Μια σειρά συζητήσεων με θέμα το φύλο, τον νόμο και το θέατρο σε επιμέλεια του Διονύση Καψάλη ξεκινά στις 7 Ιουνίου στην Πειραιώς 260.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Με την Αντιγόνη στο επίκεντρο και υπό μια σύγχρονη οπτική θα ανοίξουν την Τρίτη, 7 Ιουνίου, στον Χώρο Β της Πειραιώς 260, οι «Αντιγονισμοί», σειρά συζητήσεων με επιμέλεια του Συγγραφέα και Συμβούλου του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε θέματα Λογοτεχνίας, Διονύση Καψάλη. Εστιάζοντας σε τέσσερις θεματικές ενότητες, ομιλητές και ομιλήτριες από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και από τον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών προσεγγίζουν από τη δική τους σκοπιά τη μορφή της Αντιγόνης συνδέοντάς την με το σήμερα.
Σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει γυναικεία μορφή που να μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην Αντιγόνη – να πλησιάζει το ηθικό ανάστημα και το μεγαλείο εκείνης. Είναι η διάδοχος του Προμηθέα στην επικράτεια της ανθρώπινης ελευθερίας, η Κόρη που με την εθελούσια κάθοδό της στον Άδη καθαγιάζει τον κύκλο της ζωής, η Γυναίκα που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό. Γι᾽ αυτό και δεν έχει υπάρξει εποχή που να μη στάθηκε με δέος και σεβασμό, με θαυμασμό και απορία, μπροστά στη γοητεία της Αντιγόνης: στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική.
Με τη συμμετοχή ξεχωριστών γυναικών θεωρητικών, συγγραφέων, δημιουργών, η αυριανή συζήτηση με τίτλο «Αντίσταση και φύλο», είναι αφιερωμένη στην έμφυλη διάσταση του έργου: Ο λόγος της Αντιγόνης είναι ένας λόγος αντίστασης στο «κανονικό», λόγος συστατικά σωματικός και συστατικά διαφορετικός. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για μια προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τα κοινωνικά στερεότυπα και τη βία της δικής μας εποχής απέναντι στο διαφορετικό;
Επίτιμη προσκεκλημένη είναι η Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, Ήντιθ Χωλ, ανοίγοντας την εκδήλωση με την ομιλία της «Η Αντιγόνη και η τυραννία του φύλου» (στα αγγλικά). Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο Διονύσης Καψάλης. Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης, συμμετέχουν οι:
Αγγελική Σπυροπούλου, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Κριτικής Θεωρίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου: «Η πρόταση της Αντιγόνης, η ανάγνωση της Βιρτζίνια Γουλφ»
Έλενα Τζελέπη, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Αντιγόνες: η ποιητική της πολιτειότητας»
Άντζελα Δημητρακάκη, συγγραφέας, θεωρητικός σύγχρονης τέχνης, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου: «Η Αντιγόνη ως δυνατότητα»
Ευαγγελία Ανδριτσάνου, συγγραφέας – ψυχοθεραπεύτρια: «Συμφιλείν: ψυχικός δεσμός και πολιτική θέση στην Αντιγόνη (και πέρα από αυτήν)»
Έλλη Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτρια - δραματουργός: «Το κορίτσι και η αμφισημία του γίγνεσθαι»
Συντονίζει η Δήμητρα Κονδυλάκη, δρ Συγκριτικής Λογοτεχνίας, δραματουργός, μεταφράστρια και υπεύθυνη Εκδόσεων του Φεστιβάλ.