Πού και πώς (και κυρίως γιατί) να ακούσεις podcast
Τι είναι τα podcast, γιατί έχουν γίνει τόσο δημοφιλή τελευταία, και γιατί να κάτσεις να ακούς κάποιον να μιλάει; Όλες σου οι απορίες λυμένες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Αν περνάς καμιά βόλτα από τον θαυμαστό κόσμο του ίντερνετ τους τελευταίους μήνες, σίγουρα έχει πάρει το μάτι σου κάτι για την ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία των podcast. Και, ειδικά αν είσαι μιας κάποιας ηλικίας, πιθανότατα όπως κάθε τι καινούριο τα έχεις αντιμετωπίσει κι αυτά με μια δόση αμηχανίας. «Τι, θα κάθομαι απλώς στον καναπέ και θα ακούω κάποιον να μιλάει, όπως κάναμε πριν ανακαλυφθεί η τηλεόραση ας πούμε;». Σε νιώθουμε. Και σου φτιάξαμε έναν οδηγό για αρχαρίους στον μαγικό κόσμο των podcast.
Κατ’ αρχάς, τι είναι podcast;
Σκέψου το σαν μια προ-ηχογραφημένη ραδιοφωνική εκπομπή, που μπορείς να την ακούσεις ό,τι ώρα θέλεις, να κάνεις παύση και να ξαναξεκινήσεις αργότερα από το σημείο που είχες μείνει, να γυρίσεις πίσω για να ξανακούσεις κάτι που δεν έπιασες, γενικώς να κάνεις ό,τι θέλεις.
Στη θεματολογία τους περιλαμβάνονται πραγματικά τα πάντα, από ταινίες και μουσική μέχρι πολιτική, Ιστορία, καμμένα αστεία, κοινωνικά θέματα, συνταγές μαγειρικής, αεροναυπηγική, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Κάποια έχουν μουσικά διαλείμματα, σαν τις παραδοσιακές ραδιοφωνικές εκπομπές, άλλα είναι σκέτο μπλα-μπλα. Κάποια είναι πεντάλεπτα σφηνάκια να μην τρομάζουν οι αρχάριοι, άλλα μικρά έπη του 40λεπτου. Πολλές διεθνείς εφημερίδες, όπως ο Guardian και η Washington Post, ανεβάζουν πια τα άρθρα τους και σε podcast, για να τα ακούς αντί να τα διαβάζεις.
Και δεν είναι κάπως αμήχανο να κάθεσαι στον καναπέ και να ακούς κάποιον να μιλάει;
Είναι. Γι’ αυτό πολύς κόσμος τα χρησιμοποιεί ως παράλληλη δραστηριότητα την ώρα που κάνει κάτι άλλο –συνήθως βαρετό. Γιατί να μη γεμίσεις ας πούμε, τον νεκρό χρόνο του σιδερώματος με κάτι διασκεδαστικό, ή επιμορφωτικό, ή και τα δύο; Στην παλιά μας ζωή εδώ θα λέγαμε επίσης πόσο χρήσιμα είναι τα podcast αν κάνεις μεγάλες διαδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη νέα μας πραγματικότητα, έχουμε ξαναπεί πως χρησιμεύουν και ως έξτρα κίνητρο για να περπατήσεις περισσότερη ώρα στη γειτονιά –βάζεις ένα, κατά προτίμηση μεγαλούτσικο και ενδιαφέρον, podcast στα ακουστικά, και δεν γυρνάς σπίτι μέχρι να τελειώσει.
Πληρώνω κάτι για να τα ακούσω;
Στο 99% των περιπτώσεων, όχι. Χρειάζεσαι απλώς μια δωρεάν εφαρμογή για podcast. Αν το κινητό σου είναι Android, κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη ενσωματωμένο το εξαιρετικά εύχρηστο Google Podcasts, επίσης εντελώς δωρεάν, ενώ αν είσαι συνδρομητής του Spotify εκτός από τη μουσική σου έχεις επίσης και όλα τα podcast του πλανήτη διαθέσιμα. Το καλό με τα podcast γενικώς είναι πως δεν έχει η κάθε εφαρμογή τα δικά της –άπαξ και υπάρχει το podcast ηχογραφημένο, το βρίσκεις σε όλες τις εφαρμογές του κόσμου.
Θα μου τρώνε τα megabyte μου όμως αν είμαι έξω;
Όχι πολλά, γύρω στα 20 ΜΒ για ένα μισάωρο, αλλά αν το μηνιαίο πλάνο σου είναι κάπως πτωχό, υπάρχει πάντα η επιλογή να τα κατεβάσεις στο κινητό (δεν πιάνουν πολύ χώρο) όσο είσαι συνδεδεμένος/η σε wifi, και να τα ακούσεις αργότερα έξω χωρίς να ξοδέψεις ούτε μισό δεδομένο.
Άντε καλά, με πείσατε. Από πού να ξεκινήσω;
Στα δικά μας αγαπημένα συγκαταλέγονται το Archaeostoryteller του αρχαιολόγου Θόδωρου Παπακώστα, που αφηγείται με μπριόζικο χιούμορ τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, το SciTalksGR στο οποίο θα ακούσεις τους γνωστούς και μη εξαιρετέους YouTubers της επιστήμης (Astronio, Mad Sc1ent1st, Skeptic Theory, και άλλους) να αναλύουν πράγματα όπως οι μαύρες τρύπες και η κβαντική φυσική, το True Crime αλα Ελληνικά που αφηγείται ιστορίες διαβόητων serial killers και άλυτων υποθέσεων όπως η περίφημη Μαύρη Ντάλια, η Οδύσσεια του Ομήρου (ολόκληρη, ναι) στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, και το Ακούγοντας Ποίηση και Λογοτεχνία που έχει από Μανώλη Αναγνωστάκη και Ντίνο Χριστιανόπουλο μέχρι Τσαρλς Μπουκόβσκι και Τζορτζ Όργουελ. Άλλες δέκα προτάσεις ελληνικών podcast που θα αγαπήσεις, σου έχουμε εδώ.