Πέρα από την δύναμη της δημιουργίας, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που το να πιάσεις τα πινέλα μπορεί να σου κάνει καλό...
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η ζωγραφική είναι μια τέχνη που δεν χρειάζεται αντικειμενικά πολλά πράγματα. Ακόμα και με ένα χαρτί και μολύβι, ο κόσμος βρίσκει τον τρόπο να δημιουργήσει αριστουργήματα. Η ζωγραφική, επίσης, δεν χρειάζεται αντικειμενικά τις τεχνικές γνώσεις. Θέλουμε να πούμε, ο καθένας μπορεί να πιάσει ένα πινέλο, να το βουτήξει σε χρώμα και να δοκιμάσει την τύχη του.
Τώρα, το αν θα μάθει διαφορετικές τεχνικές, αν θα ενδιαφερθεί να ακολουθήσει κάποιο μάθημα ή αν θα αρκεστεί στο να εκφράζεται όπως θέλει, αποκλειστικά για τον εαυτό του, αυτό δεν είναι ζήτημα που μας αφορά εδώ. Αν και θα πούμε πως υπάρχει μια υπέροχη ελευθερία στο τελευταίο, που για πολλούς είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι κάνουμε τέχνη. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σε πείσουμε να ξεκινήσεις. Με επιχειρήματα, βεβαίως.
Αυξάνεις την δημιουργικότητά σου Το πιο προφανές. Μην φρικάρεις αν η πρώτη σου απόπειρα δεν μοιάζει με αυτό που είχες στο κεφάλι σου. Μικρό μυστικό: αυτό το παθαίνουν και οι μεγαλύτεροι ζωγράφοι. Το θέμα είναι ότι σιγά-σιγά θα αρχίσεις να βλέπεις τον κόσμο και με διαφορετικό μάτι. Α, και θα μαθαίνεις στην πράξη πώς να μεταφέρεις στο έργο σου αυτό που έχεις στο μυαλό σου.
Βελτιώνει την μνήμη Όπως κάθε ασχολία που κρατά τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση, η ζωγραφική έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την μνήμη. Επιπλέον, έχει φανεί μέσα από αρκετές έρευνες ότι η ζωγραφική ως ασχολία είναι ιδιαίτερα ευεργετική και για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Ανακουφίζει από το στρες Το δεύτερο τεράστιο όφελος που έχουμε από ένα τέτοιο χόμπι που κρατά τον εγκέφαλο απασχολημένο είναι το μειωμένο στρες. Επειδή όσο εμείς στην αληθινή ζωή κάνουμε ντιμπέιτ αν πρέπει να βάλουμε κόκκινο ή μπορντό, το μυαλό μας στα παρασκήνια παίρνει μια ανάσα από τις σκέψεις που μας απασχολούν την περισσότερη ώρα.
Βελτιώνει την επικοινωνία Μέσω της τέχνης μπορούμε να εκφράσουμε μερικά από τα πιο βαθιά μας συναισθήματα, και να τα επικοινωνήσουμε στους άλλους. Ακόμα κι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι απίθανο ανακαλύπτοντας την γλώσσα της ζωγραφικής, να εμπλουτίσουμε και την καθημερινή μας επικοινωνία με τους άλλους.
Δυναμώνει τις δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων Επειδή αυτό με το κόκκινο ή μπορντό που είπαμε το εννοούσαμε κυριολεκτικά. Ακόμα κι αν το πρόβλημα εκείνη την στιγμή είναι το πώς θα δέσουμε χρωματικά μια σύνθεση, ο εγκέφαλός μας ψάχνει να βρει λύσεις, βάζουμε την δημιουργικότητά μας να δουλέψει και ψάχνουμε μοτίβα που μπορούν να μας βοηθήσουν. Και ευτυχώς, όταν "γυμνάζουμε" τον εγκέφαλό μας με μια δραστηριότητα, εκείνος χρησιμοποιεί τις νέες δεξιότητες που απέκτησε και σε άλλα πεδία που μας απασχολούν.
Νιώθουμε πιο όμορφα Επειδή φτιάξαμε κάτι πολύ όμορφο και μας αρέσει να το κοιτάμε; Επειδή βγάλαμε ένα κακό συναίσθημα από μέσα μας με την μορφή εικόνας και τώρα μπορούμε να το κοιτάξουμε στα μάτια - ή να το βάλουμε στο πατάρι, να πιάσει μούχλα. Δεν έχει σημασία, από την στιγμή που μας βοήθησε να νιώσουμε καλύτερα.
Νιώθουμε όμως και πράγματα που δεν γνωρίζαμε Είναι πολύ πιθανό μέσω της ζωγραφικής να ξεκλειδώσουμε μέσα μας σκέψεις και συναισθήματα που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε. Από την στιγμή που δημιουργούμε έναν χώρο για εμάς και αυτά που νιώθουμε, είναι το ιδανικό πεδίο για να εξερευνήσουμε το μυαλό μας (ή την καρδιά μας) και να κάνουμε ένα βήμα εμπρός.
Αυξάνεται η συναισθηματική νοημοσύνη μας Με το να προσπαθούμε να εκφράσουμε τον εαυτό μας μέσω της ζωγραφικής, αλλά και ακούγοντας μετά τις ερμηνείες των άλλων για την δουλειά μας, δημιουργείται μια επικοινωνία που δεν ακολουθεί τους κανόνες της λογικής, συνεπώς επικεντρωνόμαστε στα συναισθήματα. Τι νιώθει κάποιος όταν βλέπει έναν πίνακα και γιατί το νιώθει αυτό; Γιατί εμείς ως ζωγράφοι επιλέξαμε να εκφράσουμε έτσι μια συγκεκριμένη έννοια και τι μπορεί να σημαίνουν τα χρώματα; Όλες αυτές είναι ερωτήσεις που δεν έχουν σωστή ή λάθος απάντηση, και ο καθένας τις απαντά με το συναίσθημα.
Παρατηρούμε καλύτερα τις λεπτομέρειες Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο του να περνάς ώρες ολόκληρες με ένα πινελάκι πάνω από μια ζωγραφιά που πρέπει να τελειοποιήσεις. Και αρχίζει να συμβαίνει και στην αληθινή ζωή. Και με ρεαλιστικό τρόπο (θα προσέξεις πιο εύκολα, ας πούμε, αν τα μάτια κάποιου είναι καφέ ή πράσινα), αλλά και με τρόπους πιο ενδιαφέροντες (θα προσέξεις ότι κάθε φορά που κάποιοι χαμογελούν, κλείνουν τα μάτια).
Αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου Επειδή το πρωταρχικό σου κοινό είναι ο εαυτός σου. Και όσο συνεχίζεις να βλέπεις αυτά που φτιάχνεις και να λες "Έι, το έκανα εγώ αυτό", μόνο καλύτερα θα νιώθεις.