Εγγραφα, ιστορικές φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια του Αριστοτέλη Ωνάση εκτίθενται μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης ”Αριστοτέλης Ωνάσης: Πέρα από τον μύθο του” που διοργανώνεται από 5 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων προσφοράς, του Κοινωφελούς Ιδρύματος ”Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”.
Κυρίαρχος στην παγκόσμια επικαιρότητα του 20ού αιώνα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης τροφοδότησε τον μύθο του, ο οποίος πλουτίστηκε από τον τρόπο που ο ίδιος διάλεξε να ζει. Μέσα από την έκθεση αυτή επιχειρείται η ανασύνθεση της ιστορίας και η μεθερμήνευση του μύθου που τον περιέβαλε, λέει το Μουσείο.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζεται ο ”μύθος” του Αριστοτέλη Ωνάση: Δραστήριος και αποφασιστικός, οξύνους και διορατικός, ο Ωνάσης εξέφρασε το πρότυπο του ανήσυχου Έλληνα της διασποράς, αφού το όνομά του συμβολίζει ακόμη και σήμερα την επιτυχημένη επιχειρηματικότητα και τη διαρκή προσπάθεια πρωτοπορίας.
Εξίσου αναγνωρίστηκε τόσο για την προσωπική του γοητεία όσο και για την κοσμοπολίτικη ζωή του. Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη από τα πρώτα χρόνια του δαιμόνιου Σμυρνιού στην Αργεντινή και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, τις κοινωνικές του συναναστροφές και τις γυναίκες της ζωής του, τη θαλαμηγό ”Χριστίνα”, τον Σκορπιό, την οικογένεια και τα παιδιά του, αναδεικνύοντας τον άνθρωπο Αριστοτέλη Ωνάση, έως τον θάνατό του.
Στα εκθέματα, που επελέγησαν με κριτήριο το ρόλο τους στη ζωή του Ωνάση και όχι με βάση την καλλιτεχνική τους αξία, συμπεριλαμβάνονται έγγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, βιβλία, έπιπλα και έργα τέχνης του Αριστοτέλη Ωνάση από τη συλλογή του Ιδρύματος ”Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”. Επίσης παρουσιάζονται αντικείμενα από τη συλλογή Αριστοτέλη Ωνάση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, από ιδιωτικές συλλογές, καθώς και αρχειακό υλικό από το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του La Trobe University στη Μελβούρνη (Βικτώρια) της Αυστραλίας.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα έργα μουσειακής αξίας, όπως οι συλλογές του από σπάνια βιβλία περιηγητών και τα αντικείμενα Ανατολικής Τέχνης, στα οποία φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Τέλος, τα κοκκάλινα ομοιώματα ιστιοφόρων, έργα Γάλλων αιχμαλώτων στην Αγγλία (τέλη 18ου–αρχές 19ου αιώνα) αποτελούν σπάνιες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει τις δραστηριότητες του Κοινωφελούς Ιδρύματος ”Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης”, στο οποίο ο Ωνάσης κατέλιπε την περιουσία που αναλογούσε στον γιο του Αλέξανδρο.
Η παρουσίαση του έργου του Ιδρύματος στο ευρύτερο κοινό αποτελεί μια αναμφισβήτητη απόδειξη της πραγματοποίησης των προθέσεων του ιδρυτή του, μέσα από τις δράσεις του Ιδρύματος, το οποίο όχι μόνο πέτυχε αλλά και υπερκέρασε το όραμα του Ωνάση. Ουσιαστικά το Ίδρυμα σκιαγραφείται μέσα από το έργο του: φωτογραφίες και ντοκουμέντα των δραστηριοτήτων του, μακέτες των κτηρίων του, προβολές και πλούσιο υλικό που τεκμηριώνει και αποτυπώνει τις κινήσεις του Ιδρύματος στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και τα σχέδιά του για το μέλλον. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με μια σειρά από σπάνια ζωγραφικά έργα της πινακοθήκης του Ιδρύματος, πολλά από τα οποία ανήκουν σε μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Νικόλαος Λύτρας, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο Νικόλαος Γύζης, κ.ά.
Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ τα εγκαίνια έκανε ο Πρωθυπουργός κύριος Κώστας Καραμανλής.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, από 5 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου 2006.