Στον ορυμαγδό των μοντέρνων μεζεδοπωλείων που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να φέρουν κάτι από την παλιά ατμόσφαιρα της ταβέρνας-μπακάλικου στη σύγχρονη εποχή (και συχνά αποτυγχάνουν), υπάρχουν εξαιρέσεις που σε ταξιδεύουν πίσω.
Σε εποχές όμορφες, ανέμελες, χύμα και παρεΐστικες. Όταν ο κόσμος μαζευόταν σε ξύλινα τραπεζάκια, και κάτω από ραφιέρες με κονσέρβες και απορρυπαντικά τρωγόπινε διαλέγοντας από καταλόγους που δεν ήταν εκτενείς, ήταν όμως ουσιώδεις.
Αναζητώντας τέτοιες διευθύνσεις λοιπόν, ξετρυπώσαμε μερικές από τις πιο ωραίες μπακαλοταβέρνες σε Αθήνα και Πειραιά.
Οινοπαντοπωλείον Ειδικόν
Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, Ταμπούρια, τηλ: 210 4612674
Θεόρατα παμπάλαια ψυγεία, φωτιστικά, παλιά ραδιόφωνα και λοιπά μικροαντικείμενα σε βάζουν στο κλίμα. Η κατάσταση εδώ βαστά δεκαετίες, από το 1920 για την ακρίβεια, και το φαγητό δεν αλλάζει. Φάβα κρέμα, κεφτέδες, πατάτες ψιλές κομμένες στο χέρι, ντομάτα σαλάτα με ξερή ρίγανη, συκώτι, λουκάνικο και σουτζούκι δραμινά, ελιές Θάσου και σαρδέλες, μαζί με κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας πικάντικη, φέτα βαρελίσια και αυγά καγιανά «τούρτα», συναποτελούν τον καλτ κατάλογο στο Ειδικόν. Μαζί με δικό τους κρασί, και τόνους νοσταλγίας, ο λογαριασμός στα 15-20€.
Δίπορτο
Σωκράτους 9, Γεράνι, τηλ: 21 0321 1463
Η μοναδική ατμόσφαιρα, η δωρική φιγούρα του Μήτσου, οι διάσημοι και άσημοι θαμώνες, το εξαίσιο φαγητό και το υπέροχο κρασί κάνουν το Δίπορτο μια από τις πιο αυθεντικές και αγαπημένες ταβέρνες της πόλης. Ο κατάλογος κι εδώ λιτός και απέριττος: φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι, ρεβιθάδα, γιαχνί με τα λαχανικά της κάθε εποχής, χόρτα, χωριάτικη, μοσχαρόσουπα με κριθαράκι και σέλινο, τηγανητό μπακαλιάρο, φασολάδα και ό,τι μικρά ψαράκια βρουν στην αγορά, τηγανισμένα μοναδικά. Συνοδεία εκλεκτού κρασιού σε κατρούτσο, ο λογαριασμός στα 12-15€/ άτομο.
Αξώτης
Παπαρσένη 15, τηλ: 21 0645 9130
Με πάνω από 60 χρόνια ζωής στο Πολύγωνο, ο Αξιώτης είναι ένα νόστιμο μνημείο που στέκει αγέρωχο στο χρόνο σε πείσμα των καιρών. Στην αυλή του θα δοκιμάσεις παϊδάκια ψημένα όπως πρέπει, αφράτο γεμιστό μπιφτέκι χειροποίητο, ζουμερό κοτόπουλο παϊδάκι νοστιμότατο, εξαιρετική σπαλομπριζόλα και προσεγμένα ορεκτικά όπως βελούδινη σκορδαλιά, πικάντικο σαγανάκι και ψιλοκομμένες πατάτες τηγανιτές τραγανές και πεντανόστιμες. Με δική τους βαρελίσια ρετσίνα, δεν θα πληρώσεις παραπάνω από 15-17€/ άτομο.
Μπακαλοταβέρνα
Θουκυδίδου 6, Χαλάνδρι, τηλ: 6972313909
Ο παλιός είναι αλλιώς, όμως και ο νέος είναι ωραίος. Αυτό το μεζεδοπωλείο-ταβερνάκι σε κεντρικό πεζόδρομο του Χαλανδρίου σέβεται την παράδοση και της εμφυσά νέα πνοή, έχοντας στήσει εδώ και μια δεκαετία τον δικό του μύθο στην περιοχή. Σε τραπεζάκια στο όμορφο εσωτερικό του, αλλά και στην ταρατσούλα του φορώντας μπουφανάκι θα τσιμπολογήσεις σαλάτα με φακές, μαυρομάτικα, πιπεριές φλωρίνης, ντάκο, ξύγαλο Σητείας, Σφέλλα Μεσσηνίας τηγανιτή, μυζηθροπιτάκια με μέλι, μπουγιουρντί, πιπεριές καυτερές, τυροκροκέτες, κοντοσούβλι, αγριογούρουνο κοκκινιστό και μοσχαράκι με απάκι κοτόπουλο, μεταξύ άλλων. Λογαριασμός στα 20€/ άτομο, με εγχώρια αποστάγματα.
Το Μπακάλικο του Φίλιππα
Δεληγιώργη 16, Πειραιάς, τηλ: 694 505 9328
Βγαλμένο μέσα από ταινία ελληνικού κινηματογράφου, το μπακάλικο του Σκυλοδήμου όπως είναι γνωστό στους ντόπιους, βρίσκεται σε ένα γωνιακό ημιυπόγειο – χρονοκάψουλα. Εκεί, ανάμεσα σε τσουβαλάκια με όσπρια, χαρτιά κουζίνας και μεταλλικές ραφιέρες, μερικά τραπεζάκια φιλοξενούν λίγα και εκλεκτά μεζεδάκια για μερακλήδες. Ο μίνιμαλ κατάλογος περιλαμβάνει πατάτες με αυγά μάτια, κεφτέδες, φέτα, χόρτα, φάβα, αλίπαστα, μαρίδα, γαύρο τηγανιτό και κεφαλογραβιέρα. Συνοδεία χύμα κρασιού ή τσίπουρου, δεν πληρώνεις παραπάνω από 12€, με χαλβά κερασμένο.