4 στάσεις για φαγητό στην Πλατεία Θεάτρου

Καπηλειά αιωνόβια, μουσικές ταβέρνες και κρυμμένα ινδικά στα πέριξ μιας πλατείας παρεξηγημένης, αλλά πέρα για πέρα αγαπητής.

4 στάσεις για φαγητό στην Πλατεία Θεάτρου

Πίσω από τη Βαρβάκειο, η Πλατεία Θεάτρου πήρε το όνομά της από το Θέατρο Μπούκουρα ή Θέατρο Αθηνών, το οποίο υπήρχε σε εκείνο το σημείο πριν από ενάμιση αιώνα και κατεδαφίστηκε το 1896-97 για να καταλήξει σήμερα να φιλοξενεί την Διπλάρειο Σχολή.

Στα πέριξ της απλώνεται ένα πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό από μετανάστες, εμπόρους, πλανόδιους πωλητές, παλιατζήδες αλλά και αστούς, οι οποίοι είτε πάνε στις δουλειές τους είτε κάνουν ένα διάλειμμα για τσίπουρα σε κάποιο από τα παραδοσιακά της στέκια.

Σε αυτό το όμορφο χάος, τα δρομάκια που την πλαισιώνουν φιλοξενούν αρκετές επιλογές για καλό φαγητό, από μαμαδίσια μαγειρευτά συνοδεία ζωντανής μουσικής μέχρι καυτερά curry και μεζέδες από βιτρίνες.

Η Κληματαριά

Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 2103216629


Ένα «Οινοζυθεστιατόριον» με αέρα δεκαετίας του ’60, η Κληματαριά κοντεύει να τα εκατοστήσει και σερβίρει ίσως τα κορυφαία μαγειρευτά της Αθήνας με πληθώρα επιλογών για κάθε ουρανίσκο. Έχει όμως και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες κομπανίες για ζωντανή μουσική καθημερινά, ενώ τα Σαββατοκύριακα καλό είναι να κάνεις κράτηση γιατί επικρατεί το αδιαχώρητο (και) τα μεσημέρια. Στον κατάλογο θα βρεις μοσχαράκι κοκκινιστό, χουνκιάρ μπεγεντί, αρνάκι με κολοκυθάκια, σουτζουκάκια με ρύζι, λαχανοντολμάδες, κόκκορα κρασάτο με μακαρόνια, καρνίγερι ήτοι πολίτικο μουσακά χωρίς μπεσαμέλ, αλλά και αρκετά vegetarian πιάτα, όπως σελινόριζα α λα πολίτα, μελιτζάνες γιαχνί, γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια στιφάδο. Φοβερή και η γάστρα του, ιδιαίτερα το αρνάκι με τις πατατούλες, αλλά και το μελωμένο κότσι το οποίο έχει φανατικούς θαυμαστές και τελειώνει γρήγορα. Λογαριασμός στα 20€ με κρασί.

Δίπορτο

Θεάτρου 2 και Σωκράτους 9, τηλ: 21 0321 1463

Υπόγειο καπηλειό –χρονοκάψουλα, το Δίπορτο είναι η απόλυτη… τουριστική πλέον ατραξιόν του κέντρου, πάλαι ποτέ κρυμμένο μυστικό. Κρατάει παρ’ όλα αυτά ακόμα τον αυθεντικό του χαρακτήρα εδώ και δεκαετίες, με τις πρώτες γραπτές αναφορές για αυτό να χρονολογούνται στα 1911(!). Η ατμόσφαιρα μέσα γοητευτικά παλιακή, ντόπιοι και ξένοι κάθονται στα λιγοστά ξύλινα τραπέζια του, ενίοτε και στο ίδιο τραπέζι αν δεν χωρέσουν αλλού, με ντεκόρ τα κλασικά κρασοβάρελα. Ο κατάλογος λιτός και σύντομος, δεν περιλαμβάνει πολλά πιάτα, λίγα και καλά: λαχανόρυζο σούπα, μακαρονάκι, κριθαράκι, φάβα, φασόλια λαδερά, ρεβίθια σούπα, πατάτες γιαχνί, κάποια ψαράκια ημέρας, όπως βακαλάος σχάρας παστός ή γόπες ή μαρίδα, σαλάτα εποχής (χόρτα, αγγουροντομάτα κ.α.), χοιρινή μπριζόλα και αρνάκι ντόπιο είναι λίγο έως πολύ τα πιάτα που θα βρεις εδώ. Συνοδεία χύμα κρασιού, ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο. Κλείνει στις 19.00.

