Κυκλαδίτικες αυλές, νησιώτικες κουζίνες, φρέσκο ψαράκι και η ζωή είναι ωραία. Στα Πετράλωνα, την Καλλιθέα, το Αιγάλεω, το Μεταξουργείο και το Πέραμα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Οι διακοπές αργούν ακόμα ή, ακόμα χειρότερα, δεν προβλέπονται για φέτος; Μην στεναχωριέστε, και μην απελπίζεστε. Το in2life έχει τη λύση: Για τις μέρες εκείνες του καλοκαιριού που δεν είμαστε εμείς στο νησί, μπορεί το νησί να έρθει σε εμάς. Φροντίζουν γι’ αυτό πέντε αθηναϊκά ταβερνάκια που στρώνουν τραπέζια σε νησιώτικες αυλές και μας σερβίρουν φρέσκο ψάρι ή στεριανούς μεζέδες με γεύση από Αιγαίο.
Ο Σαντορινιός των Πετραλώνων έχει μια απολύτως… σαντορινιά αυλή, με τα ασβεστωμένα πεζούλια, τα βαμμένα μπλε παράθυρα και τα βαρέλια του κρασιού, και το πλακόστρωτο που μας τηλεμεταφέρει απευθείας στις Κυκλάδες. Τα τραπεζάκια του στρώνονται με καρό τραπεζομάντηλα και στολίζονται με γλαστράκια, πριν φορτωθούν με παραδοσιακές σαντορινιές νοστιμιές σαν τους ντοματοκεφτέδες και την φάβα, αλλά και με σπιτικές πίτες, και κρεατικά στη σχάρα –εγγυημένη και χορταστικότατη επιλογή η ποικιλία κρεατικών. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο στο τέλος για τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα γλυκά. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 12-15€ το άτομο, με κρασί.
Μπλε παράθυρα, λευκά τραπέζια και δίχτυα κρεμασμένα στους τοίχους φτιάχνουν το απόλυτο νησιώτικο σκηνικό –τόσο που περιμένεις από κάπου να ακουστεί το κύμα που σκάει στην ακροθαλασσιά. Όπως προδίδει το όνομά του, οι θαλασσινοί μεζέδες έχουν εδώ την τιμητική τους. Μην περιμένετε, όμως, «κλασικά» πράγματα: Πέστροφα τηγανητή σε γίδινο βούτυρο, γαρίδες σουβλάκι με τοματίνια και φέτες κρεμμυδιού, καραβιδόψιχα με κουρκούτι, μύδια σαγανάκι και γαριδάκι συμιακό είναι μερικά από τα hit του καταλόγου. Στα πιάτα ημέρας μπορεί να πετύχετε συνταγές όπως χταποδάκι με γιουβέτσι, καλαμάρια γεμιστά και μυδομακαρονάδα. Συνοδεύετε απαραιτήτως με ουζάκι, και υπολογίζετε περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε με την παραγγελία.
Με αγάπη από την Κρήτη ήρθε και προσγειώθηκε στο Μεταξουργείο πέρυσι αυτή η υπέροχη αυλίτσα με τους πέτρινους τοίχους, τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και τα αναρριχώμενα λουλούδια. Εδώ θα ακούσετε παλιά ρεμπέτικα και θα δοκιμάσετε σπιτικούς μεζέδες –ντάκους, φάβα, πατατοσαλάτες, μπριζολάκια και πάει λέγοντας– αλλά και «πειραγμένες» γεύσεις με έμπνευση και αγάπη από την Κρήτη, όπως τα σιουφιχτά μακαρόνια με μανιτάρια και κρέμα ούζου. Τα συνοδεύουμε όλα αυτά με ωραίο κρασάκι ή ούζο, και ο τελικός λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-15€ το άτομο. Μαγεία.
Γιατί αν δεν ήταν «σαν σε νησί» ένα ταβερνάκι που λέγεται «Το Νησί», δεν ξέρουμε τι θα ήταν. Γαλάζιες καρεκλίτσες, κυκλαδίτικη βεράντα, νησιώτικη διακόσμηση και φυσικά άφθονα θαλασσινά είναι η συνταγή των παρεΐστικων τσιμπουσιών. Και το καλύτερο; Οικονομικότατα, αφού σε μεγάλο μέρος του μενού του Νησιού, ισχύει καθημερινά προσφορά για απεριόριστη κατανάλωση (επιλογές από φαγητό και αλκοόλ) με 13€ ανά ενήλικα και 6,50€ ανά παιδί. Δοκιμάστε καβουροσαλάτα, γαύρο, μύδια σαγανάκι, τηγανιά γαρίδας, καλαμαράκι, γλώσσα, μπακαλιάρο σκορδαλιά και μυδοπίλαφο, συνδυάστε το με μπύρα ή ούζο και ταξιδέψτε γευστικά και οικονομικά μέχρι τις Κυκλάδες.
Και μόνο η μίνι εκδρομή μέχρι το Πέραμα για τους παροικούντες το αθηναϊκό κέντρο έχει, από μόνη της, κάτι από αίσθηση νησιού. Προσθέστε την δροσερή βεράντα του Γλάρου που αγναντεύει έναν ταρσανά γεμάτο ιστιοπλοϊκά, και αρχίζουμε να σας πείθουμε πως τα χιλιόμετρα που θα διανύσετε αξίζουν τον κόπο. Για να μην αναφερθούμε στα μεζεδάκια του: τηγανιτά ρολά θεσπέσια με κασέρι, σαρδέλες σε αμπελόφυλλο μοσχοβολιστές, κολοκυθοκεφτέδες, χταποδάκι βραστό και μαριδάκι τηγανιτό εξαιρετικό. Συνοδεύετε με ουζάκι ή τσίπουρο και φεύγετε χορτασμένοι με 15€ ανά άτομο.