του Χρήστου Ζαρίφη
Αν βρεθεί κάποιος πάνω στη νοητή γραμμή του Ισημερινού και συνεχίσει να προχωρά (ή να πλέει) πάνω της τι θα συμβεί; Προφανώς, αν το κάνει για πολύ, θα κάνει τον γύρο του κόσμου. Αν όμως είναι ιστορικός ή συγγραφέας και το ταξίδι του το κάνει σε αρχεία και βιβλιοθήκες, θα… συμβεί ένα απολαυστικό βιβλίο.
Οι Τζιάνι Γκουανταλούπι και Άντονι Σούγκαρ έπραξαν το δεύτερο και έγραψαν το βιβλίο ”Γεωγραφικό πλάτος μηδέν: ιστορίες από τον Ισημερινό”. Το οποίο είναι ”ένας μικρός θησαυρός από εκπληκτικές διηγήσεις, που συνδέονται μεταξύ τους χάρη στη μακρύτερη και πιο κεντρική γραμμή της γης”, όπως ακριβέστατα (και εύστοχα) καταλήγει το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης.
Οι δύο συγγραφείς αφορμώνται από το γεγονός ότι τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας εντοπίζονται σε περιοχές που πολύ απέχουν από την περιοχή του Ισημερινού και από το γεγονός πως ό,τι έχει συμβεί στο ”γεωγραφικό πλάτος μηδέν” έχει περάσει περισσότερο στη σφαίρα του θρύλου. Πίσω απ’ τον οποίο, όμως, κρύβεται πάντα μια ιστορία. Κάποιες από αυτές ακριβώς τις ιστορίες (είκοσι τον αριθμό) συγκεντρώνουν και παραθέτουν.
Και τι ιστορίες! Από την αναζήτηση του περίφημου Ελντοράντο από τους Ισπανούς κονκισταδόρες μέχρι την ανεύρεση του Λίβινγκστον από τον Στάνλεϊ και από το τρομακτικό (και ευτυχώς μικρής διάρκειας) βασίλειο του Αγκίρε μέχρι την καρδιά του σκότους στο βελγικό Κογκό…
Οι συγγραφείς έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο τρόπος αφήγησης είναι αρκετά γλαφυρός, οι λεπτομέρειες τόσες όσες χρειάζεται ο αναγνώστης για να μπορεί να παρακολουθεί τα γεγονότα χωρίς να μπερδεύεται, οι ιστορικές ερμηνείες χωρίς ”βαρύγδουπα” σχήματα. Κοντολογίς, ένα βιβλίο που φτιάχτηκε περισσότερο για να εξάψει την περιέργεια και να ευχαριστήσει και όχι για να διδάξει. Απολαύστε το.
(Τζιάνι Γκουανταλούπι και Άντονι Σούγκαρ, ”Γεωγραφικό πλάτος μηδέν: ιστορίες από τον Ισημερινό”, εκδόσεις ”Κέδρος”, σελ. 376, τιμή: 18 ευρώ)