Της Θεάτρου το Στέκι

Θεάτρου 7, τηλ: 21 0321 5438


Παραδοσιακό και μερακλίδικο, με ετερόκλητο κοινό (από φοιτητές και χίπστερ μέχρι δικηγόρους και κάθε λογής κοστουμαρισμένους τύπους), αυτό το καφενείο βγάζει μερικά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και ανοίγει τα μεσημέρια μέχρι το απόγευμα για να σερβίρει κλασικά πιάτα θαλασσινών, κρεατικών και κάποιους μεζέδες. Βρίσκεται εδώ κοντά τρεις δεκαετίες, ενώ από τη βιτρίνα του θα δεις τι έχει ετοιμάσει για την μέρα: συκωτάκι αρνίσιο, γίγαντες, πατατοσαλάτα, βακαλάος σκορδαλιά, μύδια κρασάτα, φάβα κεφτεδάκια, χοιρινό μπεκρή μεζέ, γαύρος, σαρδέλα, τζατζίκι και σαλάτα με παντζάρια ή ψητά λαχανικά ή μπρόκολο είναι κάποιες από τις επιλογές που παίζουν σταθερά στο μενού. Το σέρβις είναι σβέλτο, όμως τα Σαββατοκύριακα γίνεται πανδαιμόνιο, οπότε ίσως χρειαστεί να περιμένεις λιγάκι για να κάτσεις και να σερβιριστείς. Λογαριασμός με τσίπουρο ή ούζο στα 15-18€ το άτομο.

Titas Asian Restaurant

Διπλάρη 6, τηλ: 6986424704

Ψάχνεις κάτι να σου ανάψει για τα καλά τους γευστικούς κάλυκες; Μην σε αποθαρρύνει η πρόσοψή του, ούτε ο δρόμος που βρίσκεται, στο Titas θα βρεις ένα διαμάντι ινδικής κουζίνας, αυθεντικής και άκρως value for money. Πιάσε τραπέζι και αφέσου στα χέρια του σεφ για να σου ετοιμάσει όλα τα αρωματικά και εύγεστα πιάτα που τρώνε στην Ινδία: chicken curry με σάλτσα ντομάτας, πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, τζίντζερ και κόλιανδρο, Karahi με κοτόπουλο, πράσινη πιπεριά και κρεμμύδι, κοτόπουλο Korma με σάλτσα από γιαούρτι, κρέμα και πουρέ ξηρών καρπών, Madras hot pot με αρνί, κρεμμύδι, σκόρδο και Madras Curry και φυσικά λιμπιστικές πίτες Naan στον δικό τους φούρνο γεμιστές ή μη εγγυώνται ένα έθνικ γευστικό ταξίδι. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με ρόφημα Mango Lassi για να φύγει η κάψα.

Dosa House

Θεάτρου 3, τηλ: 697 289 1577

Φωτό: Google

Η ινδική γευστική κατάδυση συνεχίζεται σε αυτό το επίσης αυθεντικό έθνικ στέκι, στο οποίο δύσκολα θα συνεννοηθείς στα ελληνικά αλλά λίγο θα σε νοιάξει μιας και τα βασικά θα τα καταλάβεις. Χιτ του καταλόγου εδώ είναι η dosa, ένα είδος κρέπας με φύλο ρυζιού, το οποίο γεμίζεται με ένα σωρό γευστικά καλούδια. Δοκίμασε, για παράδειγμα, την Masala Dosa με πατάτες, καρυκεύματα και σωταρισμένο κρεμμύδι η οποία συνοδεύεται από μαρμελάδα καρύδας, και την Paneer την οποία γεμίζουν με λευκό τυρί. Κατά τα λοιπά, στο μενού υπάρχουν όλα τα κλασικά πιάτα ινδικής κουζίνας, όπως κοτόπουλο Tikka μαριναρισμένο σε πικάντικο γιαούρτι με ντομάτα μαγειρεμένο σε φούρνο tandoori, αρνί Roganjosh σε πικάντικη κρεμώδη σάλτσα goan curry, και κοτόπουλο Murgh makhani με γιαούρτι, αμύγδαλο, cashews και ινδικά μπαχαρικά. Συνοδεία lassi για να ξεπλύνεις την κάψα, ο λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v