Γνωρίστε μαζί μας επτά αθηναϊκά μπαράκια… με προσωπικότητα, που σερβίρουν ποτά σε χώρους με ιδιαίτερο κόνσεπτ.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πώς γίνεται να τηλεμεταφέρθηκαν οι Κυκλάδες στην Πετρούπολη; Πού θα πιείτε κοκτέιλ μόνο με βάση ελληνικά αποστάγματα, ποιο στέκι ποντάρει στο καθαρό ρετρό και πού θα ζήσετε σκηνικά ποτοαπαγόρευσης; Οι μπάρες της πόλης αποκτούν ιδιαίτερο κόνσεπτ και εμείς τις ανακαλύπτουμε, μέσα από επτά διευθύνσεις όπου θα απολαύσετε το πιο… sui generis ποτό σας.
Apolis: Ένα μπαρ… νησί Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη, τηλ: 210 5060620
Δεν είναι μόνο η απίστευτη θέα του Apolis σε ολόκληρη την απεραντοσύνη της Αθήνας που θα βρείτε σε αυτή την κορυφαία (όνομα και πράγμα) επιλογή στα ψηλά της Πετρούπολης. Στο «Scherzo» bar του πολυχώρου, θα απολαύσετε το ποτό σας σε έναν χώρο διαμορφωμένο σαν κυκλαδίτικο νησί, με καρέκλες από μπλε καραβόπανο, φαναράκια και νησιωτικό πλακόστρωτο – ό,τι πρέπει για… πρόβα καλοκαιρινών διακοπών.
Τα εγχώρια αποστάγματα έχουν την τιμητική τους στα κοκτέιλ της Αρμπαρόριζας, του πιο παρεΐστικου στεκιού στην ανερχόμενη πλατεία Πλαστήρα. Κι αυτό μας αρέσει ιδιαίτερως, όχι μόνο γιατί δοκιμάζουμε κοκτέιλ με βάση ρακί ή ούζο, μαστίχα, ρετσίνα και άλλα είδη κρασιών, αλλά και επειδή είναι και ιδιαίτερα φθηνά – ξεκινούν από 4,50€.
Handlebar: Ένα στέκι με ποδηλατική συνείδηση Μελανθίου 8, Ψυρρή, τηλ: 2114093002
Το δροσερό δρομάκι της Μελανθίου στου Ψυρρή συγκεντρώνει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον των φίλων του ποδηλάτου. Κι αυτό γιατί τα παιδιά των «Vicious Cycles», του custom made ποδηλατάδικου, λειτουργούν αυτό το λιλιπούτειο café bar ακριβώς δίπλα, και φροντίζουν να εκφράσουν την εναλλακτικότητα της ποδηλατικής κουλτούρας και στο «μενού» τους, με βιολογικό/vegan brunch, φρέσκα ροφήματα και πάμφθηνες μπύρες και house cocktails.
Στην παλιά αποβάθρα των τρένων στο Ρουφ, ο ομώνυμος πολυχώρος μας επιφυλάσσει από μια έκπληξη σε κάθε βαγόνι του. Εδώ θα βρείτε μουσικό/θεατρικό/γευστικό/εικαστικό βαγόνι, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο στήνονται live αλλά και τσιμπούσια στην ίδια την αποβάθρα. Αγαπημένη λεπτομέρεια: Τα βαγόνια προέρχονται από το ίδιο το Orient Express.
Superfly: Μια χρονομηχανή στην πλατεία Βαρνάβα Εμπεδοκλέους 28, Παγκράτι
Αν έπρεπε να δώσουμε το βραβείο ρετρό ατμόσφαιρας σε ένα και μόνο μαγαζί της πόλης, αυτό θα ήταν πιθανότατα το Superfly, αφού έκανε τη νοσταλγία κόνσεπτ και γέμισε τον φιλόξενο χώρο του με σχολικά θρανία, παλιά κόμικς και περιοδικά, φλιπεράκια και arcade games, σουμπούτεο, τρενάκια, αφίσες των ‘80s, κασέτες των ‘90s – μέχρι και οι αποδείξεις έρχονται… παρκαρισμένες σε μικρά αυτοκινητάκια σαν κι αυτά με τα οποία παίζαμε μικροί. Στα συν, το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ακόμα σε χρήση – σε όποιον έλειψαν οι παρτίδες Street Fighter, ας κοπιάσει.
Όπως θα παρατηρήσατε πιο πάνω, δεν έχουμε γράψει την διεύθυνση του μαγαζιού, και δεν φταίει γι’ αυτό ο δαίμων του «τυπογραφείου». Φταίει η ιδέα του μπαρ να λειτουργήσει ακριβώς στα πρότυπα των μαγαζιών στην εποχή της αμερικανικής ποτοαπαγόρευσης, δηλαδή να ανοίγει τις πόρτες του μόνο στους «μυημένους» και τους «συστημένους». Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να γνωρίζετε πού βρίσκεται το κουδούνι του Speakeasy, σε μια είσοδο χωρίς σήμανση, ώστε να σας ανοίξουν και να κατεβείτε στον υπόγειο, ατμοσφαιρικό χώρο με τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. Για όσους δεν γνωρίζουν ακόμη πού βρίσκεται, θα σας βοηθήσουμε λέγοντας πως βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις εισόδους των άλλων bars της οδού Λέκκα.
Ο πρώην «Stavlos» μεταμορφώθηκε σε Root Artspace, και δεν μας σερβίρει μόνο ποτά, αλλά και άφθονη τέχνη και design, μέσα από αντικείμενα που μπορούμε να θαυμάσουμε ή και να αγοράσουμε στο πίσω δωμάτιο. Οι μουσικές κινούνται στο funk και ethnic φάσμα, ενώ από τα κοκτέιλ (που κυμαίνονται στα 8-9€) ξεχωρίσαμε το Sugar Man, με μαύρο ρούμι, κρέμα βουτύρου μπανάνας, λάιμ, σιρόπι καραμέλα και μπίτερ από τριφύλλι, και το Too Damn Hot με πίσκο, γάλα αμυγδάλου με μέλι, λικέρ Chambord, λάιμ και μπίτερ κακάο.