του Νικόλα Γεωργιακώδη
Όμορφοι βραχώδεις σχηματισμοί, εντυπωσιακά σπήλαια, ψαράκια να σου κάνουν παρέα στη διαδρομή και η μαγεία του βυθού σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Ρωτήσαμε και μάθαμε ποια είναι τα καλύτερα σημεία με τους πιο όμορφους βυθούς για να βουτήξεις… εδώ κοντά.
Λιμανάκια Βουλιαγμένης
Το πρώτο Λιμανάκι είναι το κλασικότερο σημείο εκπαίδευσης, με σχετικά εύκολη πρόσβαση, επικλινή πυθμένα - που σημαίνει ότι βαθαίνει προοδευτικά και είναι εύκολο - και ενδιαφέρουσα θαλάσσια ζωή όσο βγαίνεις έξω από τον κόλπο είτε δεξιά είτε αριστερά. Έχει και ένα θαλάσσιο ποδήλατο βυθισμένο αν θες να βγάλεις φωτογραφίες, και συνήθως είναι πολύ καλά προστατευμένο από τον καιρό- το σημείο, όχι το ποδήλατο- καθώς μόνο ο πολύ δυνατός νοτιοδυτικός άνεμος θα το χτυπήσει.
View this post on Instagram
Το δεύτερο Λιμανάκι έχει πιο δύσκολη προσέγγιση λόγω μιας μεγάλης ανηφόρας/κατηφόρας. Εδώ θα βουτήξεις από τα βράχια και θα βγεις από τα βράχια. Bέβαια, το καλοκαίρι, όταν λειτουργεί η καντίνα μαζεύει πάρα πολύ κόσμο. Ωστόσο έχει κάτι μοναδικό: ένα εντυπωσιακό "πηγάδι". Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και σπάνιο γεωφυσικό φαινόμενο, μια τρύπα στα 11 μέτρα που είναι ο βυθός, η οποία φτάνει μέχρι τα 29,5 μέτρα. Στο τελείωμά της, έχει ένα σπηλαίωμα, το οποίο όμως διαθέτει πολύ δυνατό ρεύμα και αποφεύγεται από τους δύτες. Πρόκειται για μια ωραία κατάδυση με ιδιαίτερη μορφολογία πυθμένα στην οποία βρίσκεις εύκολα το βάθος.
Το τρίτο Λιμανάκι είναι το μοναδικό από τα τρία που έχει βραχώδη πυθμένα. Έτσι η κατάδυση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα γιατί μπορείς στο δρομολόγιο σου να κάνεις «παιχνιδίσματα» στη διαδρομή, δεξιά αριστερά, από κάτω από πάνω κ.τ.λ. ενώ στην άμμο δεν έχεις τόσα περιθώρια. Έχει επίσης μικρά ψαράκια, όμορφους σχηματισμούς βράχων, και έναν ύφαλο με έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον. Τέλος, είναι εύκολα προσβάσιμο από την ακτή και έχει σαφώς λιγότερο κόσμο το καλοκαίρι.
Όρμος Καταφυγή
Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό κοντά στην Ανάβυσσο και είναι αρκετά δημοφιλές σημείο για κατάδυση. Ο μικρός αυτός κόλπος έχει εύκολη πρόσβαση από την παραλία, με μοναδική ίσως δυσκολία την είσοδο του, λόγω κάποιων μεγάλων πετρών σαν πλάκες, οι οποίες γλιστράνε. Κατά τα άλλα είναι βατός. Είναι επίσης αρκετά εκτεθειμένος στον καιρό. Ο πυθμένας του είναι πολύ όμορφος με αρκετά ψάρια και έντονο πετρώδη χαρακτήρα για να κάνεις ωραίες διαδρομές και swimming through. Τέλος έχει εύκολο βάθος, και είναι καλή επιλογή για αρχάριους δύτες.
Πόρτο 9
Πανέμορφη παραλία στο Λαύριο, με πολύ εύκολη πρόσβαση και αμμώδη πυθμένα. Κάνεις δυο βήματα και βρίσκεσαι στο νερό. Ξεκινά από το 1-1,5 μέτρο βάθος και φτάνει μέχρι περίπου τα 55. Όρεξη να έχεις να κολυμπάς. Αν θέλεις να κάνεις βαθιά ή ρηχή κατάδυση είναι ό,τι πρέπει, μιας και έχεις πολλές επιλογές. Ο βυθός είναι αμμώδης με φυκάδες και έχει βράχια στην μια μεριά της ακτογραμμής, η οποία κρατάει αρκετό ψάρι.
