10 πράγματα που δεν ήξερες για του Ζωγράφου
Ποιος ήταν ο Ζωγράφος που βάφτισε την περιοχή; Γιατί πριν την πούμε Ζωγράφου τη λέγαμε… Κουπόνια; Και άλλες μικρές, ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Ποιος ήταν ο Ζωγράφος που βάφτισε την περιοχή; Γιατί πριν την πούμε Ζωγράφου τη λέγαμε… Κουπόνια; Και άλλες μικρές, ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Η απόλυτη φοιτητογειτονιά της Αθήνας φωλιάζει στους πρόποδες του Υμηττού και κρύβει μυστικά που βάζουμε στοίχημα ότι αγνοούσες. Μέχρι τώρα.
Ο Ζωγράφος που έδωσε το όνομά του στην περιοχή δεν ήταν ζωγράφος στο επάγγελμα, αλλά στο επίθετο: Ήταν ο Ιωάννης Ζωγράφος, οικονομολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου και βουλευτής στο κόμμα του Θόδωρου Δηλιγιάννη. Γεννήθηκε το 1844 και πέθανε το 1927.
Τα κτήματα που αγόρασε στην περιοχή το 1902, μέρος των οποίων πούλησε σε οικόπεδα μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν τα πρώτα που χτίστηκαν στην περιοχή που πήρε το όνομά του –εξ ου και η γενική, (τα κτήματα) του Ζωγράφου, κατά τα του Γουδή και του Παπάγου.
Ένας από τους πέντε γιους του, ο Σωτήρης Ζωγράφος έγινε το 1947 ο πρώτος Δήμαρχος Ζωγράφου.
Τον καιρό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η περιοχή μαζί με τα Άνω Ιλίσσια και του Γουδή ονομαζόταν Κουπόνια, πιθανότατα επειδή το 1793 μοιράστηκαν τα κτήματα του Υμηττού, με κάθε Οθωμανό να παίρνει έξι –το μάντεψες– κουπόνια.
Το πρώτο δημοτικό σχολείο της περιοχής, γνωστό και ως Ζωγράφειο, το ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος αυτοπροσώπως το 1930, εκεί όπου βρίσκονται και σήμερα τα δημοτικά σχολεία του Ζωγράφου, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίσωνα.
Η εντυπωσιακή Βίλα Ζωγράφου, που ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια μια από τις πιο ζωντανές, εξωστρεφείς και φιλόξενες καταλήψεις της Αθήνας, με σπουδαίο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, ανήκει πλέον στον Δήμο και φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το καταπράσινο πάρκο γύρω της απλώνεται σε 20 ολόκληρα στρέμματα.
Πόσο παλιά πιστεύεις ότι είναι η Πανεπιστημιούπολη; Πολύ, είναι η απάντηση: Ξεκίνησε να χτίζεται το 1956, σε 1.450 στρέμματα που παραχώρησε το Υπουργείο Γεωργίας, και ολοκληρώθηκε το 1965.
Τον Γιάννη Παππά τον ξέρεις; Είναι ο γλύπτης, μεταξύ άλλων, των αγαλμάτων των Βενιζέλου και Τρικούπη έξω από την Βουλή. Το εργαστήριό του στους Ζωγράφου το κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη, που το λειτουργεί μέχρι σήμερα ως μουσείο (επισκέψιμο Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή, 10.00-14.00). Περισσότερα από 700 γλυπτά και δεκάδες πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, μελέτες και μακέτες του διάσημου καλλιτέχνη φιλοξενούνται στις αίθουσές του.
Η πλατεία με το ωραιότερο όνομα πλατείας στην Αθήνα, η Γαρδένια, λέγεται επισήμως Πλατεία Αλεξανδρή, προς τιμήν πρώην δημάρχου του Ζωγράφου. Οι κάτοικοι όμως εξακολουθούν να τη λένε Γαρδένια, και αν ρωτήσεις τους παλαιότερους θα σου πουν πως κάποτε η πλατεία ήταν όντως γεμάτη γαρδένιες, που της έδωσαν το όνομά της.