Η βορειότερη πόλη του κόσμου… και πώς θα πας εκεί
Το Longyearbyen της Νορβηγίας έχει έξι μήνες μέρα κι έξι μήνες νύχτα, απαγορεύει τις γεννήσεις, τους θανάτους και… τις γάτες, κι έχει το βορειότερο γκουρμέ εστιατόριο του πλανήτη.
Το Longyearbyen της Νορβηγίας έχει έξι μήνες μέρα κι έξι μήνες νύχτα, απαγορεύει τις γεννήσεις, τους θανάτους και… τις γάτες, κι έχει το βορειότερο γκουρμέ εστιατόριο του πλανήτη.
Το Longyearbyen της Νορβηγίας (διαβάζεται Λονγιούρμπιεν) είναι το κοντινότερο στον Βόρειο Πόλο κατοικημένο μέρος του πλανήτη. Είναι, επίσης, μια μικρή πόλη, για την ακρίβεια χωριό, περίπου 1.700 κατοίκων, επάνω σε νησί στο αρχιπέλαγος του Svalbard, που μπορεί να το έχεις ακουστά για την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων –εκεί που όλη η ανθρωπότητα, και όταν λέμε όλη εννοούμε όλη, φυλάει πολύτιμους σπόρους που αντιπροσωπεύουν 12.000 χρόνια ανθρώπινης γεωργίας και που θα μας σώσουν σε περίπτωση πολέμου, φυσικής καταστροφής ή πανδημίας. Κλείνει η παρένθεση.
Το Longyearbyen, που λες, είναι διάσημο αφενός στους λάτρεις των πολικών (εδώ, στην κυριολεξία) θερμοκρασιών, ταξίδι-όνειρο ζωής για τους χειμωνάκηδες ανάμεσά μας, αλλά και αφετέρου σε όσους αρέσκονται να περνούν τον χρόνο τους διαβάζοντας στο ίντερνετ περίεργους νόμους απ’ όλο τον πλανήτη. Αν έχεις ακούσει, ας πούμε, για μια πόλη όπου απαγορεύεται να πεθάνεις, αυτή είναι. Το ίδιο και αν έχεις ακούσει για μια πόλη στην οποία απαγορεύεται να γεννηθείς. Πάλι αυτή είναι. Μήπως έχει πάρει το αυτί σου κάτι για μια πόλη στην οποία απαγορεύονται οι γάτες; Μπίνγκο, και πάλι εδώ είσαι.
Οι περίεργοι νόμοι έχουν, βέβαια, λογικότατες εξηγήσεις, και δεν οφείλονται στο ότι κάποιος δήμαρχος του 1700 ξύπνησε στραβά και κανείς δεν μπήκε από τότε στον κόπο να αναθεωρήσει τις διατάξεις του. Κανείς δεν μπορεί να γεννηθεί στο Longyearbyen, όπως και σε ολόκληρο το αρχιπέλαγος Svalbard, για τον απλούστατο λόγο πως το νοσοκομείο του νησιού δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (όπως άλλωστε ισχύει και στα ελληνικά νησιά, απλά εμείς δεν έχουμε μπει στον κόπο να το ενσωματώσουμε αυτό στη νομοθεσία) κι έτσι οι έγκυες γυναίκες απλά μεταφέρονται στην ηπειρωτική Νορβηγία μετά το πέρας κάποιων εβδομάδων, και επιστρέφουν αφού γεννήσουν (όπως ακριβώς συμβαίνει και στα ελληνικά νησιά, δηλαδή).
Το να πεθάνεις στα νησιά δεν απαγορεύεται ακριβώς, δεν μπορείς όμως να θαφτείς εκεί, γιατί δεν υπάρχει νεκροταφείο, και δεν υπάρχει νεκροταφείο γιατί η θερμοκρασία του εδάφους είναι τέτοια που καμία σωρός δεν θα μπορούσε να αποσυντεθεί. Ποτέ.
Οι γάτες δεν επιτρέπονται, επίσης σε όλο το αρχιπέλαγος, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διαταράξουν το ευαίσθητο οικοσύστημα, και πιο συγκεκριμένα την άγρια ζωή, και ακόμα πιο συγκεκριμένα τα σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών που ζουν εκεί.
