20 μαγικές εικόνες που θα σου αλλάξουν γνώμη για τα Βαλκάνια
Αν δεν έχεις ταξιδέψει έστω μία φορά στη βαλκανική μας γειτονιά, δεν ξέρεις τι χάνεις. Έχουμε τις φωτογραφίες που θα σου το αποδείξουν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Αυτή δεν είναι μια εισαγωγή που θα σου πει πόσο φτηνά είναι τα ταξίδια στα Βαλκάνια. Όχι μόνο επειδή το έχουμε εξαντλήσει αυτό το θέμα, αλλά και επειδή μερικές φορές όταν ακούς «φτηνά» σκέφτεσαι αυτομάτως «όχι και πολύ ωραία». Κι αυτές οι φωτογραφίες έρχονται να σε διαψεύσουν πανηγυρικά.
Ναι, αυτό δεν είναι Photoshop. Υπάρχει, βρίσκεται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, λέγεται Γιάιτσε και είναι μια καστροπολιτεία χτισμένη πάνω από έναν καταρράκτη.
Κι αυτή εδώ η μαγεία είναι το εθνικό πάρκο Πλίτβιτσε στην Κροατία, που αριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ 90 καταρράκτες.
Μονίμως πρώτο σε άτυπες δημοσκοπήσεις στα social media που ρωτούν «ποια είναι η ωραιότερη βαλκανική πρωτεύουσα;» το Σαράγιεβο είναι ένα χάρμα οφθαλμών.
Και το Βελιγράδι, όμως, που θα ακούσεις να λένε ότι «δεν είναι όμορφο» (μην πιστεύεις τίποτα, είναι οι ίδιοι που το λένε και για την Αθήνα επειδή δεν ξεμυτίζουν ποτέ από τα προάστιά τους) έχει γωνιές σαν αυτή…
…και δύο ποτάμια να διασταυρώνονται κάτω από το κάστρο του.
Στο Μαυροβούνιο, η θάλασσα ταξιδεύει για χιλιόμετρα μέσα στη στεριά, δημιουργώντας έναν κολπίσκο τόσο στενό που κάποιοι μιλάνε για «το νοτιότερο φιορδ της Ευρώπης».
Στην άκρη του, είναι χτισμένη μια καστροπολιτεία μαγική και ολοζώντανη, που τη λένε Κότορ και μοιάζει κάπως έτσι.
Στον νότο της Αλβανίας, οι παραλίες στο Εξαμίλι έχουν λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, και καταπράσινα ακατοίκητα νησάκια στα οποία φτάνεις εύκολα κολυμπώντας.
Εκεί κοντά, το Αργυρόκαστρο είναι μια απόλυτα πέτρινη πόλη «τόσο κατηφορική που η ταράτσα του ενός μπορεί να είναι η αυλή του άλλου» που έλεγε και ο Ισμαήλ Κανταρέ. Μοιάζει κάπως έτσι.
Μια από τις πιο παραμυθένιες γέφυρες που έχεις δει ποτέ σου βρίσκεται στο Μόσταρ (που σημαίνει Γέφυρα) της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Οι τολμηροί βουτούν από εκεί ψηλά στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού από κάτω.
Το Βέλικο Τάρνοβο της Βουλγαρίας είναι ένα γλυκύτατο χωριουδάκι που ακροβατεί σε τέσσερις καταπράσινους λόφους, πάνω από τις όχθες του ποταμού Γιάντρα.
Αυτός εδώ ο πίνακας ζωγραφικής υπάρχει στ’ αλήθεια, λέγεται Μπλεντ και είναι ένα νησάκι με ένα κάστρο στο κέντρο μιας μαγεμένης λίμνης στη Σλοβενία.
Κι αυτή η βαλκανική εκδοχή του Μον Σεν Μισέλ, λέγεται Σβέτι Στεφάν, βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, κι είναι ένα νησάκι στο οποίο πας με τα πόδια.
Η αρχαιότερη λίμνη της Ευρώπης μετρά πέντε εκατομμύρια χρόνια ζωής, λέγεται Οχρίδα, και απλώνει τα νερά της σε δυο χώρες, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.
Στην βορειομακεδονική όχθη της, η πόλη που λέγεται Οχρίδα είναι μία από τις λίγες… διπλές εγγραφές στον κατάλογο της UNESCO (διπλή εγγραφή σημαίνει ότι είναι ταυτόχρονα και πολιτιστικό και φυσικό μνημείο).
Και από την αρχαιότερη πάμε στην μεγαλύτερη λίμνη του ευρωπαϊκού νότου, τη Σκόδρα ή Σκούταρι που είναι τέλεια για βαρκάδες –και βουτιές, για τους τολμηρούς– και ενώνει την Αλβανία με το Μαυροβούνιο.
Το Εθνικό Πάρκο Τζέρνταπ στη Σερβία, το όνομα του οποίου σημαίνει Σιδηρές Πύλες, είναι το σημείο στο οποίο ο Δούναβης διασχίζει ένα φαντασμαγορικό φαράγγι, στην είσοδο του οποίου στέκεται το Γκόλουμπατς, ένα κάστρο βγαλμένο από τα παραμύθια.
Η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό αρχαίων μνημείων και επιβλητικών αρχοντικών του 19ου αιώνα, που ισορροπεί πάνω σε επτά λόφους.
Το Χβαρ είναι ένα από τα 47 νησιά της Κροατίας που κατοικούνται. Η πανέμορφη πόλη του φωλιάζει μέσα στα μεσαιωνικά τείχη του 13ου αιώνα, στη σκιά γοτθικών παλατιών και καθεδρικών της αναγέννησης.
Στην πινέζα του χάρτη μας, εκεί που η Ελλάδα συναντά την Βουλγαρία και την Τουρκία, η παλιά οθωμανική πρωτεύουσα λέγεται Αδριανούπολη κι είναι βγαλμένη από τις Χίλιες και Μία Νύχτες.