Ιστιοπλοΐα: Για τους εραστές της θάλασσας που δεν γνωρίζουν κρίση

Με 250 ευρώ για μία εβδομάδα μπορείτε να γυρίσετε τα αγαπημένα σας νησιά, παρέα με τους κολλητούς και σε μόνιμη επαφή με την θάλασσα. Συμφέρουν τελικά οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό; Πόσο κοστίζει το δίπλωμα και πού μπορεί να σας ταξιδέψει;
Ιστιοπλοΐα: Για τους εραστές της θάλασσας που δεν γνωρίζουν κρίση
της Έλενας Μπούλια

Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό προϋποθέτουν αγάπη για την θάλασσα, γερό στομάχι και στενές σχέσεις με τους συνεπιβάτες –τόσο στενές που να μην ενοχλείστε ούτε από το ροχαλητό του κολλητού στη διπλανή καμπίνα από την οποία σας χωρίζει ένα λεπτός πλαστικός «τοίχος», ούτε από το καζανάκι που μπορεί να απέχει μερικά εκατοστά από εκεί που τελειώνουν τα πόδια σας στο κρεβάτι, απλά κρύβεται πίσω από έναν εξίσου λεπτό τοίχο.

Τα χρήματα είναι μία ακόμα σημαντική παράμετρος που κάνουν ακόμα και τους κατόχους διπλώματος ιστιοπλοΐας να το σκέφτονται σήμερα ξανά για το αν τους «παίρνει» να νοικιάσουν σκάφος για τις διακοπές τους. Για ενοικίαση και skipper, βέβαια, ούτε λόγος –τουλάχιστον από τους κοινούς θνητούς, καθώς η παρέα θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 150 έως 250 ευρώ την ημέρα επιπλέον του έτσι κι αλλιώς σημαντικού κόστους του σκάφους.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, για τον κάτοχο διπλώματος ιστιοπλοΐας που θα συνεχίσει και φέτος να έχει την δυνατότητα να κάνει πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές, το ιστιοπλοϊκό αποτελεί πρώτη και ελκυστικότερη από κάθε άλλη σκέψη –αναμφίβολα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να γνωρίσετε περισσότερα του ενός νησιά και παραθαλάσσια τοπία, όντας σε μόνιμη επαφή με την θάλασσα και έχοντας στην διάθεσή σας αμέτρητες ελεύθερες ώρες για να απολαύσετε το ταξίδι, να χαλαρώσετε, να διαβάσετε βιβλία, να ολοκληρώσετε συζητήσεις με φίλους και να νιώσετε για λίγο καπετάνιοι.

Πώς θα βγάλω δίπλωμα ιστιοπλοΐας;
Δίπλωμα ιστιοπλοΐας θα βγάλετε αφού πρώτα παρακολουθήσετε τα απαραίτητα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα, σε κάποια εγκεκριμένη Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (θα βρείτε πολλές με μία απλή online αναζήτηση). Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι να είστε άνω των 18 ετών και να ξέρετε κολύμβηση –στο κόστος των μαθημάτων θα αναφερθούμε παρακάτω. Στα θεωρητικά μαθήματα που θα παρακολουθήσετε θα πάρετε πληροφορίες για τη ναυτιλία, την αγκυροβολία, το τριμάρισμα, την μετεωρολογία κ.λ.π. Στην πρακτική εξάσκηση θα βρεθείτε πάνω στο σκάφος για να γνωρίσετε τα μέρη του, ενώ θα ζήσετε και την εμπειρία της πλεύσης μέρα και νύχτα. Τέλος, θα πάρετε και μαθήματα ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών για μέγιστη ασφάλεια.

Ο καθηγητής της Σχολής Ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Βάρκιζας κ. Τάκης Βάμιαλης μας ενημερώνει ότι στις περισσότερες Σχολές Ιστιοπλοΐας λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και αγωνιστικών. Για τους πρώτους η διάρκεια των μαθημάτων είναι 2 μήνες, με 8 θεωρητικά μαθήματα (ένα μάθημα μία φορά την εβδομάδα) και 8 πρακτικά (1 πλεύση κάθε Σάββατο ή Κυριακή). Έπειτα ο «μαθητής» καλείται να περάσει κάποιες εξετάσεις, συνήθως στα γραφεία της Σχολής εφόσον αυτή είναι αναγνωρισμένη από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να λάβει το δίπλωμα ιστιοπλοΐας και να μπορεί να κυβερνήσει ή να νοικιάσει σκάφος έως 20 μέτρα. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η ενοικίαση επιτρέπεται αν ένα τουλάχιστον άτομο που θα βρίσκεται στο σκάφος διαθέτει δίπλωμα, ενώ ένα επιπλέον άτομο πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει ναυτική πείρα και μπορεί να βοηθήσει αν κριθεί απαραίτητο.

