Διήμερο μουσικό αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη «ελαφράς μουσικής» διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τι κι αν έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας από τη σύνθεσή τους; Τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, 1906-1958) εξακολουθούν να παραμένουν φρέσκα και ζωηρά, να συντροφεύουν τα πηγαία αισθήματα και τις διαθέσεις των Ελλήνων κάθε γενιάς, ακόμη και της νεότερης που ακριβώς επειδή τα γνωρίζει, τα αγαπά και διασκεδάζει μ’αυτά, επιχειρεί κάποτε και να τα διασκευάσει…
Τα δημοφιλή αυτά τραγούδια – όπως και πολλά άλλα –ακούγονται στο μουσικό αφιέρωμα του Μεγάρου στον πολυγραφότατο δημιουργό τους που σφράγισε ανεξίτηλα το ελληνικό αστικό τραγούδι στη διάρκεια τριών δεκαετιών (από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία), δίνοντας νόημα στην έννοια του «αρχοντορεμπέτικου» (μια σχολή που συνδύαζε λαϊκότροπους – συνήθως χιουμοριστικούς – στίχους και μουσική με δυτικότροπες ενορχηστρωτικές επιρροές).
Τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, το Μέγαρο τραγουδάει Σουγιούλ «Το τραγούδι που σου ‘γραφα» μαζί με μια πλειάδα καταξιωμένων τραγουδιστών, εκπροσώπων διαφορετικών μουσικών ειδών οι οποίοι αναμετριώνται με το πολυσυλλεκτικό στυλ σύνθεσης του Σουγιούλ που έγραψε από ταγκό, βαλς, ρομάντζες και καντάδες μέχρι χασάπικα και ζεϊμπέκικα όπως επίσης δημοτικοφανή και πατριωτικά κομμάτια, πάντα με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο σε ρόλο παρουσιαστή, οι ερμηνευτές θα αποδώσουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια της πλούσιας εργογραφίας του πρωτοπόρου μικρασιάτη συνθέτη (πάνω από 750 τραγούδια, μουσική για 50 θεατρικές επιθεωρήσεις και 20 κινηματογραφικές ταινίες) ο οποίος κατάφερε να φέρει κοντά δύο είδη που έδειχναν να μην έχουν εμφανές σημείο επαφής, την ευρωπαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο.
Το Μουσικό Αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ εντάσσεται στη Σειρά Ελληνικό Τραγούδι.
Εκτακτη εμφάνιση – την πρώτη μέρα του αφιερώματος, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου - θα κάνει η Ζωζώ Σαπουντζάκη που θα τραγουδήσει με το γνωστό της μπρίο το «Που να’σαι τώρα», τα «Κοίτα κορμί» και «Αλα της» σε στίχους Γ. Γιαννακόπουλου όπως και το «Αλα» (σε στίχους Αλ. Σακελλάριου-Χρ. Γιαννακόπουλου, των δημιουργών της περίφημης ταινίας του 1952 «Ένα βότσαλο στη λίμνη» όπου το κομμάτι ακούγεται). Το τελευταίο θα ερμηνεύσει τη δεύτερη μέρα η Μελίνα Ασλανίδου. Τις δυο βραδιές θα ανοίξει η Παιδική Χορωδία «Έμπνευσις» - διεύθυνση Ελενας Καντάρη – με τα τρία τρυφερά βαλσάκια του Σουγιούλ «Πάμε σαν άλλοτε», «Αστα τα μαλλάκια σου» (στ.:Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος) και «Για μας κελαηδούν τα πουλιά» (1939, στ.:Ν. Φατσέας). Συμμετέχει δωδεκαμελές μουσικό σύνολο.
Την ενορχήστρωση των τραγουδιών συνυπογράφουν οι Γιάννης Παπαζαχαριάκης και Δαυίδ Ναχμίας. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας, γνωστός για την ενασχόλησή του με μουσικο-θεατρικές βιογραφίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών («Ζωή σαν παραμύθι» με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη, «Piaf», «Ο Αλέκος βγήκε απ΄τον παράδεισο» για τη ζωή και το έργο του Αλ. Σακελλάριου).