Κάλυμνος, Μετέωρα, Αττική, Βαράσοβα, Κρήτη. Ανακαλύπτουμε τα καλύτερα πεδία αναρρίχησης στην Ελλάδα και αψηφούμε τους νόμους της βαρύτητας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Αδρεναλίνη, θέα που κόβει την ανάσα, εξαιρετική σωματική άσκηση και ψυχική ευεξία. Αν υπάρχει ένα χόμπι/άθλημα το οποίο συνδυάζει όλα τα παραπάνω (και αρκετά ακόμα) τότε αυτό είναι η αναρρίχηση σε βράχο.
Σε παλαιότερο άρθρο, μάθαμε τα πάντα για το άκρως εντυπωσιακό αυτό extreme sport: την διαδικασία για να αποκτήσετε την βασική εκπαίδευση που θα σας επιτρέψει να ανεβείτε τον πρώτο σας βράχο, το κόστος και τις διαθέσιμες πιστοποιημένες σχολές στην Ελλάδα.
Αυτή τη φορά, θεωρώντας δεδομένο ότι έχετε αποκτήσει τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις από κάποια σχολή, μοιραζόμαστε μαζί σας μερικά από τα κορυφαία αναρριχητικά πεδία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι αναρριχητικές διαδρομές στα πεδία αυτά θα ικανοποιήσουν το ίδιο τόσο τους αρχάριους, όσο και τους πιο προχωρημένους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, συνίσταται να τα επισκεφτείτε με κάποιον σχοινοσύντροφο ο οποίος θα έχει περάσει και αυτός την βασική πιστοποιημένη εκπαίδευση και θα σας παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια.
Κάλυμνος
Υπόδειγμα ανάδειξης των αθλητικών της θελγήτρων, το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων κέρδισε επάξια τα τελευταία χρόνια την φήμη ενός εκ των κορυφαίων προορισμών, ίσως του κορυφαίου, για αναρρίχηση στον κόσμο, χάρη στην ποικιλομορφία των βραχώδων σχηματισμών της. Η ομορφιά της απλότητας του τοπίου, αλλά και οι λίθινοι όγκοι – προκλήσεις για τους αναρριχητές αναγκάζουν τους μεγαλύτερους φαν του αθλήματος να κλείσουν κάθε καλοκαίρι εισιτήριο για Δωδεκάνησα. Αν σκεφτεί κανείς πως μετά βίας έχει εξερευνηθεί το 10% της γεωλογικής ποικιλομορφίας και των διαδρομών της Καλύμνου, δεν είναι να απορεί που οι αναρριχητές ξοδεύουν κατά μέσο όρο περισσότερο από ένα μήνα στο νησί – λέγεται μάλιστα, πως ο βράχος της Καλύμνου μοιάζει με αυτόν της Ταϋλάνδης.
Ψηλά τείχη, πήλινες «πλάκες», εντυπωσιακές προεξοχές, ηφαιστειογενείς σχηματισμοί και ογκόλιθοι προσφέρονται είτε για συμβατική αναρρίχηση, είτε για το λεγόμενο bouldering, παρακλάδι του αθλήματος που δεν εμπεριέχει την χρήση σχοινιών, αλλά λαμβάνει χώρα σε «μίνι» ογκόλιθους. Δείτε όλα τα φετινά μονοπάτια για αναρρίχηση εδώ και περισσότερες πληροφορίες για το αναρριχητικό πεδίο στην επίσημη ιστοσελίδα του εδώ. Σημειώστε επίσης, ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο νησί, διοργανώνεται το Kalymnos Climbing Festival.
Από τα σπουδαιότερα αναρριχητικά πεδία της Ευρώπης, το ονομαστό «δάσος των βράχων» εντυπωσιάζει με τους εκατοντάδες βράχινους πύργους, μικρούς και μεγάλους, την εντυπωσιακή του φύση, την έντονη παρουσία του «Θείου» με τα δεκάδες μοναστήρια και την οργιώδη βλάστηση. Το αναρριχητικό πεδίο των Μετεώρων διαθέτει περίπου επτακόσιες μεγάλες διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας με κάποιες από αυτές να φτάνουν σε ύψος ακόμα και το ένα χιλιόμετρο (δείτε τις αναλυτικά εδώ), ενώ τα βράχια είναι αμμολιθικά με κροκάλες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν φυσικά «πιασίματα» και να αποτελούν ιδανική επιλογή για αρχάριους.
Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο από αναρρίχηση στα Μετέωρα: