Ουζάκια, ψαράκια και θαλασσινά με 15-20€ το άτομο; Κι όμως γίνεται, σε δέκα ταβερνάκια και ουζερί ανά την Αθήνα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Ποιος είπε ότι για να φας ψάρι πρέπει να το πληρώσεις ακριβά; Συγκεντρώνουμε (ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά) 10 ταβερνάκια και ουζερί που μας κακομαθαίνουν με ψαράκια και θαλασσινά συνοδεία ούζου, κάτω από τις ακτίνες του ανοιξιάτικου ήλιου, χωρίς να μας ζητούν περισσότερα από 20€ (ενίοτε δε και 15€) το άτομο σε αντάλλαγμα.
Ακριβώς δίπλα στο κεμπαπτζίδικο του Κυρ-Αρίστου, η Ψιψίνα στρώνει χάρτινα τραπεζομάντιλα στην σκεπασμένη της αυλή, μας καλωσορίζει με κερασμένη ψαρόσουπα και σερβίρει ολόφρεσκο ψαράκι, αλλά και κριθαρότο με γαρίδες, μυδοπίλαφο, ταραμοσαλάτα και ωραιότατο γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ κατ' άτομο.
Το Ακρί Ακτή Θεμιστοκλέους 298, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4180110
Θα το βρείτε στην άκρη της παραλιακής περαντζάδας της Πειραϊκής, απ’ όπου παίρνει και το όνομά του, να απλώνει λίγα και καλά τραπεζάκια έξω με θέα θάλασσα, και να σερβίρει νοστιμότατα θαλασσινά και λαχταριστούς ουζο-μεζέδες σε γενναίες μερίδες. Ξεχωρίζουν το χταποδάκι στα κάρβουνα, ο μαρινάτος γαύρος, οι γαρίδες, τα τηγανιτά καλαμαράκια, και το συμιακό γαριδάκι. Στα hit του καταλόγου, μια εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα. Οι τιμές είναι καλές, στα 15-20€ το άτομο, μαζί με το απαραίτητο ουζάκι.
Διατηρεί εδώ και χρόνια την φήμη μιας από τις πιο τίμιες ψαροταβέρνες της Αθήνας. Ατμόσφαιρα και περιβάλλον βγαλμένα από την παλιά Αθήνα, δροσερή βεραντούλα για τα καλοκαίρια και ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά. Σταθερές αξίες είναι η καραβιδόψιχα, οι ψητές γαρίδες, το χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τα τηγανιτά καλαμαράκια –το τηγάνι γενικά είναι το «φόρτε» του. Το γλυκό στο τέλος είναι κερασμένο. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.
Το Υπερωκεάνειον Μ. Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, τηλ: 210 4180030
Έχει φανατικούς φίλους που ορκίζονται στο όνομα και το value for money του, και όχι άδικα: Μικρό (παρά το όνομά του) αλλά θαυματουργό, το Υπερωκεάνειο απλώνει λίγα τραπεζάκια πλάι στον δρόμο που οδηγεί στην Πειραϊκή, και σερβίρει εξαιρετικό κριθαρότο θαλασσινών, ψιλό ψαράκι, σαρδέλλες φούρνου, λαβράκι μαρινάτο, μελωμένο χταποδάκι με κάππαρη, σουπιές με ταχίνι και άλλους πεντανόστιμους θαλασσο-μεζέδες, σε λογικότατες τιμές. Στο εσωτερικό του, η διακόσμηση κινείται σε νοσταλγικά ρετρό μονοπάτια, ενώ η… έλλειψη χώρου κάνει την ατμόσφαιρα παρεΐστικη. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο, με ουζάκι.
Σερβίρει εδώ και χρόνια ολόφρεσκους ψαρομεζέδες στους γνώστες που έρχονται μέχρι την Πλατεία Βικτωρίας για τις νοστιμιές του και μόνο. Οι πρωτάρηδες, δοκιμάστε οπωσδήποτε το γεμιστό καλαμάρι με ντομάτα και φέτα, το αχνιστό σαλάχι, τα μακαρόνια με σουπιές στο μελάνι τους, το συμιακό γαριδάκι και τον εξαίσιο ξυδάτο γαύρο. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 20€ το άτομο, μαζί με ουζάκι ή ωραίο δικό τους Ροδίτη.
