Οι σχάρες της Αθήνας: 7 διευθύνσεις για να ψηθείτε
Μοντέρνα εστιατόρια για κρέας και παραδοσιακά ταβερνάκια που ψήνουν λαχταριστά μπριζολάκια, για κάθε γούστο και budget.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Οι ορκισμένοι κρεατοφάγοι θα συμφωνήσουν: Το καλοψημένο κρέας δεν έχει εποχή. Μπορεί ο υδράργυρος που ανεβαίνει να κάνει τα μαγειρευτά με τις σάλτσες τους να μοιάζουν βαριά για το στομάχι μας, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που συζητάμε εδώ πέρα είναι άλλη μια καλή δικαιολογία για τις κρεατοφαγικές εξόδους μας. Τα καλύτερα ταβερνάκια και εστιατόρια για κρέας στην Αθήνα βάζουν… φωτιά (και) στις καλοκαιρινές μας νύχτες, και οι σχάρες της πόλης αναστενάζουν τον Αύγουστο.
Σε αντίθεση με τα άλλα τρία μεζεδοπωλεία της γνωστής αλυσίδας, που κινούνται περισσότερο στα μονοπάτια της ελληνικής κουζίνας και των μαγειρευτών μεζέδων, ο… Τζιτζικομέρμηγκας των Άνω Πατησίων επιμένει και ορκίζεται στη σχάρα του. Χοιρινά μπριζολάκια, ζουμερά καλαμάκια, τρυφερό ψαρονέφρι και γιγάντιες σταβλίσιες μπριζόλες σερβίρονται στα τραπεζάκια που απλώνει έξω, στη σκιερή πλατεία. Πριν φτάσετε στο… ψητό, θα δοκιμάσετε κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και μυρωδικά, πίτα Καισάρειας, γραβιέρα τηγανητή με σουσάμι και μαρμελάδα ντομάτας και άλλα χειροποίητα μεζεδάκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.
Μην μπερδευτείτε με το (πιο τσιμπημένο) Τηλέμαχος Barbecue Club. Ο Τηλέμαχος της οδού Φραγκοπούλου ειδικεύεται στις λιτές κρεατοφαγικές γεύσεις, με την σχάρα και τη σούβλα να έχουν την τιμητική τους, ενώ ο κήπος του κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά, δίνοντάς του έξτρα πόντους στη λίστα των προτιμήσεών μας. Τι παραγγέλνουμε εδώ; Εξαιρετικό γουρουνόπουλο στη σούβλα, ζουμερότατη και χορταστική T-bone steak, μυρωδάτα σουτζουκάκια σχάρας και ωραιότατο κοντοσούβλι είναι μερικές μόνο από τις δοκιμασμένες –και άριστες– γευστικές επιλογές. Τα ορεκτικά έρχονται σε δίσκο για να επιλέξετε, και περιλαμβάνουν εξαιρετική μελιτζανοσαλάτα, κομμένες στο χέρι πατατούλες τηγανιτές και πολύ καλό τζατζίκι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο.
Base Grill Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455
Ξακουστό –και δικαίως– και στους μη παροικούντες τα δυτικά προάστια, το Base Grill έβαλε το Περιστέρι στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας, με ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και άψογα εκτελεσμένο μενού που επενδύει στη μοντέρνα κρεατοφαγία. Ο χώρος είναι όμορφος και προσεγμένος, με χαριτωμένες διακοσμητικές λεπτομέρειες που συνήθως απουσιάζουν από τα μαγαζιά του είδους του. Τα δε πιάτα του είναι όλα ένα κι ένα: από τα ζουμερά μπιφτεκάκια σχάρας μέχρι την περίφημη «πικάνια», μοσχαράκι α λα Βραζιλία, δηλαδή με αρκετά ζουμερό πυρήνα, και πασπαλισμένο με διάφορα αλάτια και κιτρολέμονο, και την τεράστια ποικιλία κρεατικών, ό,τι και αν παραγγείλετε δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει. Από τα ορεκτικά, σημειώστε στα οπωσδήποτε την φωλιά πατάτας με αυγά. Οι τιμές είναι τσιμπημένες, και οι μερίδες μεγάλες: αν καταφέρετε να παραγγείλετε με φειδώ, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 30€ το άτομο.
Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των εστιατορίων που τα εμπιστεύεσαι για το φαγητό, και όχι για τον χώρο ή την ατμόσφαιρά τους. Έχει ένα μικρό, στα όρια του λιλιπούτειου μενού, αλλά ό,τι κάνει το κάνει εξαιρετικά. Φημίζεται δικαίως για τα χοιρινά μπριζολάκια του, η κάθε μερίδα των οποίων αποτελείται από τρεις μεσαίες μπριζόλες επάνω σε ένα… βουνό πατάτες (κοστίζει κάτι λιγότερο από 10€ και χορταίνει άνετα δύο άτομα) και για τις παραδοσιακές χωριάτικες πίτες του, οι οποίες είναι αφράτες και νοστιμότατες. Συνοδεύετε με τζατζίκι και χωριάτικη (αν επιμένετε και για ορεκτικό, τα λουκάνικα είναι μια πολύ καλή ιδέα) και πληρώνετε το πολύ 15€ το άτομο. Κρεατοφαγική μαγεία.
Κιβωτός Διος 32, Κηφισιά, τηλ.: 210 8071014
Από τα ιστορικά κρεατοφαγικά στέκια της Κηφισιάς, η Κιβωτός ξεχωρίζει για την εξαιρετική ποιότητα των κρεάτων της, τα οποία ψήνει εξαιρετικά. Στο μενού της περιλαμβάνονται εξαιρετικό κοντοσούβλι, πολύ καλά κεμπάπ, ζουμερά rib eye steaks αλλά και πιο μοντέρνες επιλογές, όπως το εξαίσιο black angus. Από τα ορεκτικά, που καταφτάνουν σε δίσκο για να δείτε και να διαλέξετε, προτείνουμε τους νοστιμότατους ντοματοκεφτέδες, την απαλή φάβα, το σταμναγκάθι αν είστε fan, τους κολοκυθοκεφτέδες και τον ντάκο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο (25€ αν παρασυρθείτε πολύ από τα ορεκτικά).
Αποτελεί μια… κρεατοφαγική όαση ανάμεσα στις ψαροταβέρνες της Πειραϊκής. Απλώνει λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο μπροστά του, για την απαραίτητη… θαλασσινή αύρα και σερβίρει νοστιμότατα καλοψημένα κρέατα –με δημιουργικό twist ή όχι, εσείς αποφασίζετε– και ωραία μεζεδάκια για αρχή. Οι παραδοσιακοί τύποι ορκίζονται στα μοσχαρίσια και τα χοιρινά μπριζολάκια του, αλλά και στο γιγάντιο ζουμερότατο rib eye steak, ενώ οι πιο… μοντέρνοι θα επιλέξουν μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος μαριναρισμένη με εννέα διαφορετικά μπαχαρικά ή χοιρινό σουβλάκι με μέλι και κόλιανδρο. Στα ορεκτικά ξεχωρίζουν οι φρέσκες στρογγυλές τηγανιτές πατατούλες με τυρί και η τυροκαυτερή με μπούκοβο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο, μαζί με ωραίο χύμα κρασί.
Ο Στέλιος Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ.: 210 9819014
Αυτοπροσδιορίζεται ως χωριάτικη ταβέρνα, και είναι θρύλος για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων, που τον προτιμούν για τα εξαιρετικά καλοψημένα κρέατά του, που έρχονται απευθείας από την Ήπειρο, και την εξειδίκευση στα αμνοερίφια, που δύσκολα πετυχαίνεις σε αθηναϊκή ταβέρνα. Τα παϊδάκια του είναι εξαιρετικά, όπως και το κοντοσούβλι, ενώ πολύ καλά είναι και τα μπριζολάκια και τα ζουμερά μπιφτέκια. Τα ορεκτικά παίζουν απλώς ρόλο συνοδευτικού, ως είθισται σε αυτού του τύπου τα ταβερνάκια –αν επιμένετε για προτάσεις, σημειώστε το τραγανό σαγανάκι, τη μυρωδάτη χωριάτικη, το τζατζίκι και τις ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές θα κυμανθούν στα 15€ το άτομο.