Αυτά είναι τα καλύτερα burgers που θα δοκιμάσετε «στα όρθια» στις νέες μας αγαπημένες γωνιές νοστιμιάς στο κέντρο της Αθήνας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Μετά τα burger bars που δημιούργησαν το δικό τους hype στην Αθήνα, το δημοφιλές αμερικάνικο έδεσμα βγαίνει από τις μπάρες, απαρνείται τα κοκτέιλ και την ατμόσφαιρα bar restaurant και κατακτά τους δρόμους.
Η νέα τάση μας θέλει με ένα burger στο χέρι ή – αν δεν τα πάτε καλά με τις τρεχούμενες σος – στους πάγκους και τα λίγα τραπεζάκια που απλώνουν τα μπεργκεράδικα του κέντρου σε κάθε γωνιά, σε κάθε στοά, σε κάθε πιάτσα.
Εμείς, γυρίσαμε μερικές από τις πιο γνωστές και τις πιο καινούριες burgerογωνιές του κέντρου και συγκεντρώνουμε παρακάτω τι αξίζει να δοκιμάσετε στο καθένα.
Από τους πρώτους διδάξαντες του street burger στο κέντρο, το Hot Hot μοσχομυρίζει… τσίκνα στη γωνία της Κολοκοτρώνη και απλώνει πάγκους στο πεζοδρόμιο για να περιμένει από τα ηχεία το… μαγικό νούμερο που μας ειδοποιεί ότι ήρθε η σειρά μας και ότι το burger μας είναι έτοιμο. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Κλασικά burger με 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι black Angus, τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια και BBQ σος με μουστάρδα, αλλά και πιο ψαγμένες γεύσεις, όπως burgers γαλοπούλας, επιλογές με blue cheese, μεσογειακό με λευκό τυρί, δυόσμο, ελιά και αγγουράκι τουρσί, μεξικάνικο με Jalapenos, κοτοπουλένιο με γουακαμόλε και ροδέλες κρεμμυδιού και το επικό XXL Booster με γεμιστό μπιφτέκι 200 γρ. με τυρί και μπέικον, κρίσπι κρεμμυδιού, ντομάτα, ρόκα και sour cream. Τα burgers κυμαίνονται στα 2,50-4,50€ και οι πατάτες στα 2-2,50€.
Σε μια ήσυχη γωνιά της οδού Βουλής, κάπου μεταξύ Συντάγματος και Πλάκας, βρίσκουμε τα πιο σπιτικά και καλοφτιαγμένα μπιφτέκια του κέντρου - με μυστική μάλιστα συνταγή – τα οποία μεταμορφώνονται σε ζουμερά burgers που μπορούμε να απολαύσουμε στα γρήγορα στον vintage-funky χώρο του καταστήματος με την απόλυτα ‘50s diner αισθητική. Στα του καταλόγου: Δοκιμάζουμε γεύσεις με… καλλιτεχνικές ονομασίες, όπως το Liz Taylor burger με αυγά, μπέικον, τυρί και BBQ σος, το Marilyn Monroe με κοτόπουλο, τυρί, μαρούλι, ντομάτα και μαγιονέζα, το James Dean με μπιφτέκι λαχανικών και rock’n’roll σος ή το επικό Cadillac με διπλό μπιφτέκι με τυρί, μαρούλι, μπέικον, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και σος Cadillac. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 3-5€ και οι πατάτες, που τηγανίζονται μπροστά μας μετά την παραγγελία, στα 2-3€.
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου, στην μίνι πιάτσα που έχει διαμορφωθεί πίσω από την πλατεία Αγίας Ειρήνης, το Food Str ξενυχτά κάθε βράδυ για να μας «στρώσει» το στομάχι με τις hangover σούπες του, αλλά και με τα ωραιότατα burgers του που μπορούμε να φάμε στο χέρι ή στο cozy πατάρι του. Τα cheeseburger έχουν τσένταρ και σπιτική σος ντομάτας, τα Mushroom burgers συνδυάζουν τριών ειδών μανιτάρια με φλέικ παρμεζάνας, τα Chili ενδείκνυνται για όσους αγαπούν τις καυτερές γεύσεις και τα Mediterannean συνδυάζουν το μπιφτέκι μοσχαριού ή τα φιλετάκια κοτόπουλου με φέτα και πάστα ελιάς. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3-5€ και οι πατάτες στα 2,20-3,40€ αναλόγως εξτρά υλικών όπως τυριά, σος και μπέικον.
