Οι αθηναϊκές αυλές που θα μας ταΐσουν τον Αύγουστο
Έξι δροσερές αυλές στην Αθήνα και τα προάστια που θα παραμείνουν ανοιχτές όλο τον Αύγουστο για να μας χορτάσουν ελληνικούς μεζέδες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μπορεί οι περισσότεροι Αθηναίοι να λείπουν για διακοπές – μαζί τους και οι περισσότεροι μαγαζάτορες - αλλά είμαστε κι εμείς που έχουμε μείνει πίσω και δεν θέλουμε να νιώθουμε πως δεν μας έχει μείνει καμία επιλογή εξόδου για φαγητό. Ευτυχώς, υπάρχουν κι εκείνα τα εστιατόρια και τα δροσερά ταβερνάκια που παραμένουν ανοιχτά για να μας κάνουν παρέα. Και να μας σερβίρουν σιφνέικες ρεβιθάδες, ουζάκι και ψαρομεζέδες, πειραγμένη ελληνική κουζίνα και μερακλίδικες συνταγές με παγωμένη μπύρα στη σκιά των δέντρων, καθ’ όλη την διάρκεια του Αυγούστου. Όπως αυτά που ακολουθούν:
Ατμόσφαιρα και περιβάλλον βγαλμένα από την παλιά Αθήνα, και ολόφρεσκο ψάρι ανάλογα με την ημέρα και την ψαριά. Ο Πέζούλας συνεχίζει σε πείσμα των καιρών να σερβίρει εκλεκτές γεύσεις με φρέσκες πρώτες ύλες. Σταθερές αξίες είναι η καραβιδόψιχα, οι ψητές γαρίδες, το καραμελωμένο χταποδάκι με κρεμμύδι και μαυρομάτικα φασόλια και η φοβερή σαλάτα του Παναγιώτη με ρόκα, μαύρο παξιμαδάκι, τοματίνια και κοπανιστή. Το μενού του Πεζούλα εμπλουτίστηκε πρόσφατα με εξαιρετικό σουβλάκι τόνου και τόνο φιλέτο, καθώς και χέλι καπνιστό με φάβα, η οποία του ταιριάζει άψογα. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο με ουζάκι, αν περιοριστείτε στα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά.
Στον γοητευτικό κήπο κάτω από τις λεμονιές και τα λουλούδια, η Νεφέλη μας σερβίρει μεζέδες στη σκιά του λόφου του Στρέφη. Η νοσταλγική αυλή ήταν το παλιό δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων – όπως θα διαπιστώσετε από το έργο τέχνης με τους μαθητές στον τοίχο – ενώ σήμερα στα «θρανία» καταφθάνουν κρεατοποικιλίες, δροσερές πράσινες σαλάτες με κράνμπερι, νόστιμη φάβα, ριζότα με θαλασσινά και κλασικά ψητά. Συνοδεύστε με ουζάκι και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι στα μέσα Αυγούστου, τις καθημερινές θα λειτουργεί από τις 17.00 και μετά.
Belle Amie Αγγ. Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, τηλ: 2104175740
Η πανέμορφη αυλή του ακόμη πιο όμορφου νεοκλασικού του Belle-Amie στην «πασαρέλα» του Πειραιά, φροντίζει να μας δροσίζει και να μας ταΐζει όλο τον Αύγουστο, από το πρωί ως το βράδυ: Ανοίγει στις 9.00 για πρωινό καφεδάκι και brunch με ομελέτες, pancakes και φρουτοσαλάτες, συνεχίζει από το μεσημέρι με burgers, κοτόπουλο, μακαρονάδες με σάλτσα βασιλικού, ενώ το βράδυ το «γυρίζει» σε θαλασσινά τσιμπούσια με φιλέτα σαρδέλας, γαρίδα σε κρέμα φέτας, μαριναρισμένο γαύρο, αχνιστά μύδια, τηγανητά καλαμαράκια, αλλά και μερικές κρεατοφαγικές επιλογές, πάντα με ένα δημιουργικό twist. Για πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο.
Όχι μία, αλλά δύο καταπράσινες αυλές διαθέτει η μονοκατοικία της Μπεμπέκας στο Χαλάνδρι, που στη δροσιά του ήσυχου δρόμου, ανάμεσα στον παλιό ξυλόφουρνο, τα παρτέρια με τον βασιλικό και τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα δέντρα, μας σερβίρει χορταστικές μερίδες ελληνικής κουζίνας. Οι μεζέδες ετοιμάζονται από ελληνικές πρώτες ύλες, όπως φέτα Ρούμελης, λουκάνικο Καλαμάτας, ελαιόλαδο Λαμίας και κρέατα από τη Λακωνία – μη χάσετε, πέρα από τις κλασικές επιλογές της ώρας, τα λαχταριστά, άκρως μαμαδίστικα μαγειρευτά ημέρας. Μαζί με παγωμένη μπύρα ή κρασί, υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.
Μια ανάσα από την πλατεία Μερκούρη των Άνω Πετραλώνων, η αυλή της Κάππαρης συνδυάζει την νοσταλγική ατμόσφαιρα της γειτονιάς με την άνεση και την χαλαρότητα μιας μοντέρνας ταβέρνας. Στα τραπέζια καταφθάνουν μεγάλες μερίδες κρεατικών, όπως το εξαιρετικό ψαρονέφρι, τα λαχταριστά παϊδάκια, το μερακλίδικο λουκάνικο, το κεμπάπ, ο κόκκορας με ζυμαρικά, αλλά και ωραία ορεκτικά – μη χάσετε τα ρεβύθια με το μπέικον. Το γλυκό έρχεται κερασμένο και σε… βαρβάτη ποσότητα, ενώ ο λογαριασμός, μαζί με κρασί, ουζάκι ή μπύρα, κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο.
Σαν να μην έφτανε η δροσιά του καταπράσινου πάρκου Αργεντινής Δημοκρατίας, η Αλεξάνδρα μας προσφέρει και δεύτερη ασπίδα: Την καταπράσινη αυλή της, με τα λευκά τραπεζάκια και την κομψή, αλλά casual ατμόσφαιρά της, μια ανάσα από τη βουή της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η κουζίνα κινείται σε καθαρά ελληνικά μονοπάτια, με τοπικές συνταγές ψαρικών από τα νησιά (ωραιότατο λαβράκι, τσιπούρα ή σολομός), δροσερές σαλάτες με ελληνικά τυριά, μακαρονάδες θαλασσινών, μουσακά στο πήλινο, κυκλαδίτικες ρεβιθάδες, γεμιστά και άλλα μαγειρευτά μεσογειακής διατροφής. Στα συν, η εκτενής λίστα ελληνικών κρασιών αλλά και κάθε λογής μπύρας – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.