Κάποιες δημοτικές βιβλιοθήκες παραμένουν ανοιχτές, με ραντεβού. Κι έχουμε και όλες τις διευθύνσεις για να κατεβάσεις δωρεάν ebooks.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Παρά τις δίκαιες διαμαρτυρίες, τα βιβλιοπωλεία δεν έμειναν ανοιχτά στο δεύτερο λοκντάουν όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Να παραγγείλεις online είναι μια λύση, αλλά αφενός οι εταιρείες κούριερ πνίγονται και το βιβλίο σου μπορεί να φτάσει το 2021 (κάποια βιβλιοπωλεία, όπως το Free Thinking Zone, έχουν ξεκινήσει να κάνουν τις δικές τους παραδόσεις, με τα βιβλία να έρχονται στην πόρτα σου σε 1-2 μέρες) αφετέρου για πολλούς από εμάς υπάρχει κι ένα ακόμα πρόβλημα: Δεν έχουμε λεφτά.
Τι κάνουμε λοιπόν, όσοι δεν προνοήσαμε να στηθούμε στις ουρές πριν από αυτό το δεύτερο λοκντάουν; Μένουμε αδιάβαστοι; Όχι βέβαια. Λύσεις υπάρχουν, και σου τις συγκεντρώσαμε όλες εδώ.
Κατ’ αρχάς, πολλές δανειστικές βιβλιοθήκες παραμένουν ανοιχτές κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Θα χρειαστεί να κλείσεις ραντεβού από πριν, και δεν μπορείς (προφανώς) να μείνεις εκεί να διαβάσεις, μπορείς όμως να δανειστείς βιβλίο για το σπίτι κανονικότατα, όπως και πριν. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Μεταμόρφωσης είναι ένα παράδειγμα. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη βιβλιοθήκη του δήμου σου για λεπτομέρειες.
Αν έχεις φίλους που μένουν κοντά σου, μπορείτε να συναντηθείτε για μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά (μέχρι 3 άτομα, με τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και στέλνοντας sms 6 στο 13033) και επί τη ευκαιρία να ανταλλάξετε μεταξύ σας τα αγαπημένα σας βιβλία.
Επίσης, ανταλλαγές βιβλίων οργανώνονται και ηλεκτρονικά (διευθύνσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό εδώ) και τα ΕΛΤΑ, φτου να μην τα ματιάσουμε, αποδεικνύονται σε αυτή τη δεύτερη καραντίνα πολύ πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά από πολλές εταιρείες κούριερ –εμείς παραλάβαμε βιβλίο από το Ισραήλ στον χρόνο-ρεκόρ των 8 ημερών, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος λοκντάουν.
Και τέλος, καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουν την ίδια αίσθηση με το χαρτί, όμως τα ebooks είναι βολικότατα από πολλές απόψεις: Κατεβαίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, ούτε κούριερ ούτε τίποτα, τα διαβάζεις στο κινητό που έχεις ήδη στο χέρι σου αφού ούτως ή άλλως σκρολάρεις όλη μέρα στα social media (σε βλέπουμε) και το σημαντικότερο, πολλά από αυτά διατίθενται δωρεάν –ναι, και στα ελληνικά. Εδώ σου έχουμε όλες τις διευθύνσεις στις οποίες θα βρεις δωρεάν ελληνικά (και ξένα μεταφρασμένα) ebooks, όπως η Ανοιχτή Βιβλιοθήκη, το Project Gutenberg, και το ebooks4greeks που έχει από Όσκαρ Ουάιλντ και Τζορτζ Όργουελ μέχρι Πηνελόπη Δέλτα και Νίκο Καζαντζάκη, και μια ολόκληρη ξεχωριστή κατηγορία με διηγήματα, γιατί καταλαβαίνουμε ότι η διάσπαση προσοχής ειδικά σε καιρούς λοκντάουν θερίζει.