5+1 τρόποι να απογειώσεις τα ρεβίθια

Θρεπτικά και πεντανόστιμα, οικονομικά και ευέλικτα, τα ρεβίθια μαγειρεύονται με χίλιους δύο τρόπους, για να μην τα βαριέσαι ποτέ.

5+1 τρόποι να απογειώσεις τα ρεβίθια

Διεκδικεί επάξια στις καρδιές μας τον τίτλο του βασιλιά των οσπρίων, κι άσε τον κόσμο να λέει ό,τι θέλει για τον ανταγωνιστή του, τους γίγαντες. Το ταπεινό ρεβίθι μαγειρεύεται με ένα σωρό τρόπους, είναι σούπερ θρεπτικό και πεντανόστιμο και επίσης σωτήριο στο τέλος του μήνα που έχεις ξεμείνει από λεφτά και ψάχνεις κάτι οικονομικό που να μην είναι μίζερο για να μαγειρέψεις. Και αν δεν πιστεύεις εμάς, οι συνταγές που ακολουθούν θα σου το αποδείξουν.

Λεμονάτο ρεβιθόρυζο

Υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 1 κ.γλ. κύμινο, ½ κ.γλ. ξερό κόλιανδρο σκόνη, 220 γρ. ρύζι Basmati ή Jasmin, 1 κονσέρβα ρεβίθια σε νερό (400 γρ.), 500 ml νερό, 1 φύλλο δάφνης, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. ταχίνι, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα: ½ κρεμμύδι, ¼ κ.λ. καυτερή πάπρικα ή πιπέρι καγιέν ή σκόνη τσίλι, αλάτι, ¼ ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό), 1 λεμόνι κομμένο σε τέταρτα

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το κρεμμύδι για το σερβίρισμα χοντροκόβοντάς το και πασπαλίζοντάς το με λίγο αλάτι και καυτερή πάπρικα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε το ρεβιθόριζο. Ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο, το κύμινο και το κόλιανδρο και σοτάρουμε για 30’’. Συνεχίζουμε με το ρύζι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 30’’. Προσθέτουμε το νερό και το φύλλο δάφνης, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με καπάκι. Αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για περίπου 8 λεπτά, ανοίγοντας 1-2 φορές το καπάκι για να φύγουν οι πολλοί ατμοί και να μην αφρίσει.

Παράλληλα στραγγίζουμε τα ρεβίθια, κρατώντας το νερό για χρήση σε άλλες συνταγές. Ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά, ξανακλείνουμε και αφήνουμε το ρύζι να μαγειρευτεί για άλλα 3-5 λεπτά. Προς το τέλος, όταν το ρύζι έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το φύλλο δάφνης και αφήνουμε στην άκρη με το καπάκι κλειστό. Ανακατεύουμε με πιρούνι τον χυμό λεμονιού με το ταχίνι να ομογενοποιηθούν και περιχύνουμε με το ταχινολέμονο το ρύζι, ανακατεύοντας απαλά. Σερβίρουμε το ρύζι με λίγο από το μαριναρισμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου κόλιανδρου και λεμόνι κομμένο σε τέταρτα.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Ρεβίθια καρμπονάρα

Υλικά: 150 γρ. μπέικον καπνιστό σε φέτες, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γρ. μανιτάρια champignon σε κονσέρβα, 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 500 γρ. νερό, 1 σκ. σκόρδο, 1 κλ. θυμάρι, φρέσκο, αλάτι, 600 γρ. ρεβίθια κατεψυγμένα, 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, πιπέρι, 1 κλ. μαϊντανό, φρέσκο
Για το σερβίρισμα: παρμεζάνα, τριμμένη, πιπέρι φρέσκο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Τοποθετούμε τις φέτες μπέικον σε ένα ξύλο κοπής, τις βάζουμε τη μια πάνω στην άλλη, και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και το μπέικον, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από την κονσέρβα, τα στραγγίζουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το νερό. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το θυμάρι, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το αλάτι και τα ρεβίθια, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι του ή με διάφανη μεμβράνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το φρέσκο πιπέρι. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον προσθέτουμε στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζουμε με έξτρα παρμεζάνα και πιπέρι, και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Ρεβιθοσαλάτα με φέτα

