της Ηρώς Κουνάδη
Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα μόνο νησί των Κυκλάδων που να ”τα έχει όλα” -από πολυσύχναστες παραλίες, έντονη νυχτερινή ζωή και πολυτελή θέρετρα μέχρι ήσυχους, παραδοσιακούς οικισμούς, γαλήνιες ακρογιαλιές και ιστορικής σημασίας αξιοθέατα– αυτό αναμφίβολα θα ήταν η Σίφνος.
Αν και με την πρώτη ματιά το τοπίο μοιάζει χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο και δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, κοιτάζοντας προσεκτικότερα ο επισκέπτης ανακαλύπτει την κρυφή γοητεία του.
Περπατώντας στα μονοπάτια που διασχίζουν τη Σίφνο, οι εικόνες εναλλάσσονται διαρκώς: από την κοσμοπολίτικη Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού, αμφιθεατρικά κτισμένη σε τρεις λόφους, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών όλες τις ώρες της ημέρας, στα ήσυχα, γραφικά χωριά του άνω και κάτω Πεταλίου, της Καταβατής και του Αγίου Λουκά και από εκεί στις καταγάλανες παραλίες του Φάρου, του Αποκοφτού, της Χερρονήσου και της Σεράλιας.
Η παράδοση είναι εμφανής σε κάθε σημείο της Σίφνου. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική συνδυάζεται αρμονικά με τα περίτεχνα νεοκλασικά κτίρια, τα παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής αποτελούν περίτρανη απόδειξη της διατήρησης της σιφνέικης παράδοσης της πανάρχαιας αυτής τέχνης, ενώ η μαγειρική των Σιφνίων έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως μία από τις κλασσικότερες των Κυκλάδων.
Τα χωριά της Σίφνου απέχουν μακράν από την εικόνα της εγκαταλελειμένης ελληνικής επαρχίας. Ανεπτυγμένα στην πλειοψηφία τους, με φιλόξενους κατοίκους, πρόθυμους να ξεναγήσουν τον επισκέπτη στα παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής τους, τα νεοκλασικά αρχοντικά τους και τις εκκλησίες τους, δίκαια προσδίδουν στη Σίφνο το χαρακτηρισμό μιας από τις ελάχιστες περιπτώσεις ελληνικών νησιών όπου τα χωριά ενδέχεται να εντυπωσιάσουν περισσότερο από τις παραλίες.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι παραλίες της Σίφνου δεν είναι άξιες λόγου. Αμουδερές στην πλειοψηφία τους, με αβαθή, καταγάλανα νερά και χρυσή άμμο, συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να ανακαλύψετε τις πιο απομονωμένες από αυτές θα χρειαστείτε πρόσβαση διά θαλάσσης και τη βοήθεια ενός ντόπιου -αλλά η αναζήτηση θα σας αποζημιώσει.
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην καστροπολιτεία της Σίφνου, το χωριό με την ονομασία ”Κάστρο”, που αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού από την αρχαιότητα έως και το 1836. Η αρχιτεκτονική του οικισμού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενετικού κάστρου, ενώ ολόκληρο το χωριό αποτελεί ένα ανοικτό μουσείο.
Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα λιθόκτιστα σοκάκια, να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στη θάλασσα από την πίσω πλευρά του χωριού και να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, που φιλοξενεί πλούσια συλλογή αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών, κεραμικά από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή και νομίσματα.
Πού να μείνετε
Στη Σίφνο θα βρείτε πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, τόσο στις πολυσύχναστες περιοχές, όπως είναι η Απολλωνία, οι Καμάρες και ο Πλατύς Γιαλός, όσο και στους γαλήνιους παραθαλάσσιους οικισμούς. Λειτουργούν επίσης δύο οργανωμένα camping, ιδιωτικό και δημόσιο, στις Καμάρες και στον Πλατύ Γιαλό.
Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι οι εξής.
Patriarca Boutique Hotel (Απολλωνία, τηλ.: 22840 32400). Ιστορικό κτίριο του 1650, που ανακαινίσθηκε και μεταμορφώθηκε σε ένα πολυτελές boutique hotel έξι μόλις δωματίων. Μοναδικά διακοσμημένα με αντικείμενα υψηλής αισθητικής, αλλά και εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, τα δωμάτια κοστίζουν από 100 έως 250 ευρώ.
Το πολυτελέστατο Elies Resort (Βαθύ, τηλ.: 22840 71114, 22840 71112) διαθέτει 10 superior rooms 17 σουίτες και 3 βίλλες, σε μια καταπράσινη έκταση 50 στρεμμάτων, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και με όλες τις απαραίτητες ανέσεις που θα περιμένατε από ένα exclusive ξενοδοχείο. Οι τιμές την υψηλή περίοδο ξεκινούν από 330 ευρώ για τα superior rooms και φτάνουν μέχρι 900 ευρώ για τη superior villa.