Καριμπού, είδος ταράνδου που ζει στο νησί
Και τώρα που ικανοποιήσαμε τη νομική σου περιέργεια, πάμε να δούμε μερικά ακόμα ενδιαφέροντα fun facts για το Longyearbyen:
Ακούγεται σαν φάρσα αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό, το ότι το Longyearbyen ιδρύθηκε το 1906 από τον Αμερικανό επιχειρηματία John Munroe Longyear, ιδιοκτήτη της Arctic Coal Company, που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο νησί με επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα. Το όνομα της πόλης σημαίνει «η πόλη του Longyear» στα νορβηγικά. Οι εξορύξεις συνεχίζονται ακόμα, από τη νορβηγική Store Norske Spitsbergen Kulkompani (SNSK) που ανέλαβε την επιχείρηση το 1916.
Ξύλινο άγαλμα ανθρακωρύχου στην πόλη
Η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 1.700 κατοίκων, από 53 διαφορετικές χώρες. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Νορβηγοί, με σημαντική παρουσία ατόμων από τη Σουηδία, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Το Longyearbyen έχει ειδικό καθεστώς visa free zone, που σημαίνει πως οποιοσδήποτε άνθρωπος, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, μπορεί ελεύθερα να μετακομίσει και να εργαστεί στο νησί. Δεν απαιτείται κανενός είδους θεώρηση ή άδεια.
Η πολική νύχτα στο Longyearbyen διαρκεί 111 μέρες, από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου. Μετά αρχίζει δειλά δειλά να ξημερώνει, αλλά εξαιτίας των γύρω βουνών, η ηλιακή ακτινοβολία δεν φτάνει στην πόλη μέχρι τις 8 Μαρτίου. Αντίστοιχα, ο ήλιος του μεσονυχτίου δεν δύει ποτέ, με αποτέλεσμα η μέρα να διαρκεί 127 συνεχόμενα 24ωρα, από τις 18 Απριλίου έως τις 23 Αυγούστου.
Η θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται από -46.3°C τον χειμώνα έως 21.7°C το καλοκαίρι. Το Longyearbyen είναι γνωστό ως η ταχύτερα θερμαινόμενη πόλη στον κόσμο, με τις θερμοκρασίες να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 4°C από το 1971.
Η είσοδος της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, 4 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δεν είναι επισκέψιμη, μπορείς όμως να περιηγηθείς στο εσωτερικό της, μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον virtual tour.
Η πόλη φιλοξενεί το Huset, το βορειότερο γκουρμέ εστιατόριο του κόσμου, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες κάβες κρασιών στην Ευρώπη, με πάνω από 20.000 φιάλες. Επίσης, το Karlsberger Pub είναι το βορειότερο μπαρ του μικρού μας πλανήτη, και έχει μια εντυπωσιακή συλλογή ποτών
με περισσότερες από 1.020 ετικέτες.
Οι δρόμοι της πόλης έχουν αριθμούς αντί για ονόματα, στη λογική του Μανχάταν. Η πόλη έχει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με φεστιβάλ μουσικής, λογοτεχνίας και γαστρονομίας, παρά τον μικρό της πληθυσμό.
Πώς θα πας εκεί
Παρά την απόσταση, τα αεροπορικά δεν είναι τόσο απαγορευτικά όσο ενδεχομένως φαντάζεσαι. Τα κλείνεις, δε, απευθείας από το site της SAS (Scandinavian Airlines) η οποία σε πετά από την Αθήνα στην Κοπεγχάγη, από εκεί στο Όσλο, και από εκεί στο αεροδρόμιο του Longyearbyen. Εμείς κάναμε μια αναζήτηση για τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, και βρήκαμε όλο αυτό το πήγαινε-έλα στα 510€ συνολικά. Απλώς θα χρειαστεί να λάβεις υπόψιν ότι η συνολική διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από 12 έως 24 ώρες, αναλόγως τις ώρες αναμονής στο κάθε αεροδρόμιο.