Τα βασικά του ψαρέματος για αρχάριους

Αποφάσισες να ασχοληθείς με το ψάρεμα; Δες τα βασικά για να ξεκινήσεις σωστά και να έχεις πετυχημένες ψαριές.
Τα βασικά του ψαρέματος για αρχάριους

Δεν χρειάζονται ούτε πτυχία, ούτε ιδιαίτερες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να έχεις μια καλή ψαριά, αν τώρα ξεκινάς την ενασχόλησή σου με το χόμπι του καλαμιού.

Το φθινόπωρο, λένε όσοι γνωρίζουν, αποτελεί "αρχή" όλα τα ψαρέματα και συχνά "βγάζει" πολλές και καλές ψαριές.

Δες, λοιπόν, τα βασικά και μάθε… πετονίτσα.

Η ώρα η καλή

Οι ώρες που συνήθως ψαρεύουμε είναι είτε πρωί είτε βράδυ, δηλαδή οι ώρες που τα ψάρια ξυπνάνε και τρώνε. Πολλά είδη ψαριών δαγκώνουν καλύτερα ακριβώς την αυγή και το σούρουπο, στο φως του περιβάλλοντος. Κατά τις μεσημεριανές ώρες η νεφοκάλυψη μπορεί να κάνει καλύτερο ψάρεμα, ενώ στο άμεσο φως του ήλιου (ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού) ψάξε περιοχές με σκιά. Τα ψάρια συχνά αναζητούν σκιά όταν έχει ζέστη και ηλιοφάνεια και γίνονται πιο δραστήρια τις δροσερές ώρες της ημέρας, όπως ο καθένας μας. Επίσης, σε γενικές γραμμές,  έχε κατά νου πώς το μέσο χρονικό διάστημα για ένα ψάρεμα είναι περίπου δύο με τρεις ώρες.

Το χρώμα του πάθους (και του δολώματος)

Φρόντισε να ταιριάξεις το χρώμα δολώματος με το χρώμα του νερού. Ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι χρώμα θα προτιμήσει το ψάρι κάθε μέρα, γι' αυτό θα πρέπει να αλλάζεις χρώμα όταν δεν πιάνεις τίποτα. Σαν γενικό κανόνα, ξεκινά επιλέγοντας δολώματα που ταιριάζουν με το χρώμα του νερού. Σε πράσινο νερό, επέλεξε χρώμα λάιμ ή κίτρινο, σε καθαρό νερό, λευκό ή το μαργαριταρί και σε λιμνάζον ταννικό νερό, το χρώμα root beer (σκούρο καφετί) είναι η καλύτερη επιλογή.

Το μέγεθος μετράει

Επιλέξτε σχήματα και μεγέθη  που ταιριάζουν με το εκάστοτε θήραμά σου. Η πιο κλασική επιλογή για δόλωμα είναι ο «ακροβάτης» και βγάζει ψάρεμα για 4 με 5 ώρες. Η «μάνα» ή «τσουτσούνι» είναι πιο μεγάλο και βγάζει περίπου δέκα δολώματα. Για μεγαλύτερα ψάρια πας στα «μονοδόλια», ήτοι πακέτο δέκα σκουληκιών τα οποία δολώνονται ολόκληρα και είναι για ψάρια μεγάλου βάρους. Τέλος, υπάρχουν και τα «φαραώ», η πιο ακριβή επιλογή, τα οποία τα αγαπούν τα μεγάλα ψάρια και βγάζουν πλήθος δολωμάτων.

Το μέγεθος μετράει μέρος 2ο

Πάρε αλιευτικά εργαλεία που έχουν το κατάλληλο μέγεθος για το ψάρι που θες και μην επιλέξεις καλάμια και καρούλια που ταιριάζουν σε όλα. Για ψάρεμα από την ακτή, θα  επιλέξεις ένα καλάμι από ultra light ως medium, ενώ τα βαρύτερα καλάμια είναι κυρίως για ψάρεμα από σκάφος. Όσον αφορά το μέγεθος, τα μονοκόμματα καλάμια προσφέρουν την καλύτερη αίσθηση στον ψαρά και μπορούν να εκτοξεύουν την αρματωσιά σε μεγαλύτερη απόσταση, αλλά τα πολύσπαστα και τα τηλεσκοπικά είναι πιο πρακτικά καθώς τα μεταφέρεις ευκολότερα. Οι περισσότεροι αρχάριοι ξεκινούν με ένα τηλεσκοπικό.

Η γνωστή συρτή

Αν ψαρεύεις με συρτή (ήτοι οδηγείς το σκάφος αργά με τα δολώματα να σέρνονται πίσω), πριν αμολήσεις τα δολώματα, κράτησέ τα κοντά στο σκάφος και παρακολούθησέ τα για να βεβαιωθείς ότι κολυμπούν με ρεαλιστικό τρόπο. Αν φαίνονται ληθαργικά, δώσε λίγο… γκάζι. Αντίθετα, αν φαίνονται να κινούνται σπασμωδικά, κόψε λίγο ταχύτητα. Αυτό θα σε βοηθήσει να επιλέξεις την πιο αποτελεσματική ταχύτητα του σκάφους, διασφαλίζοντας επίσης ότι δεν θα αμολήσεις ένα  δόλωμα που έχει λερωθεί, έχει καταστραφεί ή δεν «κολυμπάει» σωστά.

Τίνος είσαι συ;

Το κάθε ψάρι έχει και διαφορετικό μέρος που… αράζει. Η αθερίνα, για παράδειγμα, είναι αφρόψαρο, αλλά εντοπίζεται και σε βαθύτερα νερά, ενώ όταν γυαλίζει συνήθως κοιμάται. Ο κέφαλος, βρίσκεται σε λιμάνια και αμμουδιές και συχνά γλύφει το δόλωμα και το αφήνει, γι’ αυτό θέλει προσοχή. Οι δράκαινες βρίσκονται σε βαθύτερα νερά, ενώ τα μελανούρια θα τα βρεις να αράζουν σε αμμουδερούς βυθούς. Σαργοί και οι τσιπούρες βρίσκονται σε βραχώδεις βυθούς. Τα λαβράκια είναι παντού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v