Σχετικά φρέσκια άφιξη στην καρδιά του Γκαζιού, το Black&Burger με τους βιομηχανικούς του πάγκους, την ατμόσφαιρα γρήγορου diner και την ωραία mainstream αισθητική, μας ταΐζει από το μεσημέρι μέχρι το ξημέρωμα 14 διαφορετικά burgers. Οι επιλογές κυμαίνονται από το κλασικό cheese ή το chicken burger, μέχρι το «μελωμένο» Honey Mustard Bacon, το ελληνικό με σάλτσα φέτας, το βουβαλίσιο, το Jack Daniel’s με τη γνωστή και αγαπημένη σος ή το Rib Eye Steak με φιλέτο, τσένταρ και BBQ σος. Για λιγότερες τύψεις, ποντάρετε στο Light Burger με ψωμί ολικής άλεσης, φιλέτο κοτόπουλο, τομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι και σος. Οι τιμές κινούνται μεταξύ 2€ και 4,50€ για τα burgers και στα 2-3€ για τα sides όπως οι πατάτες, τα onion rings και οι κοτομπουκιές.
Γνωστή και μη εξαιρετέα «καβάτζα» για τους ξενύχτηδες του Ψυρρή, το Καρότσι του Γιατρού μοσχοβολά «βρόμικη» νοστιμιά και μας έχει περίπου 15… extra large burgers για να διαλέξουμε με τι θα κλείσουμε το βράδυ μας. Δεν λέμε όχι στο Cheddar Royal με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, στο Chicky με φιλέτο κοτόπουλο και πίκλες ή στον «Διπλό Πύργο» με δύο μπιφτέκια και… τρία ψωμάκια. Ποντάρετ άφοβα και στα hot dog και υπολογίστε περί τα 5€ για ένα μίνι…γεύμα – απλώς ίσως χρειαστεί να έχετε υπομονή, γιατί αργά σχηματίζονται ουρές.
Στην πιάτσα της Πανόρμου – και λίγο πιο… off για να έχουμε και λίγη ησυχία, τα Ace Burgers ξενυχτούν ως τις 3 τα ξημερώματα και μας ετοιμάζουν take away ή στον μικρό, μοντέρνο χώρο τους, εξαιρετικές αμερικάνικες γεύσεις: Τα κλασικά burgers είναι από 100% black angus, τα Ace burgers περιέχουν κατσικίσιο τυρί, μπέικον, τραγανό κρεμμύδι και σούπερ Ace σος, τα Shroom burgers έχουν μανιτάρια και truffle mayo, ενώ θα βρείτε και εκδοχές με κοτόπουλο, με καυτερή σος, με μπλε τυρί και χορτοφαγικό με φαλάφελ. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε τα σούπερ νεοϋορκέζικα hot dogs και τα sides όπως το πεντανόστιμο Mac n cheese ή το Mexican corn που δεν έχουμε συναντήσει πουθενά αλλού στην πόλη. Τα burgers κυμαίνονται στα 3,50-5,50€ και τα sides στα 2-4€. Extra tip: Συνδυάστε με shakes (ροφήματα με διάφορες γεύσεις όπως σοκολάτα, φράουλα, βανίλια-cookie-καραμέλα, φυστικοβούτυρο, burbon κ.α.).
Στο πολυσύχναστο δρομάκι του Ψυρρή, άλλη μία γωνιά που εξειδικεύεται στα burger «έσκασε μύτη». Στο χέρι ή στα ξύλινα τραπεζάκια του πεζοδρομίου, δοκιμάζουμε απλό burger με σπιτική μαγιονέζα με μυρωδικά, λόλα, αγγουράκι τουρσί, τομάτα και μαρμελάδα κρεμμύδι, ωραίο bacon burger με σος Jack Daniel’s, καυτερό Chili, Double Burger με φρέσκο ελληνικό κιμά, αυγό και τσένταρ, αλλά και τα πιο ελαφριά burger με τραγανό κοτόπουλο, γαλοπούλα, φιλέτο σολομού ή ψητών λαχανικών. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,50-5€ για τα burgers και στα 3,50-6€ για combo burger με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες.