Το καλύτερο γουακαμόλε της Αθήνας
Σαν το γουακαμόλε δεν έχει κι εμείς ξεχυθήκαμε στα καλύτερα μεξικάνικα της πόλης για να δοκιμάσουμε το χειροποίητο dip που καίει δικαιολογημένα καρδιές.
Σαν το γουακαμόλε δεν έχει κι εμείς ξεχυθήκαμε στα καλύτερα μεξικάνικα της πόλης για να δοκιμάσουμε το χειροποίητο dip που καίει δικαιολογημένα καρδιές.
Το γουακαμόλε (πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή των Αζτέκων, και το όνομά του σημαίνει σος από αβοκάντο) επελαύνει στις αθηναϊκές κουζίνες τα τελευταία χρόνια καθώς πέρα από τα μεξικάνικα της πόλης έχει εισβάλει στα μενού πολλών εστιατορίων και all day bars ανεβαίνοντας ολοένα και περισσότερες θέσεις στην ατελείωτη λίστα με τα αγαπημένα dips των Αθηναίων. Ποιοι είναι αυτοί ωστόσο που φτιάχνουν το καλύτερο γουακαμόλε της πόλης θα αναρωτιέσαι λίγο πριν την επόμενη έξοδό σου κι εμείς θα αναλάβουμε να σου δώσουμε όλες τις απαντήσεις που αναζητάς. Για αυτόν τον λόγο φτιάξαμε μια λίστα με τα πιο εθιστικά γουακαμόλε της πρωτεύουσας με την ελπίδα να μοιραστείς λίγο και με εμάς.
Ancho Mexican Grill
Γυφτοπούλου 9 και Κολοκοτρώνη, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6801097, Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, τηλ.:2168001887 και Κασσαβέτη 9, Κηφισιά, τηλ: 2111831882
Μία από τις μεγάλες λατινοαμερικάνικες αγάπες μας, το Ancho, μας σύστησε την αγαπημένη λατινοαμερικάνικη κουζίνα, προσφέροντας μερικά από τα κορυφαία burritos της πόλης. Εδώ όλα είναι απλά και απίστευτα λαχταριστά: επιλέγεις αν προτιμάς τη βάση σου μαλακή ή τραγανή (burrito ή taco αντίστοιχα) και στη συνέχεια διαλέγεις τα υλικά της αρεσκείας σου. Θες να βάλεις chili con carne, κόκκινο ρύζι, φασόλια, pico de gallo, sour cream ή μήπως μανιτάρια, μαριναρισμένο κοτόπουλο και ψητά λαχανικά; Βάλε ό,τι τραβά η ψυχή σου, μην ξεχασείς ωστόσο το γουακαμόλε το οποίο είναι must στο Ancho αφού κρύβεται πίσω από την αβοκαντοφρενίτιδα που χτύπησε την Αθήνα τα τελευταία χρόνια, χάρη στη νοστιμιά του. Για τιμιότατο τσιμπολόγημα και μια Margarita δεν θα δώσεις περισσότερα από 15€ το άτομο.
Atole
Γριβαίων 3 και Δελφών 5, Κολωνάκι, τηλ.: 21 0361 4961
https://www.instagram.com/atoleathens/
Στο κολωνακιώτικο Atole, ο σεφ Δημήτρης Αφεντάκης φτιάχνει τα πάντα από την αρχή δημιουργώντας ένα μικρό αλλά θαυματουργό μενού με δώδεκα επιλογές-δώδεκα μικρά μαθήματα μεξικάνικης κουζίνας. Χωρίς περίπλοκες τεχνικές, χωρίς περιττές φανφάρες και αχρείαστες γκουρμεδιές, το μενού δίνει έμφαση στην εξαιρετική πρώτη ύλη (γι’ αυτό και είναι εποχιακό), την οποία ο σεφ αναδεικνύει, αφήνοντάς τη να πρωταγωνιστεί σε σχεδόν κάθε πιάτο. Ένας από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές του μενού είναι δίχως άλλο το γουακαμόλε το οποίο εδώ φτιάχνεται μυρωδικά και θαλασσινό αλάτι Maldon και είναι συγκλονιστικό. Για πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί υπολόγισε περί τα 40-45€ το άτομο.
