Δες τον αρακά αλλιώς!

Σου προκαλεί μια σιχαμάρα, μια βαρεμάρα ρε παιδί μου ο αρακάς; Δεν σε αδικούμε. Δοκίμασε αυτές τις συνταγές και θα αναθεωρήσεις.

Δες τον αρακά αλλιώς!

Ο αρακάς αν μας ρωτάς είναι από τα πλέον αδιάφορα όσπρια, όμως με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να γίνει ένα νοστιμότατο πιάτο, γιατί όσο και να τον κατηγορούμε μια ενδιαφέρουσα γεύση την έχει.

Αν βαρέθηκες να τον τρως λαδερό ή λεμονάτο, δες παρακάτω μερικές συνταγές για να τον απογειώσεις.

Σαγανάκι αρακά με ντοματίνια, μανούρι και δυόσμο

Υλικά: 400 γρ. αρακά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο, 4 κρεμμυδάκια φρέσκια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια, 1 κ.γλ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά, 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο, 120 ml κρασί λευκό, 1 κ.σ. μουστάρδα, 200 γρ. χρωματιστά ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 150 γρ. μανούρι, κομμένο σε κύβους, φυλλαράκια από 3-4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πετιμέζι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και ρίχνω το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν καλά. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και σοτάρω για 2-3 λεπτά. Πασπαλίζουμε την πάπρικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον αρακά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το μανούρι και χωρίς να ανακατέψω αφήνω να βράσουν για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το δυόσμο και ανακινούμε το τηγάνι. Σερβίρουμε το σαγανάκι ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο και λίγο πετιμέζι.

Συνταγή από εδώ

Ριζότο με αρακά, δυόσμο και φέτα

Για τον πουρέ αρακά: 10 γρ. ελαιόλαδο, 20 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες, 200 γρ. ζωμός κοτόπουλου, 200 γρ. αρακάς, αλάτι

Για το ριζότο και το τελείωμα του πιάτου: 20 γρ. ελαιόλαδο, 120 γρ. ρύζι για ριζότο, όπως arborio, 70 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 20 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, σε λεπτές φέτες, 80 γρ. κρασί λευκό, 800 γρ. ζωμός κοτόπουλου, 80 γρ. αρακάς, βρασμένος, 140 γρ. πουρέ αρακά, 40 γρ. βούτυρο, 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 5 γρ. χυμός λεμονιού, 5 γρ. ξύσμα λεμονιού, τσάιβς, ψιλοκομμένο, δυόσμος, ψιλοκομμένος, 60 γρ. τυρί φέτα, σε μικρά καρέ, αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: 

Για τον πουρέ αρακά, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ιδρώνουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς.

Ρίχνουμε τον ζωμό και φέρνουμε σε βρασμό, αλατίζουμε και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς αλλά να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλέθουμε και περνάμε σε ψιλή σήτα. Ρίχνουμε τον πουρέ σε σκεύος που βρίσκεται μέσα σε μπεν μαρί με πάγο, ώστε ο πουρές να κρυώσει γρήγορα και να διατηρήσει το έντονο χρώμα του.

Για το ριζότο και το τελείωμα του πιάτου, ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια παρασκευής.

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά και να πάρει ελαφρώς ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς.

Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό σε μικρές δόσεις, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, περιμένοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν ξαναρίξουμε. Αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι το ρύζι γίνει al dente.

Προσθέτουμε τον αρακά και τον πουρέ του αρακά και συνεχίζουμε μέχρι να έρθει στο επιθυμητό χύλωμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, την παρμεζάνα, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα μυρωδικά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ριζότο να ξεκουραστεί για 2 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Σερβίρουμε ρίχνοντας τα κομμάτια της φέτας, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο πάνω στο ριζότο.

Συνταγή από εδώ 

Κις με αρακά και γραβιέρα

Υλικά: 1 έτοιμη βάση ζύμης τάρτας (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε χειροποίητη βάση για τάρτα), 500 γρ. αρακάς, φρέσκος και καθαρισμένος (θα χρειαστεί να αγοράσουμε περίπου 1.200 γρ. ακαθάριστο αρακά) ή κατεψυγμένος, 2 αυγά, 150 γρ. κρέμα γάλακτο,  το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 - 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, 180 γρ. γραβιέρα, προτιμότερο πικάντικη, τριμμένη, τα φύλλα από 4 - 5 κλωναράκια φρέσκιας μέντας ή δυόσμου (με άλλο γευστικό αποτέλεσμα), ψιλοκομμένα,  60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: 

Για την κις με αρακά και γραβιέρα ξεκινάμε και βράζουμε τον αρακά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζε για 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να μισομαλακώσει.
Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον αρακά και τα κρεμμυδάκια για 3 - 4 λεπτά.
Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα.
Προσθέτουμε τον αρακά με τα κρεμμυδάκια, το τυρί, το μυρωδικό και αλατοπίπερο.
Απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους - κόβουμε όση εξέχει.
Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια της τάρτας να ροδίσει και να ψηθεί η τάρτα και από κάτω.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v