέρες του ταξιδιού μου στο Παρίσι. Ήταν, όμως, αρκετές για να κολλήσω το "μικρόβιο" και να ακολουθήσει έτσι το Βρετανικό, η Tate Modern και κάποια άλλα που δεν θα δείτε σήμερα εδώ.

Ταξίδι στο ταξίδι αποτελεί η επίσκεψη σε ένα από τα παρακάτω μουσεία του εξωτερικού, που επέλεξα ως τα καλύτερα, χωρίς φυσικά να τα έχω επισκεφθεί όλα (όχι ακόμα τουλάχιστον), αλλά σύμφωνα με κάποια από τα εγκυρότερα τουριστικά και πολιτιστικά μέσα, και από απόψεις φίλων και γνωστών. Κι αν βιάζεστε να τα γνωρίσετε όλα το ταχύτερο, σας παροτρύνω επισκεφθείτε για αρχή τις ιστοσελίδες τους που στην πλειοψηφία τους αποτελούν ψηφιακά αριστουργήματα. Καλό ταξίδι, λοιπόν…

Musee du Louvre, Παρίσι, Γαλλία
Το Μουσείο του Λούβρου, με τη γυάλινη πυραμίδα του, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σύμβολα του Παρισιού, ενώ είναι και ένα από τα πολιτιστικά αξιοθέατα με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα του κόσμου. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν όλες τις εποχές: Από την αρχαιότητα (με την Αφροδίτη της Μήλου και τη Νίκη της Σαμοθράκης) και την Αναγέννηση (τη Μόνα Λίσα, έργα του Μικελάντζελο, του Ραφαήλ, του Μποτιτσέλι, του Τισιάνο), μέχρι γαλλικά αριστουργήματα του 19ου αιώνα. Πριν το επισκεφθείτε, πάντως, περιηγηθείτε στο εκπληκτικό site του μουσείου που, πέρα από τις φωτογραφίες των εκθεμάτων, σας καλεί για ένα μοναδικό virtual tour στους χώρους του μουσείου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9π.μ. με 6μ.μ. εκτός Πέμπτης. Εισιτήριο: Ημερήσιο 9 ευρώ (εκτός της Hall Napoleon με τις περιοδικές εκθέσεις), ημερήσιο 13 ευρώ για όλες τις εκθέσεις, μόνιμες και περιοδικές. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι δωρεάν.

Museo Nacional del Prado, Μαδρίτη, Ισπανία
Το Μουσείο Πράδο της Ισπανίας μπορεί δικαιωματικά να καυχιέται πως διαθέτει μία από τις πιο σημαντικές συλλογές από πίνακες, αλλά και άλλα έργα, σε όλη την Ευρώπη. Ο πυρήνας της συλλογής προήλθε από τις βασιλικές δυναστείες της Ισπανίας, τους Αψβούργος και τους Βουρβόνους. Η δε συλλογή από έργα τέχνης Ισπανών Αριστοτεχνών -όπως ο Velazquez, o Goya, o Murilla και ιδιαίτερα ο El Greco- είναι ασυναγώνιστη. Στις εκθέσεις θα θαυμάσετε επίσης γλυπτά, ζωγραφική, γκραβούρες, νομίσματα και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9π.μ. με 8μ.μ. εκτός Δευτέρας. Εισιτήριο: Ημερήσιο 6 ευρώ. Δωρεάν είσοδος από Τρίτη έως Σάββατο 6μ.μ. με 8μ.μ. και κάθε Κυριακή 5μ.μ. με 8μ.μ.

Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ, Αγ. Πετρούπολη, Ρωσία
Το Μουσείο Gosudarstvennyj Èrmitaž, με την γιγαντιαία συλλογή από ρωσικά και όχι μόνο έργα τέχνης, αποτελείται από συνολικά έξι κτήρια, με μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο το Χειμερινό Ανάκτορο της Αγίας Πετρούπολης, πρώην οικία των Τσάρων. Αυτό ήταν και το κτίριο που ξεκίνησε να φιλοξενεί εικαστικές συλλογές στα μέσα του 18ου αιώνα από τη Μεγάλη Αικατερίνη. Τα πρώτα εκθέματα ήταν πίνακες, κυρίως Δανών ζωγράφων, ενώ στην πορεία εισέρευσαν και ιδιωτικές συλλογές, κάποιες εκ των οποίων τέθηκαν προς πώληση. Μέρος αυτών ήταν λείψανα, χρυσός, αλλά και σημαντικά κλασικά κομμάτια από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για το κοινό το μουσείο άνοιξε από τον Νικόλαο τον πρώτο, περί το 1852. Σήμερα θα δείτε εκεί περισσότερα από 3.000 εκθέματα, διασημότερα των οποίων είναι τα ρωσικά διακριτικά εμβλήματα και συλλογές Faberge, καθώς και εξαιρετικά έργα των Gaugin, Monet, Rodin, Renior, da Vinci, Rembrant, Michelangelo και Rubens. Περί τα 2.000 εξ αυτών εκτίθενται στην ψηφιακή συλλογή, στο site του μουσείου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο από 10.30πμ έως 6μμ, Κυριακή 10.30πμ έως 17.00, Δευτέρα κλειστά. Εισιτήριο: Ημερήσιο στα 17,95 δολάρια για όλους τους χώρους του μουσείου.

