Αποδίδεται στο κοινό, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού το οποίο ολοκληρώνεται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πολύ σύντομα θα έχουμε στην καρδιά της πόλης των Αθηνών, στο ιστορικό κέντρο, στο Μοναστηράκι ανοιχτό για το κοινό το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης πραγματοποίησαν σήμερα αυτοψία και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του έργου στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Η μέρα λοιπόν που μαθαίνουμε ότι θα ανοίξει ένα Μουσείο Πολιτισμού στην Αττική, είναι δίχως άλλο μια υπέροχη μέρα, που κρύβει την ελπίδα να ακολουθηθεί το παράδειγμα και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, χτίζοντας σε κάθε δήμο αν είναι δυνατόν μια «πολιτιστική φωλιά».
Όπως διαβεβαίωσε η Υπουργός Πολιτισμού, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στο Μοναστηράκι θα αποδίδεται σταδιακά στους επισκέπτες από τον Μάιο του 2021. Η αποκατάσταση των κτηρίων που συνθέτουν το συγκρότημα των 18 κτηρίων, που συναποτελούν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε οριστικά το 2018. Ως συνεχιζόμενο έργο εντάχθηκε, το 2015, η υλοποίηση της έκθεσης του Μουσείου. Να σημειωθεί ότι η Α’ Φάση χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και η Β’ Φάση του χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.000.000 €.
Η Υπουργός ζήτησε την εντατικοποίηση ενεργειών και εργασιών, ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή παράδοση στο κοινό και λειτουργία του Μουσείου. Στην αυτοψία διαπιστώθηκε ότι σε κάποια από τα κτήρια του συγκροτήματος είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρων, προκειμένου οι εκθεσιακοί χώροι να καταστούν περισσότερο προσβάσιμοι στα ΑμεΑ. Η προσβασιμότητα των πολιτιστικών υποδομών στο σύνολο των πολιτών είναι μία εκ των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σήμερα.
Από τον Μάιο προγραμματίζεται να αποδοθούν στο κοινό το Τζαμί Τζισταράκη, το κτήριο Κ, το κτήριο Γ (1+2) και το κτήριο Ε. Στο Τζαμί θα παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου, από την ίδρυσή του, το 1918, με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από το σύνολο των Συλλογών του Μουσείου. Το κτήριο Κ θα ανοίξει την πύλη του με την φιλοξενία της πρώτης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου αφιερωμένης στην επέτειο των 200 χρόνων. Το κτήριο Γ1 θα φιλοξενεί την έκθεση για την ταυτότητα των Ελλήνων, ενώ στο Γ2 θα παρουσιάζεται η ιστορία της Πλάκας και του οικοδομικού τετραγώνου που συγκροτεί το Μουσείο. Στο κτήριο Ε, αφιερωμένο στην ψυχαγωγία της εποχής, θα παρουσιάζεται η μεγάλη συλλογή του Μουσείου από φιγούρες του Θεάτρου Σκιών.
Στα κτήρια αυτά έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προθηκών, ενώ μέχρι το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Ως το τέλος Ιανουαρίου 2021 ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του εσωτερικού του εκκλησιδίου του Αγίου Ελισσαίου. Η μελέτη για την παρουσίαση των ψηφιακών εκθεμάτων έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Παράλληλα, συνεχίζεται η μεταφορά των υπηρεσιών του Μουσείου στα δυο κτήρια διοίκησης, όπως έχει προβλεφθεί.