Προφήτης Ηλίας
Επίσης στο Λαύριο, απευθύνεται σε αρχάριους δύτες που έχουν όρεξη για μεγάλη κατάδυση, μιας και το σημείο είναι ιδανικό για να καλύψεις μεγάλη διαδρομή. Έχει πάντα πολλή υποθαλάσσια ζωή και πολύ ενδιαφέροντα γεωμορφολογικά πυθμένα με πέτρες και βράχια για να περάσεις από κάτω ή από πάνω. Σημείωσε ότι εδώ υπάρχουν κατά τόπους μικρά ρεύματα, τα οποία, χωρίς να είναι κάτι το φοβερό, καλό είναι να τα έχεις υπόψη. Συνήθως είναι στην αρχή όπως μπαίνεις.
Λίμνη Βουλιαγμένης
Το μοναδικό σημείο στην Αττική με έντονο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον. Δεν είναι δύσκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση η σπηλαιοκατάδυση θέλει συγκεκριμένη εκπαίδευση – η φάση δεν είναι «πήρα την μπουκάλα πάω για κατάδυση και αντί για την παραλία θα πάω στην σπηλιά». Επομένως πριν το επιχειρήσεις, απευθύνσου σε κάποιον ειδικό εκπαιδευτή.
Νήσος Πάτροκλος
Μια νησίδα που προσεγγίζεται με σκάφος και στον βυθό της φιλοξενεί ένα ναυάγιο, το Κυρά Λένη, το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον. Είναι από τα ναυάγια που είναι εύκολα προσβάσιμα από την ακτή, και επειδή οι περισσότεροι δύτες στην Αθήνα δεν τα έχουν συνηθίσει, αρέσει σε πολύ κόσμο. Μη φανταστείς κάτι εντυπωσιακό, αλλά για κοντά στην Αθήνα είναι μια χαρά. Σημείωσε επίσης πως έχει μεγάλο βάθος - μέγιστο τα 30 μέτρα. Αν έχεις δηλαδή έχεις το βασικό δίπλωμα (Open Water) δεν θα το ευχαριστηθείς. Χρειάζεσαι από Advanced και πάνω. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ ωραία κατάδυση με έντονο ενδιαφέρον.
View this post on Instagram
Λίγα λόγια για την εκπαίδευση
«Κάποιος που θέλει να κάνει κατάδυση έχει τρεις τρόπους να ξεκινήσει. Ο πρώτος είναι η δοκιμαστική κατάδυση. Σαν να κάνεις ένα 20λεπτο με το τζετ σκι. Αν θες να γίνεις δύτης και να πάρεις την πρώτη πιστοποίηση, μπορείς να πάρεις το open water diver της PADI, ήτοι μια σειρά μαθημάτων θεωρητικών και πρακτικών σε πισίνα και θάλασσα, όπου συνήθως μέσα σε 4-5 μέρες στο πρακτικό κομμάτι μπορείς να κάνεις με ασφάλεια την πρώτη σου κατάδυση. Μπορείς να πάρεις έναν φίλο σου δύτη, να νοικιάσεις εξοπλισμό και να βουτήξεις μόνος», μας λέει ο Γιάννης Ζαγοράκης, PADI Master Instructor.
Αν τώρα είσαι πιεσμένος οικονομικά ή χρονικά, μπορείς αν κάνεις το υπο-πρόγραμμα του open water, το μισό δηλαδή, που λέγεται Scuba Diver. Πάλι παίρνεις πιστοποίηση δύτη, όμως έχεις δύο περιορισμούς: βουτάς μέχρι τα 12 μέτρα και όχι μέχρι τα 18, και βουτάς πάντα με επαγγελματία. Συνήθως βέβαια ο περισσότερος κόσμος έτσι βουτάει, ούτως ή άλλως.
Στα μέρη που αναφέραμε παραπάνω, αν είσαι πιστοποιημένος δύτης (open water και πάνω) μπορείς να πας σε ζευγάρι, πάντα έχοντας τσεκάρει τον καιρό, πάντα με τη σημαδούρα σου και έχοντας ενημερώσει κάποιον για το πού πας.
Καλές εξερευνήσεις!
* Ευχαριστούμε τον Γιάννη Ζαγοράκη, του Seals diving center στον Πειραιά για τις πληροφορίες.