British Museum, Λονδίνο, Μεγ. Βρετανία
Παγκόσμια συλλογή από κινεζικά, ασιατικά, αζτέκικα και κλασικά έργα τέχνης, με σημαντικότερα εξ αυτών τις αιγυπτιακές μούμιες, την Στήλη της Ροζέτας και τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Ιδρύθηκε το 1753 και βασίστηκε στη συλλογή του Sir Hans Sloane και με μεταγενέστερα απομεινάρια της αυτοκρατορίας, τα 13 εκατομμύρια αντικείμενα του Βρετανικού Μουσείου είναι αρκετά για να τεκμηριώσουν ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης ιστορίας και κουλτούρας. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00πμ με 17.30μμ, εκτός από κάποιες αίθουσες οι οποίες συγκεκριμένες ημέρες ανοίγουν λίγο αργότερα. Εισιτήριο: Η είσοδος είναι ελεύθερη, πλην κάποιων συγκεκριμένων εκθέσεων, σε όλους τους επισκέπτες.

National Gallery of Art, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία τέχνης της Αμερικής, το National Gallery of Art, εκθέτει έργα σε ζωγραφική, γλυπτική, διακοσμητική αλλά και έργα σε χαρτί από τον 13ο αιώνα και μετά. Οι συλλογές είναι χωρισμένες: Η δυτική ζωγραφική και γλυπτική από τον μεσαίωνα έως τον 18ο αιώνα φιλοξενείται στο επιβλητικό νεοκλασικό Δυτικό Κτίριο. Το αγαλματώδες Ανατολικό Κτίριο, σχεδιασμένο από τον IM Pei, εκθέτει έργα μοντέρνας τέχνης. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Σάββατο από τις 10.00πμ έως τις 5.00μμ και Κυριακή από τις 11.00πμ έως τις 6μμ. Εισιτήριο: Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΜοΜΑ, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Το ΜοΜΑ ιδρύθηκε το 1929 με σκοπό να αναδείξει την παγκόσμια μοντέρνα τέχνη. Τοποθετημένο στο κέντρο του Μανχάταν, η σύγχρονη ματιά που προβάλλει στην τέχνη μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα στο «ανεβασμένο» lifestyle της Νέας Υόρκης. Το ΜοΜΑ περιέχει πάνω από 150.000 έργα μοντέρνας τέχνης, 22.000 φιλμ, 4 εκατομμύρια καρέ από φιλμ, ενώ η βιβλιοθήκη του είναι ένας πραγματικός θησαυρός για έρευνα. Έργα του Πικάσο, του Βαν Γκογκ και του Κιτάζ είναι κάποια μόνο από τα αριστουργήματα του μουσείου, το οποίο δεν εκθέτει μόνο τέχνη αλλά και στοχεύει στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με τη μοντέρνα τέχνη. Πολλοί, άλλωστε, είναι αυτοί που λαμβάνουν μέρος στις (εκπαιδευτικές) δραστηριότητες για γονείς, μαθητές και δασκάλους. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν πραγματικά ζωντανό οργανισμό. Ώρες λειτουργίας: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τετάρτη 10.30πμ με 5.30μμ, Παρασκευή 10.30πμ με 8.00μμ, Τρίτη κλειστά. Εισιτήριο: Ημερήσιο για ενήλικες 20 δολάρια, για ενήλικες άνω των 65 16 δολάρια, για μαθητές 12 δολάρια, για παιδιά κάτω των 16 δωρεάν.

