Αλέκος Σακελλάριος: Το γέλιο βγήκε απ’ τον παράδεισο
Το 2013 συμπληρώνεται ένας αιώνας από την γέννηση του Αλέκου Σακελλάριου, και θυμόμαστε τις χρυσές σελίδες της ζωής και του απολαυστικού έργου του.
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Γιώργου Κόκουβα
Η υπερδραστήρια πένα του μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων. Είτε μέσα από τις στήλες του σε εφημερίδες και περιοδικά, είτε πάνω από το θεατρικό σανίδι, είτε μέσα από τις ασπρόμαυρες μπομπίνες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, το χιούμορ, η ευφυής ευθυμογραφία και η απλότητα του ύφους του Αλέκου Σακελλάριου έχει συνοδεύσει για δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες ώρες τις ζωές όλων μας.
Ναι, ακόμη και της νεότερης γενιάς, που δεν τον πρόλαβε καν εν ζωή – ο Αλέκος Σακελλάριος «έφυγε» το 1991, σε ηλικία 78 ετών. Ακόμη και σήμερα, το έργο του ζει όχι μόνο μέσα από τις αδιάκοπες επαναπροβολές των ταινιών που έγραψε και σκηνοθέτησε, αλλά και μέσω των θεατρικών παραστάσεων που συνεχώς «επιστρέφουν» στη σίγουρη λύση των κειμένων του, ακριβώς επειδή είναι διαχρονικά, νοσταλγικά και, κυρίως, ατόφια διασκέδαση.
Αυτή τη χρονιά συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του, και το in2life βρίσκει αφορμή να σας θυμίσει την ζωή του, το έργο του, αλλά και δέκα από τις εμβληματικές κινηματογραφικές του επιτυχίες που εντοπίσαμε ολόκληρες και σπαρταριστές στο YouTube.
Μια ζωή… με πένα και χαρτί
Ο Αλέκος Σακελλάριος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1913, και όταν ενηλικιώθηκε ακολούθησε το μονοπάτι των νομικών σπουδών. Όπως γίνεται συνήθως, όμως, με όσους διαθέτουν το καλλιτεχνικό «μικρόβιο», τις εγκατέλειψε σύντομα και αφιερώθηκε στην γραφομηχανή του.
Ξεκίνησε την καριέρα του υπό την δημοσιογραφική ιδιότητα, από την εφημερίδα «ο Μαθητής» - μια ιδιότητα που ποτέ δεν εγκατέλειψε, αφού επί έξι δεκαετίες διατηρούσε στήλες σε εφημερίδες όπως η Ελεύθερη Ελλάδα, η Καθημερινή, η Απογευματινή, ο Εθνικός Κύρηξ, ο Ελεύθερος Τύπος και η Μάχη.
Σε ηλικία 22 ετών έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο, «Ο βασιλιάς του Χαλβά», και σύντομα το πρώτο έφερε το δεύτερο, και το δεύτερο το… διακοσιοστό. Στις εκατοντάδες των θεατρικών κειμένων που έγραψε – σε συνεργασία τις περισσότερες φορές με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο- συγκαταλέγονται κλασικές πλέον επιθεωρήσεις και κωμωδίες που άφησαν εποχή, όπως «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», «Ένας ήρως με παντούφλες», «Ο Ηλίας του 16ου», «Δεσποινίς ετών 39», «Ένα βότσαλο στη λίμνη» και «Θανασάκης ο Πολιτευόμενος».
Το 1946, ύστερα από παρακίνηση του ίδιου του Φιλοποίμενα Φίνου, έγραψε το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο, με τίτλο «Παπούτσι από τον τόπο σου». Ήταν η αφετηρία μιας λαμπρής σελίδας του ελληνικού σινεμά, αφού με τον μόνιμο συνεργάτη του Χρήστο Γιαννακόπουλο υπέγραψαν περίπου εξήντα ταινίες, ορισμένες από τις οποίες σκηνοθέτησε ο ίδιος, όντας αυτοδίδακτος κινηματογραφιστής. Δείτε την πλήρη φιλμογραφία του εδώ.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως έχει γράψει τους στίχους πολλών διάσημων τραγουδιών που ακούγονται στις ταινίες του, όπως τα «Άστα τα μαλλάκια σου», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Ένα βράδυ που ‘βρεχε», «Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα» και άλλες νοσταλγικές επιτυχίες της εποχής. Στην «πειραματική» φάση της τηλεόρασης συμμετείχε επίσης δημιουργικά στο νέο μέσο, με σειρά τηλεταινιών αλλά και παρουσίαση εκπομπών.