Πιάνουμε τραπέζι σε έξι μεζεδοπωλεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και απολαμβάνουμε τσιμπολόγημα αλά ελληνικά με την παρέα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Δεν της λείπουν τα πολυτελή, ρομαντικά εστιατόρια, τα μοντέρνα diners ή τα μέρη για καλό φαγητό στη θάλασσα. Αλλά αν για κάτι φημίζεται η Θεσσαλονίκη, είναι το παρεΐστικο τσιμπολόγημα. Η συνήθεια των πολλών ελληνικών μεζέδων «στη μέση» και το ούζο ή το κρασί που ρέει άφθονο για όλη την παρέα, σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Σαν αυτή που εντοπίσαμε σε έξι χορταστικές διευθύνσεις στο κέντρο της πόλης, εκεί που θα βρείτε τα νέα αγαπημένα σας μεζεδοπωλεία για τα τσιμπούσια της παρέας.
Δύο σεφ ενώσαν τις δυνάμεις τους και την γκουρμέ εμπειρία τους, τις συνδυάσαν με συνταγές των γιαγιάδων τους και μας της σερβίρουν σαν ελληνικά «τσιζ μπιζ» μεζεδάκια στο μεταμοντέρνο μεζεδοπωλείο που έστησαν κοντά στην αρχαία αγορά. Εδώ πιάνουμε θέση και δοκιμάζουμε «mix and match» γεύσεις, από φρέσκες σαλάτες θαλασσινών μέχρι βαλκανικές συνταγές κρεατικών και από ψαρομεζέδες μέχρι νόστιμη πατατοσαλάτα, συνοδεία ρακής στα ποτήρια και ρεμπέτικου στα ηχεία. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για άφθονο τσιμπολόγημα.
Λειτουργεί 24 ώρες σε έναν όμορφο, ethnic διακοσμημένο, «αλμοδοβαρικό» χώρο στα Λαδάδικα, και μας χορταίνει με μικρές, πάμφθηνες και νόστιμες δόσεις ισπανικής κουζίνας: Ισπανικές ομελέτες με τσορίθο, σεβιλιάνικα burgers, σουβλάκια Μορούνο, μακαρονάδες αλά ισπανικά, tapas από 1€ και sangria, μεσογειακά κοκτέιλ ή γλυκά θα γεμίσουν το τραπέζι σας και θα σας χορτάσουν με λιγότερα από 10-12€ κατ’ άτομο.
Στην ήσυχη αυλίτσα με φόντο τα τείχη της Θεσσαλονίκης, θα βρείτε την κατάλληλη γωνιά για να αράξετε με τις ώρες με την παρέα σας, για να δοκιμάσετε ελληνικά αποστάγματα (ούζο, τσίπουρο, ρακή Χανίων, ρακόμελο ή κρασόμελο, παλαιωμένα αποστάγματα, κρασί ή ρετσίνα). Για να συνοδεύσετε τα τσουγκρίσματα, θα παραγγείλετε μεζέδες της θάλασσας (ωραιότατες οι ψητές σαρδέλες με καραμελωμένο κρεμμύδι, η σουπιά, τα τηγανητά μύδια με κουρκούτι και γιαούρτι ή το μυδοπίλαφο) ή κρεατικά – μην χάσετε το βουβαλίσιο λουκάνικο, τα σμυρναίικα σουτζουκάκια ή το καπνιστό χοιρινό. Θα βρείτε επίσης οκτώ διαφορετικά ελληνικά τυριά και φρέσκες σαλάτες – υπολογίστε περί τα 10-12€ για πλήρες φαγοπότι.
Χαλαρή ατμόσφαιρα, επιτηδευμένα κιτς διακόσμηση, σπιτικό φαγάκι και γευστικές εκπλήξεις που ανανεώνουν καθημερινά το μενού του προσφέρει το Κιτς και Σ’έφαγα στην πιάτσα της Ολύμπου. Στραπατσάδες, ρεβιθάδες, πράσινες σαλάτες με ελληνικά φρούτα, απάκι με πατάτες, κοτόπουλο με κριθαράκι, ελληνικά τυριά, μπύρες και κρασί, και αυτοσχέδιες μακαρονάδες «του λεπτού» είναι μερικά από τα πιάτα που πετύχαμε τον τελευταίο καιρό να μαγειρεύονται στην κουζίνα του Κιτς.
Πολλά ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς από άκρη σε άκρη της χώρας βρήκαν τη θέση τους στις μικρές μερίδες του «Έργον», ιδανικές για το τσιμπολόγημα της παρέας. Παραγγέλνουμε ντολμαδάκια Χαλκιδικής, φάβα Φενεού, σαλάτα με φακή Λάρισας, πατάτες με χανιώτικη στάκα, λουκάνικα με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, τα βάζουμε «στη μέση», και τα απολαμβάνουμε μαζί με ούζο, τσίπουρο, κρασί ή ελληνικά κοκτέιλ. Οι μεζέδες κυμαίνονται μεταξύ 3-6€ και το ούζο στα 2€ το ποτήρι – υπολογίστε περί τα 12€ για χορταστικό τσιμπολόγημα.
Σε έναν χώρο που θυμίζει παλιό παντοπωλείο, η παρεΐστικη διάθεση συνδυάζεται με μεζέδες «του βουνού» ή «της θάλασσας», ήτοι γεμιστό καλαμάρι, αχνιστές σουπιές, τηγανητά ψαράκια ή μακαρονάδες θαλασσινών, αλλά και μελωμένα κοψίδια, χωριάτικα λουκάνικα και αφράτα κεφτεδάκια ή τηγανιά. Θα βρείτε επίσης στον κατάλογο πολλά ελληνικά τυριά, ιδανικοί «συνοδοί» του κρασιού ή της τσικουδιάς που ρέει άφθονη. Υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο για χορταστικό τσιμπολόγημα.