Picasso
Καραολή Δημητρίου 22, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 0681 4140
Το Picasso είναι μια σχετικά νέα μεξικάνικη προσθήκη που έχει κερδίσει την καρδιά μας στο αγαπημένο Χαλάνδρι. Με τη μίνιμαλ διακόσμησή του και την ευρύχωρη, urban αυλή του (που γεμίζει καλοκαίρι και χειμώνα χάρη στις σομπίτσες της), εντυπωσιάζει, ενώ η κουζίνα του υπόσχεται να προσφέρει μοναδικές γευστικές εμπειρίες που θα ξεσηκώσουν τον ουρανίσκο σου. Οι επιλογές στον κατάλογο αρκετές για να ασπαστούν τη μεξικανοφαγία κι οι αλλόθρησκοι αλλά αν μας ρωτάς θα σου λέγαμε να δώσεις προτεραιότητα σε όσες συμπεριλαμβάνουν το χειροποίητο γουακαμόλε του Picasso που είναι από άλλο γευστικό πλανήτη κι έξτρα τσαχπίνικο όπως θα διαπιστώσεις μπουκιά τη μπουκιά. Για πλήρες γεύμα με ποτήρι κρασί υπολόγισε περί τα 17-20€ το άτομο.
Chico’s Tequileria Mexicana
Στρ. Καραϊσκάκη 49, Χαϊδάρι, τηλ.:21 0581 7107
View this post on InstagramA post shared by Chicos Tequileria Mexicana (@chicos_tequileria_mexicana)
Το Μεξικό μπορεί να βρίσκεται μακριά, και τα εισιτήρια που τσεκάραμε τελευταία ήταν πανάκριβα, γι’ αυτό λέμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Chico’s στο Χαϊδάρι, που έφερε τη μεξικάνικη αύρα στα δυτικά προάστια. Εδώ, σε έναν όμορφα διακοσμημένο, πολύχρωμο χώρο, απολαμβάνουμε ένα μεξικάνικο comfort εστιατόριο στην πιο αγαπημένη πιάτσα του Χαϊδαρίου. Στο κέντρο της Καραϊσκάκη το Chico’s έχει τεράστιες μερίδες, στις οποίες συχνά πυκνά κλέβει την παράσταση το γουακαμόλε του. Αν το επισκεφθείς φρόντισε να παραγγείλεις έξτρα μπολάκια με το χειροποίητο dip που είναι απόλυτα ισορροπημένο γευστικά και μπορεί να συνδυαστεί άφοβα σχεδόν με κάθε πιάτο του καταλόγου. Λογαριασμός μαζί με ποτήρι κρασί ή μπυρίτσα στα 17-20€.
Mamacita Taqueria
Απόλλωνος 9Β, Σύνταγμα, τηλ.: 2103210240
Το Mamacita», είναι ένα πολύ αγαπημένο μεξικάνικο εστιατόριο, που μας μεταφέρει σε έναν εκρηκτικό, πολύχρωμο κόσμο εμπνευσμένο από τους πίνακες της Φρίντα Κάλο και τις μεξικάνικες γιορτές της Dia de los Muertos. Με την άφιξή του, έδωσε νέα πνοή στην ethnic street κάτω από το Σύνταγμα και έγινε γρήγορα το αγαπημένο στέκι. Όσο τα τάκος εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού εμείς σου προτείνουμε να καβατζώσεις λίγο γουακαμόλε παραπάνω και δεν θα χάσεις. Με έξτρα κρεμμυδάκι και ωραιότατα μυρωδικά θα βρεις το τέλειο συνοδευτικό για τα nachos σου. Για χορταστικό τσιμπολόγημα συνοδεία μπυρίτσας ο λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο.
Poncho
Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, κέντρο, τηλ.: 210 3317538
Έτερη αγαπημένη τακερία του αθηναϊκού κέντρου που αγαπούμε και τιμούμε δεόντως κάθε φορά που κάποιος αναρωτιέται πού θα φάμε σωστό μεξικάνικο; Εδώ παίζεις μπάλα στην παραγγελία σου ανάμεσα σε τάκος και quesadillas και όλες οι επιλογές είναι μία και μία. Αν τώρα δοκιμάσεις το φημισμένο χειροποίητο γουακαμόλε που φιγουράρει πρώτο στη λίστα με τις σπεσιαλιτέ του μενού του Poncho είναι βέβαιο ότι θα αναφωνήσεις: «αβοκάντο αγάπη μου έλα πάρε με από εδώ». To γουακαμόλε στα 6€, τα 3 τάκος στα 7€, ενώ θα δοκιμάσεις και ωραιότατα κοκτεϊλάκια από 5€.