Μουσεία του Βατικανό – Sistine Chapel, Ρώμη, Ιταλία
Πρόκειται για το διασημότερο (και σχολαστικότερα διακοσμημένο) από τα Μουσεία του Βατικανό, λόγω ίσως των σπουδαίων έργων του Μικελάντζελο αλλά και γιατί είναι το μέρος όπου λαμβάνουν χώρα τα κονκλάβια του πάπα και εκεί όπου παίρνονται οι αποφάσεις για την διαδοχή του. Εξωτερικά είναι ένα λιτό, ορθογώνιο κτίριο από τούβλα, χωρίς τους στολισμούς που περιμένει κανείς να δει σε ένα εκκλησιαστικό κτίριο, αλλά εσωτερικά χωρίζεται σε δύο θεϊκά διακοσμημένα τμήματα με χρυσαφένιες αποχρώσεις στις τοιχογραφίες. Στα τρία του επίπεδα μπορεί να θαυμάσει κανείς μία υπέροχη γκαλερί, έργα της τεχνοτροπίας φρέσκο, αλλά και πίνακες που αναπαριστούν τη ζωή του Χριστού. Εκεί που πραγματικά θα μαγευτείτε, όμως, είναι ο τελευταίος όροφος, ο οποίος φιλοξενεί το περίφημο ταβάνι του Μικελάντζελο με τη θεϊκή δημιουργία του κόσμου. Ο Ραφαήλ, αλλά και ο Μποτιτσέλι, ο Γκιρλάντιο και ο Περουτζίνο, είναι κάποιοι από αυτούς που επιμελήθηκαν τις τοιχογραφίες, συνεισφέροντας τελικά σε ένα θεϊκό αποτέλεσμα. Θα χρειαστείτε μόνο αρκετές δώσεις υπομονής καθώς θα περιμένετε στις τεράστιες ουρές. Ώρες λειτουργίας: Αλλάζουν ανάλογα με την ημερομηνία, θα τις πληροφορηθείτε από το site των μουσείων. Εισιτήριο: Ημερήσιο 14 ευρώ, κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γκαλερί Uffizi, Φλωρεντία, Ιταλία
Μεγάλο μέρος της συλλογής Ουφίτσι ανήκε κάποτε στην οικογένεια Medici, στην οποία και άνηκε μέρος του κτιρίου κατά τα 1560. Το Ουφίτσι εκθέτει μία υπέροχη «σφαιρική» συλλογή από την καλλιτεχνική κληρονομιά της Ιταλίας, η οποία αποτελείται από χιλιάδες έργα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά, αναγεννησιακοί και μπαρόκ πίνακες, αλλά και κομμάτια – αριστουργήματα, όπως η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Μποτιτσέλι και η «Αφροδίτη του Ουρμπίνο», του Τισιάνο. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη με Κυριακή 8.15πμ με 18.50μμ, Δευτέρα κλειστά. Εισιτήριο: 6,50 ευρώ.



Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία
Μετά από μία ριζική ανακαίνιση, το Μουσείο Ρικς, που εδράζεται σε ένα πανέμορφο νέο-αναγεννησιακό κτίριο, είναι διάσημο κυρίως για τους εκπληκτικούς του πίνακες από τη Χρυσή Εποχή της δανέζικη τέχνης. Στα αριστουργήματα που θα θαυμάσετε εκεί περιλαμβάνονται «Η νυχτερινή περίπολος» του Ρεμπράντ, αλλά και έργα των Vermeer, Van Ruisdael, van Heemskerck, Frans Hals and Jan Steen. Το μουσείο διαθέτει επίσης τμήματα αφιερωμένα σε γκραβούρες, γλυπτά, έπιπλα (με εξέχοντα τα λεπτεπίλεπτα κουκλόσπιτα), γυαλικά, πορσελάνες και ασιατική τέχνη. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00πμ με 18.00μμ, τις Παρασκευές 9.00πμ με 20.30μμ. Εισιτήριο: 10 ευρώ, για άτομα κάτω των 18 η είσοδος είναι δωρεάν.

Tate Modern, Λονδίνο, Μεγ. Βρετανία
Η Tate Modern, που άνοιξε το 2000, είναι το εθνικό μουσείο της Βρετανία που φιλοξενεί έργα της παγκόσμιας μοντέρνας τέχνης, και ένα πραγματικό ορόσημο για το Λονδίνο. Η μετατροπή του άλλοτε Σταθμού Ενέργειας δίπλα στον Τάμεση, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχής, φιλοξενώντας σήμερα μία υπέροχη γκαλερί με τεράστιους εκθεσιακούς χώρους για έργα από τον Μονέ μέχρι τον Άντι Γουόρχολ. Η κεντρική αίθουσα, Turbine Hall, φιλοξενεί ενδιαφέρουσες περιοδικές προβολές έργων μοντέρνας τέχνης. Ώρες λειτουργίας: Κυριακή με Πέμπτη από τις 10.00πμ έως τις 18.00μμ, Παρασκευή και Σάββατο από τις 10.00πμ έως τις 22.00. Εισιτήριο: Η είσοδος είναι ελεύθερη για τη μόνιμη συλλογή, ενώ για τις περιοδικές εκθέσεις το εισιτήριο κυμαίνεται.

Σύντομα στη λίστα…

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, Αθήνα, Ελλάδα
Με ανυπομονησία αναμένουμε τα εγκαίνια για το νέο (πολυσυζητημένο) Μουσείο της Ακρόπολης που κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα μοναδικά ευρήματα και τα αρχιτεκτονικά γλυπτά της Ακρόπολης των Αθηνών. Είμαστε σίγουρη πως όταν έρθει αυτή η ώρα το μουσείο θα φιγουράρει δικαιωματικά ανάμεσα στα σπουδαιότερα του κόσμου. Μέχρι τότε μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του νέου μουσείου και να ενημερωθείτε για τις τυχόν εξελίξεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v