Βουτιά στο κενό, αδρεναλίνη στα ύψη, ίλιγγος, εμπειρία ζωής. Βουτάμε από (πολύ) ψηλά και ανακαλύπτουμε την αμφιλεγόμενη γοητεία του απόλυτου extreme sport.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Όλα είναι ένα ψέμα όλα είναι μαύρο χάλι όλα εκτός από εσένα κι οι βουτιές με το κεφάλι Αργύρης Μπακιρτζής – Βουτιές με το κεφάλι
Ένα άλμα στο κενό, μια εμπειρία ζωής, ένα σχοινί για να σε προστατέψει. O απόλυτος ίλιγγος, η μεγαλειώδης έκκριση αδρεναλίνης, αλλά και η αίσθηση ότι αυτή η βουτιά μπορεί να είναι και η τελευταία σου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει το bungee jumping ιδιαίτερα δημοφιλές (και) στην Ελλάδα.
Το άθλημα δεν είναι για όλους. Και μόνο η ιδέα ότι πραγματοποιείς ελεύθερη πτώση στο κενό, ακόμα και αν είσαι υπό την επιτήρηση ειδικών και έχεις όλες τις απαραίτητες ασφάλειες, είναι αρκετή για να σε τρομοκρατήσει. Όμως όσοι το έζησαν, έχουν να το λένε: το άλμα εκείνο ήταν εμπειρία ζωής.
Από τους ιθαγενείς στον A.J. Hackett Οι ρίζες του bungee jumping χάνονται στα βάθη των αιώνων. Γεωγραφικά, όμως, τις βρίσκουμε στο νησί Pentecost, του συμπλέγματος Vanuatu, στον Ειρηνικό, όπου οι ιθαγενείς, σύμφωνα με την πανάρχαια παράδοση της φυλής, μόλις φτάσουν 16 ετών πηδούν, με τους αστραγάλους τους δεμένους με κληματσίδες, από μια ξύλινη εξέδρα ύψους είκοσι μέτρων, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με τα χέρια, για να προστατευτούν από την πρόσκρουση στο έδαφος. Όσοι δε σκοτωθούν ή δε σακατευτούν σε αυτή την τελετή ενηλικίωσης γίνονται αρχηγοί της φυλής. Ρομαντικό ε;
Η συνέχεια είναι λιγότερο γκραν κινιόλ. Ένας «τρελός» Νεοζηλανδός, ο κύριος A.J. Hackett, σκέφτηκε ότι αν απομακρύνεις το έδαφος τόσο ώστε να καταφέρεις να διατηρήσεις το κεφάλι σου… άθικτο, τότε το σάλτο μορτάλε των ιθαγενών θα μπορούσε να προσελκύσει μπόλικο κόσμο. Και έτσι έγινε. Ο ίδιος έκανε το πρώτο εμπορικό του άλμα ο 1985 από τη Γέφυρα Greenhithe στο Auckland, συνέχισε με θεαματικές βουτιές στο κενό από κτίρια που περιελάμβαναν ακόμα και τον Πύργο του Άιφελ και άνοιξε την πρώτη «σχολή» bungee jumping την οποία και διατηρεί μέχρι σήμερα.
Είναι ασφαλές; Αν δεν πάρεις μόνος σου τα βουνά, με ένα σκοινί παραμάσχαλα προσπαθώντας να το παίξεις Ταρζάν, ναι, είναι. Ασφαλέστατο μάλιστα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους λειτουργίας των ελληνικών bungee sites, αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας, και κάποιοι προσωπικοί και ιατρικοί όροι. Συγκεκριμένα, για να επιχειρήσετε την πολυπόθητη βουτιά από ψηλά, θα πρέπει να είστε άνω των 18 με ελάχιστο ύψος το 1,20 μέτρο, ελάχιστο βάρος τα 45 και μέγιστο τα 105 κιλά. Δεν πρέπει να πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, επιληψία, νευρολογικές ή σκελετικές δυσλειτουργίες, διαβήτη ή άσθμα. Επίσης, δεν κάνετε bungee jumping αν είστε έγκυος ή έχετε πάθει πρόσφατα διαστρέμματα ή μυϊκούς τραυματισμούς.
Με ψήσατε, πού να πάω; Αφού λοιπόν, πήρατε την γενναία απόφαση, πάρτε τον δρόμο προς… Κόρινθο όπου λειτουργεί ένα από τα θεαματικότερα bungee sites στον κόσμο στον Ισθμό της Κορίνθου. Το Zulu Bungee.Το κόστος ανέρχεται στα 60 ευρώ. Με 10 ευρώ θα καταγράψουν την εμπειρία σας σε DVD για να παραμείνει στα οικογενειακά κειμήλια ως «η ημέρα που ο μπαμπάς/η μαμά κόντεψε να πάει από καρδιά, αλλά τα κατάφερε». Για αναλυτικές πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6932-70 25 35.