Το ξενοδοχείο Νηρηίδες (Πλατύς Γιαλός, τηλ.: 22840 71530, 22840 71531) διαθέτει μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα με δορυφορική τηλεόραση, πρόσβαση στο internet, air condition, χρηματοκιβώτιο και κουζίνα, καθώς και εξωτερικό Jacuzzi, πισίνα και gallery. Οι τιμές κυμαίνονται από 95 έως 360 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου και την εποχή.
Φαγητό και διασκέδαση
Όπως είπαμε, η μαγειρική των Σιφνίων είναι από τις παραδοσιακότερες (ίσως και από τις καλύτερες των Κυκλάδων). Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι η Σίφνος είναι πατρίδα πολλών διάσημων μαγείρων, όπως ο Νικόλαος Τσελεμεντές.
Περιττό, επομένως, να τονίσουμε ότι στη Σίφνο θα φάτε σχεδόν παντού εξαιρετικά μαγειρευτά (μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό μαστέλο, την ξυνομυζήθρα και τους ρεβιθοκεφτέδες), φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά, σπιτικά επιδόρπια.
Μερικά από τα μέρη που ξεχωρίσαμε για το εξαιρετικό φαγητό και την άψογη εξυπηρέτηση είναι ο ”Λύχνος” στο Φάρο, η ”Υδρούσσα” στο Βαθύ, η ”Μερόπη” στις Καμάρες, το ”Αστέρι” στο Κάστρο, ”Η Ωραία Σίφνος” στην Απολλωνία και το ”Ηλιοβασίλεμα” στο Τρουλάκι, με την εκπληκτική θέα στο καλύτερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.
Για εξαιρετικά επιδόρπια και γλυκά κατευθυνθείτε στους ”Τρεις Αγγέλους” και στην ”Ταράτσα του Αιγαίου” στον Αρτεμώνα. Εκπληκτική πουτίγκα σοκολάτας θα δοκιμάσετε στο ”Καλημέρα” στον Πλατύ Γιαλό.
Οι λάτρεις της νυχτερινής ζωής δεν πρόκειται να απογοητευτούν στη Σίφνο. Σε αντίθεση με άλλα ”low profile” κυκλαδίτικα νησιά, η Σίφνος διαθέτει αρκετά μπαρ και club τα οποία λειτουργούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα… νυχτοπερπατήματα συνήθως ξεκινούν από τα ρομαντικά ”Remezzo” και ”Kastello” του Κάστρου, για να συνεχιστούν στο φημισμένο ”στενό της διασκέδασης” στην Απολλωνία, που συγκεντρώνει περί τα δέκα μπαράκια, καλύπτοντας κάθε μουσική προτίμηση. Θα το βρείτε στρίβοντας δεξιά στο φούρνο, απέναντι από την πιάτσα των ταξί. Στη συνέχεια ακολουθήστε τη μουσική.
Αξίζει να δείτε
* Τα παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής, που θα βρείτε παντού στο νησί. Επισκεφθείτε τουλάχιστον ένα από αυτά, είναι μια εμπειρία που αξίζει τον κόπο. Οι ιδιοκτήτες τους θα χαρούν να σας ξεναγήσουν.
* Τα νεοκλασικά αρχοντικά στον Αρτεμώνα και τα Εξάμπελα.
* Τις ακροπόλεις του Κάστρου (κλασσικής εποχής), του Αγίου Νικήτα Σελαδιού και του Αγίου Ανδρέα (προελληνική ακρόπολη, οικισμός κυκλαδικής εποχής).
* Το αρχαιολογικό μουσείο του Κάστρου.
* Το λαογραφικό μουσείο στην Απολλωνία, που περιλαμβάνει εκθέματα όπως τοπικές ενδυμασίες, αγροτικά εργαλεία και είδη οικιακής χρήσης.
* Τις Αράδες, σειρές δέκα περίπου ανεμόμυλων στην είσοδο του χωριού Εξάμπελα.
* Τον Άσπρο Πύργο, στο δρόμο προς τον Πλατύ Γιαλό.
* Το σπίτι όπου έζησε ο Αριστομένης Προβελέγγιος στα Εξάμπελα.
* Τις σημαντικότερες από τις 227 συνολικά εκκλησίες του νησιού (Παναγία Βρύσης, Μονή Παναγίας Βουνού, Αγγελόκτιστη Καταβατής, Άγιος Σώζων, Παναγία τα Γουρνιά, Παναγία η Άμμο, Άγιος Λουκάς , Άγιος Κωνσταντίνος) και ιδιαίτερα την Χρυσοπηγή, κτισμένη επάνω σε βράχο στην περιοχή του Φάρου.
* Τα μονοπάτια που συνδέουν την Απολλωνία με τα περισσότερα χωριά του νησιού.
* Την ελληνική εκδοχή των φιόρδ, στη Χερρόνησο.