Υλικά:
700 γρ. ρεβίθια μαγειρεμένα, 140 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές κομμένες σε μικρά καρέ, 140 γρ. ντομάτα λιαστή κομμένη σε λεπτές φέτες, 60 γρ. ελαιόλαδο, 30 γρ. χυμός λεμόνι, 50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο, 60 γρ. φέτα τριμμένη στο χέρι, 20 γρ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος, 20 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα: 500 γρ. ρεβίθια, 100 γρ. κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 70 γρ. καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 5 γρ. σκόρδο (ολόκληρες σκελίδες), νερό, αλάτι

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό για 12 ώρες. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια, το νερό, τα λαχανικά και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά, 1½ με 2 ώρες περίπου. Αλατίζουμε το ζωμό και δοκιμάζουμε ώστε να είναι εύγευστος και λίγο αλμυρός. Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους και έπειτα σουρώνουμε κρατώντας μόνο τα ρεβίθια και αφαιρώντας τα λαχανικά (ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές). Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρούμε στη συντήρηση.

Για τη σαλάτα: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε. Καλό είναι να αφήσουμε τη σαλάτα για λίγες ώρες να μαριναριστεί πριν τη σερβίρουμε. Αν χρειαστεί όμως να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, φροντίζουμε να την αφήσουμε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Πικάντικα ρεβίθια με κουσκούς και πετιμέζι

Υλικά:
2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα, 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1½ φλιτζάνι κουσκούς αραβικό (έτοιμο σε πακέτο του εμπορίου), ½ φλιτζάνι πετιμέζι, 3½ φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό, ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο, 2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο, ½ κ.γ. ρίγανη, 1 κ.γ. μαντζουράνα αποξηραμένη, ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ζωμό ή νερό και το πετιμέζι. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το φαγητό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε το μπαχάρι, το θυμάρι, τη ρίγανη και τη μαντζουράνα και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε το κουσκούς στα ρεβίθια, αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Τοποθετούμε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα και κλείνουμε με το καπάκι. Αφήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσει το κουσκούς. Ανακατεύουμε το φαγητό με πιρούνι για να ξεχωρίσει το κουσκούς και να γίνει σπυρωτό. Το φαγητό σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Χούμους, το κλασικό

Υλικά:
2 φλ. μαγειρεμένα ρεβίθια, 1-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα την ένταση που θέλετε), 4 κ.σ. ταχίνι, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μέτριο λεμόνι (χυμό), 2 πρέζες κύμινο, 2 πρέζες γλυκιά πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, 2-3 κ.σ. νερό (για πιο κρεμώδες και λείο αποτέλεσμα)
Για το σερβίρισμα: πάπρικα, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Σε ένα σουρωτήρι τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια και μειώνουμε την ένταση της εστίας, για να τα αφήσουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν. Σουρώνουμε καλά και τα μεταφέρουμε στον πολτοποιητή, όπου τα χτυπάμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Φαλάφελ, το μεσανατολίτικο

Υλικά:
250 γρ. ρεβίθια, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.σ. κύμινο τριμμένο, 1 κ.σ. κόλιανδρο σε σκόνη, 1 πρέζα κάρδαμο τριμμένο, ½ κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το dip γιαουρτιού (προαιρετικά): 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 πρέζες κύμινο, χυμό και ξύσμα από 1 lime, ½ αγγούρι, κομμένο σε κυβάκια 5 χιλ., αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: Τορτίγιες, κόκκινο λάχανο κομμένο σε κάθετες φέτες, πράσινο λάχανο κομμένο σε κάθετες φέτες

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, καλύπτουμε με κρύο νερό, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 βράδυ. Στραγγίζουμε πολύ καλά και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πολυκοπτικό μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κρεμμύδι. Χτυπάμε, μέχρι το μείγμα να ενωθεί (δεν θέλουμε να το κάνουμε αλοιφή, πρέπει να έχει μερικά κομματάκια). Αν έχουμε μικρό μούλτι, απλά δουλεύουμε με δόσεις σιγά σιγά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσει η ζύμη.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό ηλιέλαιο. Παίρνουμε 1 γεμάτη κ.σ. από τη ζύμη, πλάθουμε σε κεφτέ και πιέζουμε λίγο στο κέντρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη και τηγανίζουμε καλά τα φαλάφελ και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τα φαλάφελ από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το dip: Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλο το γιαούρτι, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό lime , το αγγούρι, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Προσέχουμε να μη βάλουμε πολύ κύμινο και 'σκεπάσουμε' τη γεύση από τα φαλάφελ.

Σερβίρουμε τα φαλάφελ με τορτίγιες, κόκκινο και πράσινο λάχανο και τo dip γιαουρτιού.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v