Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024: Μετάλλιο και διακρίσεις για τις ελληνικές ομάδες
Η δεύτερη θέση στον κόσμο με αργυρό μετάλλιο και η πρώτη θέση στην Ευρώπη, μεταξύ των διακρίσεων που έλαβε η ελληνική αποστολή
Η δεύτερη θέση στον κόσμο με αργυρό μετάλλιο και η πρώτη θέση στην Ευρώπη, μεταξύ των διακρίσεων που έλαβε η ελληνική αποστολή
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά τη χώρα μας να διακρίνεται σε διεθνείς διαγωνισμούς που σχετίζονται με την τεχνολογία, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Μία ακόμα κορυφαία διάκριση ήρθε από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024, στην οποία η ελληνική ομάδα bitLab από την Καλαμάτα κατέκτησε τη 2η θέση στον κόσμο με αργυρό μετάλλιο και την 1η θέση στην Ευρώπη, φέρνοντας στην Ελλάδα το 10ο συνολικά μετάλλιο.
Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 με θέμα «Σύμμαχοι της Γης» στη Σμύρνη συμμετείχαν περισσότερες από 560 ομάδες από 87 χώρες, οι οποίες παρουσίασαν καινοτόμες λύσεις μέσω της ρομποτικής. Μέσα σε αυτές, εκτός από τους bitLab συμμετείχαν και άλλες 5 ελληνικές ομάδες, οι οποίες τα πήγαν περίφημα.
Αρωγός στην πολύτιμη αυτή προσπάθεια των νέων μας είναι η COSMOTE, η οποία στηρίζει την τελευταία δεκαετία την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Ελλάδα μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της με τους φορείς WRO Hellas και STEM Education, που διοργανώνουν κάθε χρόνο τους πανελλήνιους διαγωνισμούς καθώς και τους προκριματικούς για την Ολυμπιάδα.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις κατηγορίες, αλλά και τις διακρίσεις των ελληνικών ομάδων.
Κατηγορία RoboSports & Αργυρό Μετάλλιο
Στην κατηγορία RoboSports, οι ομάδες σχεδιάζουν ρομπότ που ανταγωνίζονται τα ρομπότ μιας άλλης ομάδας. Σε έναν αγώνα τένις, δύο ομάδες έχουν από 2 ρομπότ στον αγωνιστικό χώρο. Τα ρομπότ είναι κωδικοποιημένα ώστε να παίζουν το παιχνίδι αυτόνομα και να συνεργάζονται μεταξύ τους όπου είναι δυνατόν. H ομάδα bitLab από την Καλαμάτα έλαβε τη 2η θέση στον κόσμο και την 1η στην Ευρώπη, με ειδικά σχεδιασμένα ρομπότ που κέρδισαν στο ρομποτικό τένις.
Κατηγορία Future Innovators – ΒotanIQ 6η θέση και Robot Ex Machina 42η θέση
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι ομάδες παρουσίασαν ρομποτικά projects στην κριτική επιτροπή με έμπνευση από το θέμα «Σύμμαχοι της Γης».
Η ομάδα BotanIQ έλαβε την 6η θέση στον κόσμο και την 1η πανευρωπαϊκά. Δημιούργησαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που αξιολογεί τις συνθήκες του εδάφους μέσω χημικής ανάλυσης, αναλύει τα δεδομένα για να καθορίσει την καταλληλόλητα του εδάφους για φύτευση και προτείνει κατάλληλα φυτά βάσει της ανάλυσης τους, ενώ στη συνέχεια αυτοματοποιεί τη φύτευση και τη φροντίδα των επιλεγμένων φυτών.
Η ομάδα REM – Robot Ex Machina από τη Θεσσαλία έφτασε στην 42η θέση (8η πανευρωπαϊκά) δημιουργώντας ένα τεχνολογικό σύστημα για την προστασία περιοχών από πυρκαγιές και σεισμούς. Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν επηρεάσει έντονα όλες τις περιοχές του κόσμου, η ομάδα των τριών κοριτσιών με την προπονήτριά τους δημιούργησαν ένα τεχνολογικό σύστημα προστασίας. Το συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα προσπαθεί να προστατεύσει τη φύση και τους ανθρώπους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Κατηγορία Robo Mission – Robovision 15η θέση, Earphones 25η θέση και Yellow Squad 2.0 53η θέση
Η αγαπημένη επιλογή των ομάδων, όπου η δημιουργικότητα συναντά την πρόκληση της κατηγορίας με έναν κανόνα-έκπληξη που αποκαλύπτεται κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Μία κατηγορία που βασίζεται σε συγκεκριμένο πρόβλημα και πίστα, με διαφορετικές προκλήσεις για κάθε ηλικιακό επίπεδο.
H ομάδα Robovision από τον Πειραιά έλαβε την 15η θέση στον κόσμο και την 3η πανευρωπαϊκά. Όλα τα μέλη την ομάδας είναι πολύ περήφανα για την εμπειρία και τη διάκρισή τους τους στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Το ρομποτάκι τους έκανε εξαιρετικούς χρόνους στην πίστα της δοκιμασίας.
H ομάδα Earphones, έφτασε στην 25η θέση (4η πανευρωπαϊκά) στον κόσμο στην κατηγορία Robomission Λυκείου με τη δημιουργία ενός ρομπότ που βοηθά στην αποκατάσταση μιας πόλης, μετά από μία φυσική καταστροφή. Το ρομπότ ανοικοδομεί σπίτια, καθαρίζει δρόμους από συντρίμμια και αντικαθιστά το δίκτυο ύδρευσης. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα έπρεπε να κατασκευάσει και να προγραμματίσει ένα ρομπότ από το μηδέν το οποίο αυτόνομα λύνει αποστολές μέσα σε μια οριοθετημένη πίστα περίπου 2 τ.μ. Τα ζητούμενα της φετινής χρονιάς ήταν πιο περίπλοκα και χρονοβόρα.
Η ομάδα Yellow Squad 2.0 πήρε το όνομά της από το χρώμα των δομικών στοιχείων που χρησιμοποιούν τα παιδιά για την κατασκευή του ρομπότ γνωστό ως το "κίτρινο ρομποτάκι". Έφτασε στην 53η θέση (12η πανευρωπαϊκά) της κατηγορίας Robomission Γυμνασίου με ένα ρομπότ που μετατρέπει μια πόλη σε ένα πιο βιώσιμο μέρος με νέα πάρκα, κήπους σε ταράτσες και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για πρώτη φορά τα παιδιά προγραμμάτισαν το ρομπότ τους σε γλώσσα Robot-C, για να κερδίσουν σε γνώση μια γλώσσας προγραμματισμού, που είναι απαραίτητη στον κόσμο του Low Level Programming και είναι απαραίτητη σε εφαρμογές ρομποτικής.
Η COSMOTE, που είναι μέλος του Ομίλου Telekom, έχοντας ως στρατηγική προτεραιότητα βιώσιμης ανάπτυξης τη δημιουργία μιας Ψηφιακής Κοινωνίας για όλους, αναπτύσσει συστηματική δράση για τη διάδοση της μεθοδολογίας STEM στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, με περισσότερους από 330.000 ωφελούμενους την τελευταία δεκαετία.