Πώς διαλέγεις τι να δεις ανάμεσα στις δεκάδες παραστάσεις που παίζουν αυτή τη στιγμή online; Μη φοβού, το κάναμε εμείς για σένα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Και ξαφνικά, πλημμύρισε το ίντερνετ θέατρο. Παραστάσεις που ήθελες να δεις και δεν πρόλαβες, παραστάσεις που αγάπησες και θέλεις να ξαναδείς, παραστάσεις που κάπου, κάπως είχες ακουστά ότι είχαν κάνει πάταγο πριν από μια δεκαετία που ανέβηκαν. Τώρα είναι όλες τους προσβάσιμες δωρεάν, με ένα κλικ στην οθόνη σου. Πώς να διαλέξεις, όμως, ανάμεσα σε τόσες πολλές; Ξεκίνα από αυτά εδώ τα sos.
Θείος Βάνιας
Ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις της περασμένης σαιζόν (επαναλήφθηκε για λίγο και φέτος) ο τρυφερός, σημερινός αλλά ταυτόχρονα πιστός στο πνεύμα του Τσέχοφ Θείος Βάνιας που σκηνοθέτησε η Μαρία Μαγγανάρη.
«Σ’ αυτό το έργο», λέει το δελτίο τύπου της παράστασης: «Κανένας δεν κοιμάται όσο θα ήθελε. Κανένας δεν αγαπά όσο χρειάζεται. Κανένας δεν αρπάζει καμία ευκαιρία. Κανένας δεν αγαπιέται όσο έχει ανάγκη. Όλοι θέλουν να νιώσουν περισσότερο. Όλοι είναι έτοιμοι για καυγά. Όλοι επαναλαμβάνονται. Κάποιοι πίνουν παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Κάποιοι έχουν τη δουλειά για φάρμακο. Κάποιοι ζουν τη ζωή τους σαν δράμα. Στο τέλος δεν αλλάζει τίποτα».
Στο λυκόφως του Μεσαίωνα, ο θεολόγος και φιλόσοφος Πιέρ Αμπελάρντ και η μαθήτριά του Ελοΐζ Φιλμπέρ ερωτεύονται… και σκανδαλίζουν τον κλήρο και τον κόσμο του Παρισιού, πρωταγωνιστώντας σε μια τραγική –αλλά υπέροχη– ιστορία αγάπης που σημάδεψε την εποχή τους. Η τρίτη δουλειά του Γιάννη Καλαβριανού για το Φεστιβάλ Αθηνών, μετά τις Παραλογές και το υπέροχο Γιοί και Κόρες, ανέβηκε το 2014 με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Γλάστρα, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη. Κλικ εδώ
Η Μεγάλη Χίμαιρα
Δεν είναι εύκολο να μεταφέρεις ένα ολόκληρο βιβλίο, την ιστορία του, το πνεύμα του, την ατμόσφαιρά του, τον καθέναν από τους ήρωές του ξεχωριστά στη θεατρική σκηνή. Όταν η απόπειρα πετυχαίνει, όμως, το αποτέλεσμα είναι σκέτη μαγεία. Και η Μεγάλη Χίμαιρα του Μ. Καραγάτση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Τάρλοου το 2015 στο Θέατρο Πορεία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που συνέχισε να παίζεται για πέντε ακόμα σαιζόν. Εξαιρετικοί στους ρόλους τους οι πρωταγωνιστές Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Ψαρράς και Όμηρος Πουλάκης. Κλικ εδώτην Τετάρτη 15 Απριλίου (η παράσταση θα είναι διαθέσιμη online από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το πρωί της επόμενης, Πέμπτη 16 Απριλίου).
Αγάπης Αγώνας Άγονος
Πολλά χρόνια πριν γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, και ένας από τους καλύτερους θεατρικούς σκηνοθέτες που έχουμε στην Ελλάδα (συγχώρα μας τον υποκειμενισμό, οι αλήθειες να λέγονται) ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετούσε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού μια από τις απολαυστικότερες σαιξπηρικές κωμωδίες –ναι, έγραφε και κωμωδίες ο Βάρδος. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της παράστασης που ανέβηκε το 2002 συναντάμε αγαπημένους ηθοποιούς σαν τον Δημήτρη Ήμελλο, τη Μαρία Ναυπλιώτου, τον Βασίλη Ανδρέου, τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, αλλά και τους Κατερίνα Ευαγγελάτου και Δημήτρη Παπανικολάου, σε ρόλους-έκπληξη. Κλικ εδώ
Πέρσες
Ό,τι και να λέμε, Λευτέρης Βογιατζής ήταν ένας. Και η θρυλική παράσταση που σκηνοθέτησε το 1999 στην Επίδαυρο είναι ό,τι κοντινότερο έχουμε σε αναπλήρωση του τεράστιου κενού που άφησε πίσω του. Οι Πέρσες του Αισχύλου είναι ένα κείμενο που προσφέρεται για μη κλασικά ανεβάσματα, και ο Βογιατζής εδώ μεγαλουργεί, μαζί με έναν all star θίασο που περιλαμβάνει ονόματα σαν αυτά των Ακύλλα Καραζήση, Μαρίας Κατσιαδάκη, Σοφοκλή Πέππα, Άκη Βλουτή, Δημήτρη Ήμελλου και Φάνη Μουρατίδη. Κλικ εδώ