Σταθερή αξία χρόνια τώρα στην πλατεία Χαλανδρίου, ο Μήτσος απλώνει έξω λίγα τραπεζάκια για ουζάκια κάτω από τον ήλιο, έχει και μέσα έναν ωραίο νοσταλγικό χώρο χωρίς περιττές διακοσμητικές υπερβολές. Στο μενού του, ξεχωρίζει ο σούπερ σκορδάτος μαρινάτος γαύρος, οι τραγανές γαρίδες στο τηγάνι που έρχονται σε ένα μικρό… βουναλάκι, η ταραμοσαλάτα και η σπιτική φάβα. Συνοδεύουμε με ουζάκι σε μεγάλη ποικιλία ετικετών, και πληρώνουμε γύρω στα 20€ το άτομο.
Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα (και πιο τίμια) ψαροταβερνάκια/ουζερί της Πειραϊκής, κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνετε λίγη υπομονή τις ώρες αιχμής μέχρι να αδειάσει τραπέζι, καθότι δεν πραγματοποιούνται κρατήσεις. Θα ανταμειφθείτε με ωραιότατο χταποδάκι στα κάρβουνα, μύδια σαγανάκι και όλα τα ψαράκια της κατηγορίας γαύρου/ αθερίνας. Από τα ορεκτικά, μην χάσετε τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια. Συνοδεύονται όλα τους με σχετικά δυσεύρετες ετικέτες ούζου (όπως το δικό μας αγαπημένο Πιτσιλαδή) και σούπερ θέα στη θάλασσα. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 15-17€ το άτομο.
Θρύλος αθηναϊκός, έχει ταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων που έρχονται μέχρι την Πλατεία Βικτωρίας για τις νοστιμιές του. Ο «Λάκης» σκέτο για τους φίλους, ό,τι στερείται σε θέα θάλασσα το αναπληρώνει σε πεντανόστιμους, value for money μεζέδες που μοσχοβολούν θάλασσα. Οι πρωτάρηδες, δοκιμάστε οπωσδήποτε το γεμιστό καλαμάρι με ντομάτα και φέτα, το αχνιστό σαλάχι, τα μακαρόνια με σουπιές στο μελάνι τους, το συμιακό γαριδάκι και τον εξαίσιο ξυδάτο γαύρο. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.
Απλώνει τραπεζάκια πλάι στο κύμα, έχει κι ένα προστατευμένο από την ανοιξιάτικη ψύχρα μπαλκονάκι με τέλεια θέα στη θάλασσα. Το μενού του είναι διχασμένο ανάμεσα στη στεριά και την θάλασσα, αλλά μιλώντας για νηστεία μερικές από τις καλύτερες επιλογές σας είναι οι εξής: Μύδια αχνιστά, «πιπινογαριδάκι» στο τηγάνι, κριθαρότο με θαλασσινά, χταπόδι ξυδάτο και γαριδοκαραβιδομακαρονάδα. Ειδική μνεία αξίζουν οι τέλειες πατάτες που τα συνοδεύουν όλα αυτά, που έρχονται κομμένες σε κυβάκια, αρχικά βρασμένες και εν συνεχεία στο τηγάνι. Συνοδεύετε με ουζάκι (Βαρβαγιάννη, Ματαρέλλη, 12, Πιτσιλαδή είναι μερικές από τις ετικέτες που αγαπάμε) και υπολογίζετε περί τα 20€ το άτομο. Αναλυτικά το μενού μπορείτε να το δείτε εδώ.
Ο Βράχος Χρυσής Ακτής 14, παραλία Μαραθώνα, τηλ.: 22940 55297
Απλώνει τα τραπεζάκια του πλάι στο κύμα, σε απόσταση απλώνω-χέρι-και-πιάνω-θάλασσα. Έχει θέα σε ένα τέλειο ηλιοβασίλεμα, βρίσκεται και πολύ κοντά στον τύμβο του Μαραθώνα, πράγμα που σημαίνει πως γίνεται μια σούπερ μονοήμερη εκδρομή. Τι θα δοκιμάσετε εδώ; Καλαμαράκια στο τηγάνι, γαριδάκι συμιακό, χταπόδι ξυδάτο ή ολόσωστα ψημένο στα κάρβουνα, και ψαράκι ημέρας. Συνοδεύετε με μυρωδάτη χωριάτικη, φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, και ωραιότατη ποικιλία ούζου, και πληρώνετε γύρω στα 15€ το άτομο.
Λιτό κι απέριττο ψαράδικο, απλώνει τα τραπεζάκια του δίπλα στο ιχθυοπωλείο από το οποίο διαλέγετε το (πάντα ολόφρεσκο) ψαράκι σας, είτε για να το πάρετε στο σπίτι, είτε για να σας το ψήσουν/ τηγανίσουν δίπλα. Δυνατά παίζουν και τα θαλασσινά του (μύδια αχνιστά, τηγανιτό καλαμάρι, γαρίδες στη σχάρα ή στο τηγάνι, ξυδάτο χταποδάκι) και τα «κλασικά» ορεκτικά που τα συνοδεύουν –φάβα, χόρτα, χωριάτικη. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι ή τσίπουρο.
Στρώνει τα χάρτινα τραπεζομάντηλά της σε μια πανέμορφη, σκεπασμένη αυλή ακριβώς δίπλα στο ξακουστό κεμπαπτζίδικο του Κυρ-Αρίστου. Μας καλωσορίζει με κερασμένη ψαρόσουπα και σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι, αλλά και κριθαρότο με γαρίδες, μυδοπίλαφο, ταραμοσαλάτα και ωραιότατο γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της. Έχει, επίσης, μεγάλη ποικιλία σε ούζα και τσίπουρα για να διαλέξετε με τι θα συνοδεύσετε τα μεζεδάκια σας: Μπαμπατζίμ, Καζανιστό Στουπάκι, Ματαρέλλη, Βαρβαγιάννη, Αποστολάκη, για να αναφέρουμε μόνο μερικά ενδεικτικά. Αναλυτικά το μενού μπορείτε να το δείτε εδώ. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ κατ' άτομο.