Το Ίδρυμα Νιάρχου στο φαληρικό Δέλτα εμπλουτίζει το ενδιαφέρον πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων, καθώς οι εργασίες στο εργοτάξιο προχωρούν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιάννη Ασδραχά
«Γεννήθηκα στην Νέα Ιωνία Βόλου. Ήρθα στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για δουλειά το 2012. Χαίρομαι που δουλεύω εδώ, έμαθα χρήσιμα πράγματα. Υπήρξα για ένα χρόνο άνεργος. Η δουλειά δίνει όρεξη και δύναμη για τη ζωή». Πριν από λίγες μέρες, ο Γιάννης Τροχόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, διάβαζε αυτήν την ιστορία ενός εργαζόμενου από τους 1100 που καθημερινά προσφέρουν το έργο τους για να ολοκληρωθεί το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Έσπασε» η φωνή του από συγκίνηση και με βαθιές παύσεις ολοκλήρωσε: «Όλοι μαζί με τις δημιουργικές δυνάμεις συνεχίζουμε την προσπάθεια» είπε και ακριβώς πίσω του βρισκόταν η απτή απόδειξη μίας ιδέας που έγινε έργο και ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, έξι όροφοι από το κτήριο της λυρικής έχουν ήδη κτισθεί. Στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθεί το ενεργειακό στέγαστρο επιφάνειας 10.000 τ.μ. με υλικό το φεροτσιμέντο. Πάνω του θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά κάτοπτρα που θα καλύπτουν σε μεγάλο ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες του κέντρου.
Η Βιβλιοθήκη έφτασε στον τέταρτο όροφο. Ο Πύργος των Βιβλίων, η εσωτερική κατασκευή του που εμπνεύστηκε ο αρχιτέκτονας του έργου Ρέντζο Πιάνο, από την λέξη βιβλιοθήκη που είναι κοινή σε πολλές γλώσσες ετοιμάζεται. Η δεντροφύτευση του Πάρκου θα ξεκινήσει τον Μάιο με 1.250 μεγάλα δέντρα της μεσογειακής χλωρίδας και ηλικίας από 10 έως 20 χρονών και 330.000 θάμνους. Επίσης τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν θα εκτεθούν σε ειδικό χώρο. Το Πάρκο θα έχει αυτόνομη άρδευση από τις γεωτρήσεις. Ενώ θα υπάρχει και μονάδα αφαλάτωσης σε περιπτώσεις λειψυδρίας.
Το έργο μέχρι το 2016 θα μεταβιβαστεί στο ελληνικό δημόσιο και θα παραδοθεί στους πολίτες όλης της χώρας. Για να είναι συνεπές αυτό το ραντεβού, οι εργασίες εκτελούνται έξι μέρες την εβδομάδα με δύο και σε κάποιες περιπτώσεις τρεις βάρδιες. «Και χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής κανένα εργατικό ατύχημα» είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος.
Όπως διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ δεν θα υπάρξει τμηματική παράδοση, ενώ έτυχε κατά τις μέχρι τώρα εργασίες να μην αντιμετωπίσουν «ομαλές ανωμαλίες» (π.χ. βροχή) όπως λένε στην γλώσσα των οικοδομικών κατασκευών και όχι «ανώμαλες ανωμαλίες» (πιο σοβαρά προβλήματα).
Οι παραπάνω πληροφορίες για το μεγαλειώδες (και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα) έργο δόθηκαν με αφορμή τον απολογισμό των έξι μηνών του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ και την έναρξη του νέου προγράμματος δωρεάν εκδηλώσεων. «Με μέτρο που λαμβάνει υπ’ όψιν τη δοκιμασία που περνά η ελληνική κοινωνία» όπως είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος.
Το Κέντρο Επισκεπτών, το οποίο βρίσκεται πάνω στην Εσπλανάδα, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2013. Η ανταπόκριση των πολιτών υπήρξε θετική. Καθημερινά υποδέχεται εκατοντάδες επισκέπτες, ενημερώνοντάς τους τόσο για την εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών στο εργοτάξιο, όσο και για την ιστορία, τη δομή και το ρόλο του ΚΠΙΣΝ, αλλά και όλα όσα επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες και επισκέπτες του όταν θα ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του.
Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 14.000 επισκέψεις. Το ίδιο διάστημα, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 47 οργανωμένες επισκέψεις στο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ, με τη συμμετοχή περίπου 1.300 ατόμων που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να γνωρίσουν από κοντά ένα από τα πιο σημαντικά και πολύπλοκα κατασκευαστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας. Το Κέντρο Επισκεπτών προβλέπεται να έχει υποδεχτεί, μέχρι τον Μάιο του 2014, 1.480 μαθητές από συνολικά 141 σχολικές τάξεις. «Αυτό το Σάββατο θα έρθουν στο ΚΠΙΣΝ κάτοικοι του δήμου Περιστερίου. Μία τέτοια σύνδεση με τους πολίτες ονειρεύομαι», είπε ο Γιάννης Τροχόπουλος.
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Κέντρου Επισκεπτών για το ευρύτερο κοινό, εγκαινιάστηκε επίσης το νέο πρόγραμμα ανοιχτών πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων με τίτλο «Ακτίνες Δράσης-Σημεία Επαφής», το οποίο θα περιλαμβάνει μηνιαίες εκδηλώσεις διαφορετικού θεματικού χαρακτήρα και προσανατολισμού και το οποίο αποσκοπεί στη διαμόρφωση του μελλοντικού προσώπου του ΚΠΙΣΝ, μέσα από το δημιουργικό διάλογο των πολιτών με το έργο.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά και στις οικογένειες τους, σε εφήβους, στη σχολική και πανεπιστημιακή κοινότητα, στους επισκέπτες με προβλήματα πρόσβασης, στους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και ολόκληρης της πόλης και της χώρας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδαγωγικό υλικό για τα παιδιά και τις οικογένειές τους που επισκέπτονται το χώρο, πολυαισθητικά εργαστήρια για άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα, τεχνικά σεμινάρια που απευθύνονται σε φοιτητές και επαγγελματίες τεχνικής κατεύθυνσης, σεμινάρια βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, διαγωνισμούς, εκθέσεις φωτογραφίας, κ.ά.
Οι εκδηλώσεις και τα εργαστήρια σχεδιάζονται από την ομάδα του Κέντρου Επισκεπτών σε συνεργασία με διάφορους φορείς και επαγγελματίες οι οποίοι προσαρμόζουν τα εργαστήρια, τις διαλέξεις ή τα σεμινάρια τους στον χώρο του Κέντρου Επισκεπτών. Οι δραστηριότητες στο Κέντρο Επισκεπτών περιλαμβάνουν:
• Παιχνίδι «Συλλέγω εμπειρίες» Το παιχνίδι σχεδιάστηκε από την εικαστικό Χαρά Μαραντίδου Οι δραστηριότητες είναι χωρισμένες σε 12 φακέλους, που κάθε ένας περιλαμβάνει δραστηριότητες που ερμηνεύουν τις λειτουργίες του ΚΠΙΣΝ μέσα από μια διαφορετική θεματική. «Η επίσκεψη γίνεται βίωμα, γεννάει την παρατήρηση και με την καταγραφή διαμορφώνεται ως συνείδηση» αναφέρει η Χ. Μαραντίδου
• Παιδαγωγικό Υλικό Η ομάδα του Κέντρου Επισκεπτών σχεδιάζει παιδαγωγικό υλικό που ανταποκρίνεται στις μηνιαίες ανάγκες κάθε θεματικής και το οποίο είναι στη διάθεση των παιδιών και των οικογενειών τους που επισκέπτονται τον χώρο. Μέχρι στιγμής έχουν σχεδιαστεί δυο τέτοια εργαστήρια: - Βάζοντας την ιστορία σε τάξη Τα παιδιά καλούνται να τακτοποιήσουν τα γεγονότα της ιστορίας των βιβλιοθηκών και να τα τοποθετήσουν σωστά σε μια χρονογραμμή πάνω στο μαγνητικό τοίχο του ΚΕ. (Για παιδιά μεγάλων τάξεων του Δημοτικού και των τάξεων του Γυμνασίου) - Όταν οι λέξεις συναντούν τις εικόνες είναι μαγεία Το παιχνίδι αποτελείται από φράσεις παραμυθιών και ιστοριών όπου συντελείται μια μαγική μεταμόρφωση και εικόνες. Το παιχνίδι παίζεται με διάφορους τρόπους με τελικό στόχο πάντα τα παιδιά να πλέξουν κείμενα και εικόνες σε μια δική τους αφήγηση. (Για παιδιά του Δημοτικού) Προσεχώς: Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας σκάλες στη λογοτεχνία Κείμενα από τη λογοτεχνία όπου οι ήρωες κατεβαίνουν ή ανεβαίνουν σκάλες καθώς και εικόνες από σκάλες αποτελούν το υλικό για να συνθέσουν τα παιδιά δικά τους τοπία και φανταστικούς χάρτες.
