Αφηγηματικό ταξίδι λόγου και ποίησης με ταυτόχρονη προβολή εντυπωσιακών εικόνων ανθρώπων και τόπων της καθημερινότητας στα τέλη 19ου-αρχές 20ου αιώνα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ο Άρης Ρέτσος συνεχίζει να μάς ταξιδεύει στον σαγηνευτικό κόσμο του Παπαδιαμάντη με δύο ακόμη διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα. Τ’ Αγνάντεμα και Το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ του Γιάννη, που παρουσιάζονται Σάββατο 10 και 17 Μαρτίου 2018 ώρα 7:00μμ, στον Πολυχώρο Τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, τηλ: 210-8673655).
Λέξεις, προτάσεις, μετεωρισμοί, χνάρια ανθρώπων, λυρισμός, φωτίζουν τον Μέγα μικρόκοσμο και τα Πάθη των ''απλών ανθρώπων'' του Σκιαθίτη συγγραφέα, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τον δικό μας κόσμο. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μας οδηγεί με το απαράμιλλο ύφος και ήθος της γλώσσας του σε άλλες εποχές και σε μια Ελλάδα τόσο μακρινή... όσο και κοντινή, διδάσκοντάς μας σιωπηλά.
«Τ’ Αγνάντεμα» Ένας βράχος με το σχήμα γυναίκας, αγναντεύει τη θάλασσα. Είναι η Φλανδρώ, πετρωμένη εκεί για χιλιάδες χρόνια, με το κύμα που πάνω της βογκά να την τρίβει και να την αλλάζει. Γυναίκα, Φύση, Χρόνος, Είδωλα, πρωταγωνιστούν στο διήγημα «Τ’ Αγνάντεμα», νήματα που δένουν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τη δημοτική παράδοση και την αρχαία ελληνική μυθολογία μέσα σε ένα σπουδαίο διήγημα υψηλής συμβολικής αξίας, γραμμένο το 1899.
«Το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ του Γιάννη» Ένας καλοκάγαθος άνθρωπος, που γελάει με ό,τι βλέπει γύρω του, ήθελε να γίνει ήρωας. Η επιτροπή του στρατού τον έκρινε βλάκα κι ακατάλληλο κι έτσι τον πήραν παρέα τους οι ληστές. Και σκοτωμένος, συνεχίζει να χαμογελά…
Σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης του ελληνικού θεάτρου, ο Άρης Ρέτσος, αφού μας αποκάλυψε τον ηχητικό πλούτο των Τραγωδιών του Αισχύλου και του Σοφοκλή στο Αρχαίο Δράμα, βάζει στο στόμα του τις ποικίλες λέξεις του Παπαδιαμάντη, τις ζεσταίνει στον λόγο του και τις αφήνει να πετάξουν στο μισοσκόταδο του θεάτρου.
Αυτό το ταξίδι συνοδεύουν μουσικά συγχορδίες του Νίκου Σκαλκώτα.