Πέρσες του Αισχύλου διά χειρός Νικαίτης Κοντούρη, ένα φιλόδοξο μιούζικαλ και μια interactive μουσικοθεατρική παράσταση βλέπουμε αυτές τις μέρες στο ΚΘΒΕ.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το σπουδαιότερο, ίσως, αντιπολεμικό δράμα του Αισχύλου, οι συγκλονιστικοί Πέρσες, είναι η τραγωδία με την οποία το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος «κατεβαίνει» φέτος στην Επίδαυρο, και εν συνεχεία περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Στις μεγάλες καλοκαιρινές παραγωγές της δεύτερης σπουδαιότερης θεατρικής σκηνής της χώρας περιλαμβάνονται επίσης ένα πολλά υποσχόμενο μιούζικαλ και μια interactive μουσικοθεατρική παράσταση.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για το καλοκαίρι του 2014 έχει ως εξής:
Πέρσες του Αισχύλου Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης). Οι «Πέρσες» αποτελούν μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο. Η παράσταση θα ξεκινήσει από το Θέατρο Δάσους, στη Θεσσαλονίκη (16-19 Ιουλίου) ενώ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 15-16 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για μία υπόθεση φόνου. Κατηγορούμενος, ένα παιδί δεκαέξι ετών. Ξεδιπλώνονται μπροστά μας δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες και το έργο καταλήγει σε μια αποκάλυψη των αδυναμιών, των προκαταλήψεων και των προβλημάτων του κάθε ενόρκου. Πόσο εύκολα μπορείς να αποφασίσεις να στείλεις στον θάνατο ένα παιδί; Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, και θα κατέβει την 1η Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μια interactive μουσικοθεατρική παράσταση παρουσιάζεται ήδη από τις 19 Ιουνίου στο Θέα-Tro του αιθρίου του Βασιλικού Θεάτρου. Μία παράσταση όπου όλοι και όλα… παίζουν. Ηθοποιοί και κοινό σε μία σύμπραξη που θα συζητηθεί. Μουσική, χορός, πρόζα και πόζα από έναν δεκαπενταμελή θίασο που τα κάνει όλα και συμφέρει. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Αν και η αρχική σύλληψη του έργου, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1970 από φοιτητές στο Carnegie Mellon University στο Pittsburgh της Pennsylvania, ήδη το τοποθετεί στη σύγχρονη εποχή (στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70), η νέα αυτή διασκευή το πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, τοποθετώντας το στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Η υποκρισία και η αλαζονεία της εξουσίας, η βραδυκίνητη δικαιοσύνη, η άνιση συσσώρευση του πλούτου, τα χρέη, οι προκαταλήψεις και η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η βία, όλα βρίσκουν τα αντίστοιχά τους στην Ελλάδα του σήμερα. Και τα διαχρονικά μηνύματα των παραβολών, τόσο επίκαιρα σήμερα, αφού διδάσκουν, μεταξύ άλλων, την αγάπη για τον πλησίον, γίνονται πράξη επί σκηνής καθώς οι χαρακτήρες του έργου (που αντιστοιχούν στον Χριστό και τους μαθητές του) συμμετέχουν σε πράξεις αλληλεγγύης που παραπέμπουν σε αντίστοιχες κοινότητες που προέκυψαν στη χώρα μας κατά την διάρκεια της κρίσης, παροτρύνοντας τους θεατές να κορυφώσουν αυτήν την προσπάθεια. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Με την παράσταση «τσέπης» Lysistrata project, που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, θα συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Open Day του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, στις 25 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ. στο άνω φουαγέ του Θεάτρου. Το “Lysistrata project” είναι μια παράσταση «τσέπης», βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ο μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.