• Συναυλίες Τσέπης Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στον χώρο του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, το πρώτο και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, μία μικρή συναυλία «Τσέπης» με πιάνο και με μία ή δύο φωνές. Με σκηνικό το νέο σπίτι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, μονωδοί και μουσικοί θα κάνουν μια πρώτη σύνδεση του Λυρικού Θεάτρου με τη νέα τοπογραφία που δημιουργείται στο ΚΠΙΣΝ.
• Πολυαισθητικά εργαστήρια: Το ΚΠΙΣΝ με "άλλα μάτια" Μια φορά το μήνα, έφηβοι ή ενήλικοι επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα συναντιούνται στο ΚΕ και στήνουν ένα εργοτάξιο ήχων, τρισδιάστατων εικόνων και γεύσεων. Ιστορίες και αντικείμενα από το φυσικό περιβάλλον, τη μουσική, τα βιβλία και την αρχιτεκτονική εμπνέουν όλες μας τις αισθήσεις και μας βοηθούν να γνωρίσουμε το ΚΠΙΣΝ με άλλα μάτια. Τα εργαστήρια έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν οι Φώτης Φλεβοτόμος (εικαστικός) και Φώτης Σαγώνας (αρχιτέκτονας).
• Τεχνικά σεμινάρια Θα πραγματοποιηθούν τεχνικά σεμινάρια που θα απευθύνονται σε φοιτητές και επαγγελματίες κυρίως για θέματα τεχνικής κατασκευής του έργου αλλά και σεμινάρια για θέματα που αφορούν τις σχολές βιβλιοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης. Στις 29 Απριλίου πραγματοποιείται το πρώτο σεμινάριο για πολιτικούς μηχανικούς με θέμα «H Κατασκευή του λόφου του ΚΠΙΣΝ» με εισηγήτρια τη Ντία Ανδρικοπούλου.
• Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Κάθε μήνα πραγματοποιείται ένα τουλάχιστον σεμινάριο που αφορά εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Τα σεμινάρια αυτά έχουν στόχο να συμβάλλουν στο διάλογο για την εκπαιδευτική διαδικασία και το παιδαγωγικό έργο, θέτοντας νέες ερωτήσεις και αναδεικνύοντας καινούργια αντικείμενα συζήτησης.
Το πρώτο σεμινάριο με τίτλο «Η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα – η διαχείριση του παρελθόντος μέσα από πολιτιστικά προγράμματα» πραγματοποιήθηκε με εισηγήτρια τη συγγραφέα και μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου.
• Εβδομαδιαίες Εργοταξιακές Περιηγήσεις Κάθε Κυριακή συνεργάτες του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιούν οργανωμένες περιηγήσεις μέσα στο χώρο του εργοταξίου δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός από τα πιο σημαντικά και πολυσύνθετα κατασκευαστικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. (Κάθε Κυριακή, 11.00 πμ)
• Το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού» ταξιδεύει τις βιβλιοθήκες της Αττικής στο Κέντρο Επισκεπτών. To πρόγραμμα έχει επεκταθεί σε 13 επιπλέον Δήμους της Αττικής και το οποίο και θα πραγματοποιείται έως τον Σεπτέμβριο του 2014, περιλαμβάνει παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, εκπαιδευτικά προγράμματα, κινηματογραφικά σεμινάρια, δράσεις ευαισθητοποίησης για τους χώρους πρασίνου και κορυφώνεται με τη μεταφορά και τις ξεναγήσεις των πολιτών στο Κέντρο Επισκεπτών.
Η Ειρήνη Βοκοτοπούλου, είναι υπεύθυνη για τη δομή και τον προγραμματισμό στο Κέντρο Επισκεπτών, ενώ η Χαρά Μαραντίδου, για τον σχεδιασμό και το περιεχόμενο του ενημερωτικού και παιδαγωγικού υλικού