Ένα από τα δημοφιλέστερα –και πιο value for money– ουζερί της Πειραϊκής, επιμένει να μην κάνει κρατήσεις, πράγμα που σημαίνει πως θα χρειαστεί να οπλιστείτε με λίγη υπομονή τις μέρες και ώρες αιχμής. Θα ανταμειφθείτε, με ωραιότατο χταποδάκι στα κάρβουνα, μύδια σαγανάκι και όλα τα ψαράκια της κατηγορίας γαύρου/ αθερίνας. Από τα ορεκτικά, μην χάσετε τα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια. Συνοδεύετε με σχετικά δυσεύρετες ετικέτες ούζου (όπως το δικό μας αγαπημένο Πιτσιλαδή) και πληρώνετε περί τα 15-17€ το άτομο.
Σε ένα υπέροχο αρχοντικό του προηγούμενου αιώνα στο Χαλάνδρι, με θέα θάλασσα στη Βάρκιζα, και με τραπεζάκια έξω στη Νέα Κηφισιά, τα Ψαράκια και Θαλασσινά είναι μια από τις καλύτερες προτάσεις οικονομικής ψαροφαγίας ανά την Αθήνα. Από τον πατροπαράδοτο δίσκο διαλέγουμε ορεκτικά, τα οποία συνοδεύουμε με ουζάκι, ενώ από τον μαυροπίνακα επιλέγουμε ψαράκια στη σχάρα ή στο τηγάνι: Από λαβράκι, γαύρο και τσιπούρα μέχρι πιο «σπέσιαλ» πιάτα όπως η εξαιρετική γαριδομακαρονάδα για δύο άτομα και το φοβερό γιουβέτσι με γαρίδες. Συμβουλή: Μη χάσετε την ωραιότατη ψαρόσουπα. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.
Κρυμμένο μέσα σε μια στοά, το θρυλικό πλέον Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς νοστιμότατο μαριδάκι, σαρδέλες, ανάμεικτη σαλάτα με κολοκύθια και σταμναγκάθι, μαυρομάτικα φασόλια με κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι, θραψαλάκι ψητό και φρεσκοκομμένες πατατούλες τηγανιτές. Όσο για φρέσκο ψαράκι; Εμείς πετύχαμε κουτσομούρες με 42€ το κιλό. Αν περιοριστείτε στα μικρά ψαράκια και τα θαλασσινά, δεν θα πληρώσετε περισσότερα από 15€ το άτομο, ούζων –φυσικά– περιλαμβανομένων.
Νέα άφιξη στην πάντα ενδιαφέρουσα εστιατορική πιάτσα του Χαλανδρίου, ο Ψητός Μπακαλιάρος έχει μια πολύ δελεαστική πρόταση να τις ψαροφαγικές εξόδους μας. Με 13€ το άτομο (και 8€ για τα πιτσιρίκια) τρώμε όσο θέλουμε, από ένα μενού που περιλαμβάνει φρέσκο ψάρι ημέρας (αναλόγως εποχής, μπορεί να είναι κολιός, γόπα, σκουμπρί, κουτσομούρα, μελανούρι και πάει λέγοντας), γαριδάκι Συμιακό, μύδια αχνιστά, γαύρο μαρινάτο, καλαμαράκια, μπακαλιάρο, μυδοπίλαφο, και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Έχει και καλύτερο: Στην προσφορά περιλαμβάνεται και η απεριόριστη κατανάλωση ποτών (κρασάκι, τσίπουρο ή ούζο χύμα) και αναψυκτικών.
Σε μια αναπάντεχη για τους φίλους της ψαροφαγίας γειτονιά, η Κλεψύδρα κλέβει την παράσταση, με πεντανόστιμες δημιουργίες βασισμένες στα θαλασσινά, και ολόφρεσκα ψαράκια που δεν «πονάνε» την τσέπη μας. Απλώνει και τραπεζάκια έξω, στην πίσω αυλή, μόλις πάρει να καλοκαιριάζει, έχει και τζάκι μέσα για τα χειμωνιάτικα βράδια του βορρά. Στις γεύσεις που ξεχωρίζουμε, συγκαταλέγονται τα μύδια σαγανάκι με καραβιδόψιχα και σως μουστάρδας με φέτα, το καπνιστό χέλι, τον ξιδάτο γαύρο, και –πάνω απ’ όλα– την σούπερ πρωτότυπη «χταποδάτη» μακαρονάδα με κιμά χταποδιού σε κόκκινη σάλτσα. Τα φρέσκα ψαράκια τους έρχονται από διάφορες γωνιές της Ελλάδας (τσιπούρα Πρέβεζας, φαγκρί από την Κάλυμνο και κουτσομούρα Ευβοϊκού, μεταξύ άλλων) και κυμαίνονται στα 35-40€ το κιλό. Αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά, θα υπολογίσετε γύρω στα 20€ το άτομο, ούζου περιλαμβανομένου.