Ως προς το κόστος μαθημάτων ιστιοπλοΐας, αυτά κατά κανόνα κυμαίνονται στα 350 με 450 ευρώ –στον Ναυτικό Όμιλο Βάρκιζας, συγκεκριμένα, θα πληρώσετε 400 ευρώ.

Έχω δίπλωμα –πού να απευθυνθώ για να νοικιάσω ιστιοπλοϊκό και πόσο θα μου κοστίσει;
Το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού εξαρτάται αφενός από την εποχή για την οποία το θέλετε και αφετέρου από το μέγεθός του, τον τύπο και το έτος κατασκευής του. Έτσι, ένα μικρό σκάφος είναι κάποιο των 8-10 μέτρων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 4 άτομα και προορίζεται για κοντινά ταξίδια. Ένα μεσαίο σκάφος είναι 13 περίπου μέτρα, διαθέτει κουζίνα και καθιστικό και μπορεί να φιλοξενήσει έως 6 άτομα. Μεγάλα στην Ελλάδα θεωρούνται τα σκάφη από 15 μέτρα και πάνω, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 8 ή και περισσότερα άτομα. Φυσικά υπάρχουν και μεγαλύτερα ιστιοπλοϊκά, όμως αυτά των 15 μέτρων είναι τα πιο κοινά για μεγάλες παρέες.

Ρόλο στην τελική τιμή ενοικίασης παίζει, επιπλέον, το αν θέλετε το σκάφος πλήρως εξοπλισμένο (π.χ. με σεντόνια, πετσέτες, GPS, αυτόματο πιλότο, τρόφιμα και ποτά) και το κόστος του καθαρισμού του σκάφους. Φυσικά, αν χρησιμοποιήσετε την μηχανή του ιστιοπλοϊκού -πράγμα πολύ πιθανό- θα πρέπει να πληρώσετε εσείς το πετρέλαιο ή τη βενζίνη και, τέλος, έχετε υπ’όψιν πως οτιδήποτε χαλάσετε (ή χάσετε) από τον εξοπλισμό του σκάφους θα πρέπει επιστρέφοντάς το να το πληρώσετε.

Ως προς το κόστος ενοικίασης το φετινό καλοκαίρι, οι εταιρίες ενοικίασης με τις οποίες επικοινωνήσαμε μας ενημέρωσαν ως εξής:
Athenian Yachts: Οι τιμές για φέτος, για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, κυμαίνονται στα 250 ευρώ κατ’άτομο ανά εβδομάδα (για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο τα ιστιοπλοϊκά σκάφη στο συγκεκριμένο γραφείο είναι ήδη κλεισμένα). Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται ο ιματισμός και ο συνολικός εξοπλισμός του σκάφους, ενώ χρεώνεται με 25 ευρώ ανά καμπίνα το καθάρισμα και 140 ευρώ ημερησίως ο skipper.

Sea-gate: Για ένα μεγάλο σκάφος με 4-5 καμπίνες (8-10 ατόμων), χρονολογίας από το 2007 και μετά, η τιμή κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ εβδομαδιαίως. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται ο καθαρισμός και τα σεντόνια με τις πετσέτες.

Tifys Travel: Για ένα σχετικά νέο σκάφος 5 καμπίνων (10 ατόμων) υπολογίστε περί τις 2.500-3.000 ευρώ εβδομαδιαίως για την Β’ Θερινή Σεζόν (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), ενώ για τον Αύγουστο η τιμή φτάνει τις 3.100-3.200 ευρώ. Στην τιμή περιλαμβάνεται ο καθαρισμός και τα σεντόνια με τις πετσέτες.

Ωστόσο, πριν επικοινωνήσετε με κάποιο γραφείο ενοικίασης σκαφών, ζητήστε από την Σχολή Ιστιοπλοΐας στην οποία εκπαιδευτήκατε να σας φέρει σε επαφή απευθείας με ιδιοκτήτες σκαφών, οι οποίοι θα μειώσουν το κόστος ενοικίασης τουλάχιστον κατά 20%-30%.

Και πού μπορώ να ταξιδέψω;
Ο κ. Βάμιαλης συμβουλεύει τους νέους ιστιοπλόους να δοκιμάσουν πρώτα τις ικανότητές τους στα κοντινά νησιά του Αργοσαρωνικού, π.χ. στην Αίγινα, για την οποία το ταξίδι θα διαρκέσει περί τις δύο με δυόμιση ώρες, ή στον Πόρο που απέχει περίπου τέσσερις ώρες. Καλό είναι, όπως ο ίδιος λέει, να αποφύγει κάποιος με μικρή εμπειρία να βρεθεί στις Κυκλάδες τους θερινούς μήνες με τα έντονα μελτέμια, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στο ταξίδι του –το Ιόνιο αποτελεί ιδανικό προορισμό, ενώ κανείς μπορεί να νοικιάσει σκάφος από κάποιο νησί εκεί, π.χ. από την Κέρκυρα ή την Κεφαλονιά, και να «γυρίσει» τα γύρω νησιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v